婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自己去摸索啦,如果你太依賴佢地,都唔係件好事,最緊要自己生活到

侯爵府

樓主,我都係1個嫁去馬來西亞ge新抱,我好明白你ge感受...

冇車牌唔緊要,叫grab好方便我都冇車牌呀,除左我d仔女要返學放學外,我次次出街都叫grab

馬來西亞華人家庭好得意嫁,佢地可以兄弟姊妹之間依個唔鐘意果個,果個唔鐘意依個,但係當有外人蝦佢屋企人ge時候佢地就好團結嫁啦!

仲有你老公果方面我覺得佢有少少愚孝...(對唔住都要講句)
上次我奶奶想鬧我(但其實成件事都唔關我事),我老公坐係樓上個樓梯口度偷聽我奶奶講咩,之後我奶奶鬧左我2句之後我老公開口幫我,之後佢地(我老公、我奶奶加我姑奶)鬧大交.

仲有係馬來西亞要學識自立,唔好太依靠其他人

加油呀!嫁到去馬來西亞ge新抱

洋房

katietsui0322 發表於 19-11-1 00:29
樓主唔係唔想返工,而係唔可以搵工。
冇簽證,點搵工??
佢99請得鐘點,梗係大家用,如果唔係大可以出聲叫 ...

佢地唔知要做visa先可以打工。。。其實我有自己去開個online shop,但收入真係唔多。加上我無要99去為我請鐘點,係99自發去請,我只係唔明既然請咗,點解唔可以大家方便,都只係分佢半個鐘時間。最後我都係決定自己同99講我自己比錢加鐘。。

洋房

Chu122 發表於 19-11-7 15:40
自己去摸索啦,如果你太依賴佢地,都唔係件好事,最緊要自己生活到

無錯!所以我剛剛成功申請visa,黎緊1月就可以考車同自己做生意,到時會好好多!

洋房

mrs.tan 發表於 19-11-9 04:26
樓主,我都係1個嫁去馬來西亞ge新抱,我好明白你ge感受...

冇車牌唔緊要,叫grab好方便我都冇車牌呀,除 ...

我人真係細膽,我依到d女仔朋友一直同我講Grab會危險,所以唔敢坐。又唔識路又唔識聽唉。我都係考好個車牌去。但你真係明白我,我老公真係偏愚孝(emoji)(emoji)(emoji)但我都唔係想佢為我去反屋企人面,大家都有父母,當然會錫屋企人多d。只係覺得有時佢好一面倒唔理黑白就去話返我轉頭。老公識做,好緊要。同時我都明白我要自立d,撐埋依段時間!你都加油啊!!

洋房

yeungmiranda 發表於 19-10-31 15:04
樓主加油,捱到住新屋就有新的開始,幾時可以搬到呀?對住呢d小家99真係好慘,所以d人話新抱係外人我都好認 ...

有bb先搬得(emoji)所以都要忍多段時間。。但如果考到車同自己做到工,應該會好d。我都係覺得要尊重

洋房

Wkcbcb 發表於 19-10-31 23:09

終於見到人講嘅說話。

咁我又唔係要嫁入豪門(emoji)當然知道99唔係我媽。我亦都唔係想靠人,係我暫時無得揀,因為係外地新娘,做工作係要申請visa,我係乜都無。已經係申請中。當初黎之前,已經係同另一半商量好,但黎到係變哂。如果早知係咁,我真係會打多幾年,考車同賺多少少先黎。
做家務我係預咗,只係可以互相方便嘅,唔太明點解唔可以方便一下。
你唔係我,加上睇帖內容交待都唔詳細,有誤解係正常。
依個平台我都係拎黎呻,不喜勿看(emoji)(emoji)

洋房

小氣公主 發表於 19-11-3 00:16
我都係嫁左黎kl,同老爺奶奶細佬細妹一齊住,一開始我都有寄人籬下嘅感覺,日子耐左慢慢融入呢度嘅生活就好 ...

初黎真係好有寄人離下嘅feel。希望住耐d,會好d。

洋房

瑤瑤~ 發表於 19-11-1 01:35
唔係好明, 既然樓主無visa返唔到工, 點解自己間房唔可以自己清潔返?
1日3餐又唔可以自己煮?
咩都要靠人提供 ...

新屋係我女家買比我做嫁妝,唔係老公買。我唔係唔要做家務,做我係有做。唔係老鳳要99服侍。鐘點最後我都係自己出錢。我初黎係一日三餐自己煮。不過99已經明示暗示唔想我成日用個廚房,後來知道一來煤氣費,二來佢屋企亦唔習慣食我煮嘅。我有講過定我比返半煤氣費,但未講已經比老公ban咗,因為覺得好肉酸。咁就唯有一星期煮一次,99平日都係要求出去解決三餐同外賣。。。
婚前亦討論過(emoji)只係黎到乜都變哂,visa亦唔係想像中容易申請到。比海關扣留又試過,半年每個月來回飛,我亦無辦法係hk打工。所以我黎到2個月左右,我就做online shop,但收入唔高。

洋房

Ac0614 發表於 19-10-31 13:52
我同我老公剛上個結婚,我地係異地 Hong Kong and Malaysia。我搬黎大馬生活半年,早早係上個月註冊,幾乎 ...

回覆我盡回。但每個人觀點角度不一,我只係想呻下所以先寫帖。加上帖嘅內容真係有限,我亦無辦法盡錄。覺得我懶同貪,我會反省一下我唔岩嘅位。不過我覺得其他人唔係我,當真係你自己經歷時,所有感受都係唔同。
但都多謝同我講加油嘅人,我會試下你地嘅建議 生活都係要過,我都計劃緊做生意同黎緊考車。希望多一段時間可以全部上軌道(emoji)我會加油,做外地新娘嘅同伴都加油喔!哈哈

侯爵府

Ac0614 發表於 19-11-10 20:21

我人真係細膽,我依到d女仔朋友一直同我講Grab會危險,所以 ...

我已經加油左6年幾7年我同我老公結左婚就黎12年啦

我已經好習費佢地ge模式,你要加油多d

洋房

聽你咁講你已經好盡力!如果你係我個女我真係心痛死,有乜可能唔比人在家煮食,已經自己煮,成日食街外野都無益啦!你老公真係唔抵幫。好彩你有外家支持,唔係仲慘。不過唔嫁都嫁咗,唉,努力啦

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Ac0614 發表於 19-11-10 20:57
回覆我盡回。但每個人觀點角度不一,我只係想呻下所以先寫帖。加上帖嘅內容真係有限,我亦無辦法盡錄。覺 ...
加油

首頁

尾頁

跳至