自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

mmk 發表於 19-10-31 16:18
肯工作好過係大食懶攞綜援喎

大宅

2020勳章

wai4919 發表於 19-10-31 16:18
在香港,如果去食西餐或印度餐廳,他們只講英文,你會不是味兒嗎?

伯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

在香港,如果去食西餐或印度餐廳,他們只講英文,你會不是味兒嗎?

係wo, 上次去Ruby Tuesday食,明明佢係香港人咁樣,都係同我講英文, 落單用中文佢都係覆番英文ga, 我又覺得冇咩野~ 如果去食中餐(上海舖,餃子店)果d, 佢講普通話我覺得d野食應該會正宗d tim

大宅

我無所謂,溝通到就可以, 但要有禮

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓

yanfaifai 發表於 19-10-31 13:51
這星期放假
下午吃飯,待應多說普遍話
我明明在港,但聽不到廣東話

你會讓自己兒子做侍應嗎?

大宅

2019新春慶豚圓

我都幾欣賞願意黎hk但做野既大陸人

侯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章

yanfaifai 發表於 19-10-31 13:51
這星期放假
下午吃飯,待應多說普遍話
我明明在港,但聽不到廣東話

今時今日, 個個小朋友都話要讀大學, 就算讀不成書的都要讀副學士再上, 有幾多人願意做侍應? 如果無左新移民肯做下欄工作, 都唔知點算好, 況且學好一個地方的方言不是講咁易

子爵府

2020勳章

公爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

147741 發表於 19-10-31 21:09
有次我出post 講去平價爭鮮食壽司
啲侍應之間用普通話閒談,都比人插
我係食平嘢,我唔係要侍應講日文或用 ...

其實要清楚究竟係無本生本長香港人做呢D工,定雇主唔請香港人而特登請內地新移民呢?如果無左呢班人去做呢D工,可能成個樓面得一個員工,你願意等15分鐘都未得閒幫到你執好個位?

男爵府

回覆樓主:

任何一位自食其力的人都是值得尊敬的。

公爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

3b 發表於 19-11-1 16:09
今時今日, 個個小朋友都話要讀大學, 就算讀不成書的都要讀副學士再上, 有幾多人願意做侍應? 如果無左新移 ...

其實同好多日本城市一樣,尤其福岡,上次去就覺得服務行業幾乎都係留學生,便利店有九成係東南亞系留學生,連壽司店都係,如果店主請到日本人一定優先請日本人,係無人手下有個留學生,咁請唔請?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊