自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Zoesk2 發表於 19-10-31 09:16
我不知幾羨慕你,我女自細已經唔太痴我,我係FTM, 佢幼稚園生涯完全冇因為離開媽媽而喊 ...
點解既? 係咪多數爸爸陪玩你唔多陪玩?

男爵府

TRUBIMA 發表於 19-10-30 20:03
我要返工,收工一踩入門就要你陪,食飯食唔到,廁所係都要入埋黎...停一陣都唔得,你地會唔會好憫?佢正常 ...

好羡慕,
反而我係調番轉,要痴住佢

男爵府

陪月勳章

連我就黎11歲既大女都勁痴身, 佢好需要跟住喺我身邊. 一放工返到屋企佢已經走出黎要同我講野, 我入房放低個袋, 未擰轉面已經跟左入黎, 我想入廁所關門換衫又跟黎. 佢地食飯慢, 我食得快, 有時會入房執下野, 大女未食完飯又再走入黎我間房搵我...... 有時佢地喺廳活動緊, 可能有時佢地唔乖唔聽話, 我覺得好心煩時我好想入房去抖下氣, 但係大女又再跟住入黎, 我心裡面真係好忟, 我好想抖氣差差電, 但佢又再跟埋入黎. 如果同佢講媽咪想一個人抖下, 佢又會覺得係我唔鍾意佢, 但媽媽我都係人一個, 有時心情都會好差, 湊細路有時真係心很累, 想入房靜一下, 但大女又唔會明白.
相反我細仔比較獨立, 佢可以自己玩, 佢真係有事要問我先入黎我房搵我, 平時佢自己會攞玩具玩攞書睇, 但大女係成日喺屋企無所事事, 行黎行去, 唔會去攞玩具玩攞書睇, 見我走入房佢走入黎坐......

我一開個電話, 佢又會走過黎睇埋一份, 或者本身已經喺我旁邊, 佢會放低佢本來做緊既野, 係咁睇我電話內容. 我坐喺枱簽通告睇功課, 佢走去我後面企喺到睇住, 我同其他大人傾緊計(例如工人姐姐/補習老師/琴老師/街上撞到既同事或同學等等等, 佢就一定會走埋黎一齊聽................. 細仔係唔會理我地大人做緊乜傾緊乜, 佢自己繼續玩, 大女係唔會玩, 要走埋過黎聽..... 但始終, 有時大人既談話內容唔太岩小朋友聽. 我覺得我身邊總係有對眼跟實我, 好唔算在, 精神壓力好大.

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

我囡5歲,都會痴住我,佢會趁爸爸不在家,跟埋我去澡涼,因為爸爸唔比佢咁做!

伯爵府

mimiNbaby 發表於 19-10-31 16:56
連我就黎11歲既大女都勁痴身, 佢好需要跟住喺我身邊. 一放工返到屋企佢已經走出黎要同我講野, 我入房放低個 ...
明呀, 中呀.......我去一次TOILET 佢開5次門, 我入TOILET 有時其實係想抖啖氣, 點解5分鐘都唔比下我 我已經唔去得邊....我晚飯唔食, 涼唔沖, 我都知同想比時間佢....但有時忟架,,,,不過聽完咁多個講...希望我係果時轉左心態

男爵府

我女F4,一放學番到屋企就媽咪呢樣媽咪嗰樣,每晚要係書房坐佢隔離陪佢做功課溫習,我起身就問去邊度,越大越BB,佢d同學都問佢你父母到底點養你
我夜晚想坐係床追劇都吾得,不過應該淨番最後兩年,入大學後有男朋友應該吾得閒理我

男爵府

虎到金來勳章

靚靚太 發表於 19-10-31 15:11
點解既? 係咪多數爸爸陪玩你唔多陪玩?

應該唔關事,佢又唔算痴爸爸,平時我照顧佢,爸爸放工會同佢玩,可能佢性格比較獨立,幼稚園,小學未因為父母不在身旁而唔開心或者喊,去我媽屋企瞓也不會掛住父母

已刪除用户

男爵府

虎到金來勳章

Suncloud 發表於 19-10-31 12:39
因為你是FTM, 永遠係佢需要你時,你都係佢身邊出現,所以建立到一份濃厚的安全感
...

我估同佢性格有關,佢比其他小朋友獨立,父母不在身旁也不害怕,我曾經問過佢點解細個返學唔驚又冇喊,佢話因為知道媽咪放學會來接佢,所以唔會驚唔會喊

男爵府

靚靚太 發表於 19-10-31 15:08
唔關安全感事, 小朋友好直接愛邊個就會成日想痴住佢

不同意,

大宅

mike89 發表於 19-10-30 20:14
小學前我行邊佢去邊,沖涼都要拎凳坐入浴室
除左返學,佢一定係我褲檔痴到實。
即使做左ftm都一樣 ...

所以真係要好好珍惜呢幾年

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

TRUBIMA 發表於 19-10-30 20:03
我要返工,收工一踩入門就要你陪,食飯食唔到,廁所係都要入埋黎...停一陣都唔得,你地會唔會好憫?佢正常 ...

你只得一兩年咁既貨仔玩。好快唔要你了。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我仔都好sweet㗎!撘親扶手電梯都一會攬實我同咀咀,因為平時佢唔夠高吖嘛~
我望到前面d後生仔女又係咁痴纏就好想笑,因為我條仔最young!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

tasa 發表於 19-10-30 20:21
如果答你佢會自己玩唔洗你陪都幾驚
同意,而家我隻小學雞,乜都話自己黎,叫我唔好理佢,好傷心

公爵府

15歲時,一年都唔主動攬你,都唔同你影相,唔理你,果時仲慘講咩都好煩,聽講叫正常。
所以比我會珍惜小朋友黐身黐勢
我自己幾十歲,覺得我媽好煩

男爵府

回覆樓主:

要好好珍惜,我囡讀小學愈來愈唔痴我,好傷心

首頁

尾頁

跳至