親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問大家聖誕到韓既衣著會係點
因為行程會去滑雪同行街
大家會係一件雪嬲走天涯?但咁樣既話下身會唔會好凍?
謝謝

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

yoyo1991 發表於 19-10-31 16:06
想問大家聖誕到韓既衣著會係點
因為行程會去滑雪同行街
大家會係一件雪嬲走天涯?但咁樣既話下身會唔會好凍 ...

可以參考下-

頭:要戴冷帽,要包到耳仔既,否則會凍到痛/傷
眼:去滑雪場一定要戴雪鏡,雪太白好反光同埋防止雪盲。普通戶外行街最好戴太陽眼鏡,我覺得陽光比香港刺眼好多。
面/頸:最好戴可包埋面既頸套,因為塊面同鼻長期外露會好凍
衫:薄底衫(吸汗,每日換),保暖打底衫(幾日換一次),面衫(唔好樽領),防風防水羽絨
褲:保暖打底褲,防風褲。個人覺得U記有毛裡面褲唔夠暖,因佢唔防風,冷風吹埋黎好凍。
鞋:淘寶有毛裡防水防滑雪靴,$100唔駛
仲有手套要戴保暖度高既,一般冷手套唔夠暖;滑雪更加要戴防水滑雪手套。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

下身著條heattech 加多條抓毛膽既褲基本都Ok啦

珍珠宮

回覆樓主:

一件雪衣已可以

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

滑雪好熱, 我裡面著heattech 底衫+褲, 外面著雪場租套衫都出晒汗

市區就著heattech底衫+冷衫+羽絨, heattech褲+牛仔褲, 夠晒... 連抓毛褲都著唔到, 好熱

珍珠宮

Koala_Chu 發表於 19-11-2 23:18
滑雪好熱, 我裡面著heattech 底衫+褲, 外面著雪場租套衫都出晒汗

市區就著heattech底衫+冷衫+羽絨, heatte ...

因為初學,會花很大力氣學平衡,熱到出煙

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

咁即係Heattech 衫褲打底,面既可以多些選擇就得啦?我沒有羽絨,但有絨大外套連帽.可以代替嗎?我不去滑雪,只去幾個景點同埋SHOPPING.是否要帶埋上機?落機就要著啦?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

多謝分享

首頁

尾頁

跳至