自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

例如playgroup,N班,或者其他幼兒班
小朋友2018年中出世,開始幫小朋友將來打算
我希望小朋友有一個好ge童年,但同時都希望佢入到好ge幼稚園同小學
不過我身邊有jm ge仔讀全日制N班讀到成日病,有d顧慮
所以就諗緊點好。。。

大宅

2019勳章

回覆樓主:

N班成日病!如果ftm我覺得唔使讀!我果時大仔有報過playgroup,依家佢大左,諗返起其實好似無咩用,細囡完全無報過

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我係FTM,無後悔返N,小朋友其實都係日日返去玩,好過對住我一個

大宅

返N班的確會病, 但係其實第一年返學都係咁, 即使無讀N 讀K1都會病

我自己覺得小朋友返咗N 係有規矩/秩序啲, 無咁多發脾氣, 不過可能我唔係好識教.

侯爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我仔返緊n, 8月到而家病左2個星期,但佢鍾意返學又好過喺屋企呆,會繼續俾佢返

個人認為pg可以唔上,n班如果老人家/姐姐湊就值得返

大宅

ka_ka_KK 發表於 19-10-31 11:48
我希望小朋友有一個好ge童 ...

你個 concern 係全日N易病?
咁返半日N lor..
同埋就算唔返N.. 返K1 都係易病..
我寧願早 d 比佢接觸去 buildup 免疫力..
至於值唔值得返..
呢個問題好個人..
唔係話ftm 就一定識得點同小朋友「玩」
我都係返左 playgroup 後學到好多野..
Eg. 點引導小朋友去探索、管教方面既方法.. etc..
Playgroup 會比到好多啟發..
如果自問好叻教小朋友.. 好識幫佢安排活動..
咁playgroup/N返唔返都得..

伯爵府

2019新春慶豚圓

返私人n班,十個八個學生嗰啲。
唔返學的話,好難學到規矩,到真係幼稚園返學先去學就太遲。
個個同學都早過你小朋友起步,有比較。
其實老師都想教個易教嘅小朋友。
芭芭拉

男爵府

2019新春慶豚圓

ka_ka_KK 發表於 19-10-31 11:48
我希望小朋友有一個好ge童 ...
我得一個,所以有返n班,覺得對自己又好,姐姐又好,都可以relac一下

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我係長老湊, 返半日N, so far都返得好開心。
點都好過喺屋企對住電視。

伯爵府

我好讚成返N班(好過PG, 因PG其實都依賴父母), 我囡果時工人湊, 我比囡返半日N班, 始終一個女係家好悶的, 返學學下點同小學友相處, 學下規舉, 其實幾好的, 佢又返得開心, 又日日有人陪佢玩。

病, 我囡果時又唔係好多喎, 其實, 第一年返好多人都易病D, 無論係N班定K班(建議返學前打水痘針)。

男爵府

宜家報N黎唔切了吧?好多都面試左

伯爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我女無讀N,12月尾超細B,表現行為學習都同大、中B無分別,係講野無佢哋咁叻!

別墅

我就無報N班,無謂令小朋友咁大壓力

不過我就送左小朋友報左ESF另一個class,每日上2個鐘

公爵府

2019勳章

tyyho1 發表於 19-10-31 12:24

你個 concern 係全日N易病?

同意

我都是返pg
令我知道有甘多方法教小朋友

男爵府

2019勳章

29XX86 發表於 19-10-31 12:44
我好讚成返N班(好過PG, 因PG其實都依賴父母), 我囡果時工人湊, 我比囡返半日N班, 始終一個女係家好悶的, ...
同意, 我小朋友有番N, 覺得佢同小朋友好易相處, 同埋好肯聽指令, 今年K1去左另一間幼稚園但好快就適應到

男爵府

好睇每個家庭需要,而家N班位都好搶手呢。

如果屋企有哥哥姐姐又肯同佢玩,或者家長好識好有心機教規矩又安排到好多恆常節目俾佢的話,可以唔使。

眼見返過N班嘅小朋友比較易教守規矩,當然唔係全部但係大部份都係,的確會係面試上加好多份。

男爵府

比到錢當然半日n class,有讀同沒讀好大分別。

伯爵府

回覆樓主:

我女有返N班,學識守秩序有規矩,學識同朋友同學玩(未返學前抗拒同人玩),學識自理,好處太多。
壞處係頭3個月成日病,請假比返學多。

伯爵府

回覆樓主:

我兩個小朋友都冇讀n班,大嗰個有報play group,一星期上一次,細嗰個乜都冇,因時間就唔到,但感覺有讀同冇讀分別唔大

子爵府

梗係要報啦~ 基本吧....
好過響屋企對住工人/長老,
就算自己ftm 湊, 出去學下野都好過響屋企HEA

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊