自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

YUKISHING 發表於 19-11-1 20:59
我未話好睇小朋友意願,如果我囡唔想用右手我都唔會逼佢,佢自己又肯用右手寫,亦同佢講咗其它野你中意用 ...

啱呀!除咗小朋友意願,其實仲要其他人同學校配合,聽過有學校老師會迫小朋友用右手,因方便佢哋教,如果真係,小朋友好慘。

男爵府

kyk 發表於 19-11-1 21:07
啱呀!除咗小朋友意願,其實仲要其他人同學校配合,聽過有學校老師會迫小朋友用右手,因方便佢哋教,如果 ...

正常老師會問家長意見先,揀咗老師都會配合,可能都會有老師貪方便叫佢用右手。

男爵府

小朋友係 用左手 由細到大都冇刻意叫佢用返右手 但係用mouse 用ipad 唔知點解佢自自然然會用返右手 所以都係畀佢順其自然

侯爵府

MayDayBaby 發表於 19-10-31 22:31
好煩惱 我小朋友係BB階段 常用左手 如提匙子 當時諗住佢細 無改佢
.
上到 k1 老師有同我提及小朋友常用左手 ...

我老公係左手仔,但是當年奶奶逼他用右手渣筷子同揸筆,我老公除了筷子同筆,其他要用手揸的工具如球拍mouse,都用左手。 而佢用左手都寫到字同揸到筷子嘅,但不算靈活。
不過他手字好核突,我懷疑同佢被迫用右手寫字有關,供你參考。

男爵府

MayDayBaby 發表於 19-10-31 22:31
好煩惱 我小朋友係BB階段 常用左手 如提匙子 當時諗住佢細 無改佢
.
上到 k1 老師有同我提及小朋友常用左手 ...

我朋友細個用左手寫字俾阿媽打到飛起,一用左手寫字就打,但用左手食飯又冇問題,所以我朋友係左手食飯,右手寫字!到佢個女又係左手寫字,佢自己就由得個女,只要寫到就得!

珍珠宮

KILW 發表於 19-10-31 23:47
我唔只一個朋友講過,細個一開始本來慣用左手,但比父母迫轉右手,話大左一直覺得自己用右手寫字比人慢, ...

我C6可能係你其中一個朋友

水晶宮

hyto 發表於 19-11-2 13:44
小朋友係 用左手 由細到大都冇刻意叫佢用返右手 但係用mouse 用ipad 唔知點解佢自自然然會用返右手 所以都 ...

same...mouse係用右手 可能容易控制啦, 寫字就一定用左手,右手寫唔到,就好像我哋用開右手,叫我用左手寫都唔得

子爵府

回覆樓主:

其實用右手寫字是比較好,不過大前提是小朋友要自願,我都是用左手的,當年媽認為我蠢,五歲才讀幼稚園,可能大了一年,我發覺所有小朋友都用右手寫字,只有我不同,就用番右手來寫,就咁簡單就改左,如果樓主想佢改,就待小朋友升高班的暑假,問清楚他的志願,若他肯改,就讓他寫一些簡單字例如:丨,一,十,土人,大,天等,大若一星期就改到

男爵府

我女都係左撇子,今年4 歲。老師都有問過我呢樣野。不過佢完全逼唔到,從來食飯畫畫寫字都係左手,右手寫唔出字,佢而家d 筆順係好怪要慢慢執,同埋d 字成日左右倒轉。
我覺得如果你小朋友都想跟下人用右手可以試下教,唔得咪算,因為岩岩學寫字用右手係順好多,用左手教得好辛苦。

首頁

尾頁

跳至