0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家都加油呀!
我自己都係生完頭一、兩個月成日想喊,覺得自己好多嘢都唔識,又唔明點解BB會喊,到底佢喊緊咩。一開頭BB又未戒夜奶,我可能又唔夠訓啦心情好差好差,成日對住BB喊覺得自己做得唔夠好。
同埋我本身又唔係係香港住,無得可以好似你哋噤有時頂唔順就請媽媽嚟幫手。我奶奶又同我哋住得唔近,所以平日老公返工,我就咩都係自己一個搞點喇 雖然開始時真係好辛苦,但真係3個月後會好好多,而家每朝見到BB訓醒對我笑,對我講嘢我都會好甜好開心

複式洋房

kei_lovelife 發表於 19-11-1 02:25
我10月中生左B,但坐月坐得好唔開心。
我爸爸媽咪好錫孫,錫到我居然會呷醋,我覺得自己好有問題,好唔開心 ...

4月生b
自己湊 無人幫 咩都喊識
落街都無
好多時就抱住bb 喊
感覺所有辛苦都是自己去承受 好孤獨

禁止訪問

別墅

我都係
期待係3人世界,有時媽咪幫手湊
宜家bb 痴佢唔痴我,好似唔需要我甘
同老公無哂私人時間
咩時候都有長老係到。唉
有時出去行下,好懷念未生既日子

大宅

hyccnam 發表於 19-11-3 02:36
大家都加油呀!
我自己都係生完頭一、兩個月成日想喊,覺得自己好多嘢都唔識,又唔明點解BB會喊,到底佢喊 ...

我埋身餵人奶,佢好快餓,我好攰。
我成日好驚佢隨時喊,好驚佢夜晚唔訓,同佢傾計又未有反應,每日重覆餵奶、換片,又冇得出街,真係好唔開心。
BB而家先十幾日,我都好想佢快d 3個月,好想佢快d訓過夜

大宅

J6660531 發表於 19-11-3 04:13
4月生b
自己湊 無人幫 咩都喊識
落街都無

媽媽你而家都係咁?
我而家基本上都算自己湊,我屋企人要返工,工人朝早負責幫BB沖涼同有時幫手換片外,我咩都自己黎,老公又唔係好識,佢好驚整到BB
一諗起冇得好似以前咁,去邊就去邊,以後連去食飯都驚BB喊,我就好多愁緒,好想BB快d識行快d大,可以同佢去多d地方

大宅

kenny1211 發表於 19-11-3 20:32
我都係
期待係3人世界,有時媽咪幫手湊
宜家bb 痴佢唔痴我,好似唔需要我甘

你BB而家幾大?
我都係一諗到冇哂私人時間,以後去邊都要帶一堆BB用品,要預佢隨時喊,我就好驚
我都好懷念生B前ge日子

別墅

kei_lovelife 發表於 19-11-3 21:24
你BB而家幾大?
我都係一諗到冇哂私人時間,以後去邊都要帶一堆BB用品,要預佢隨時喊,我就好驚
我都好懷 ...

個半月,生活大轉變到完全適應唔到

複式洋房

kei_lovelife 發表於 19-11-3 21:16
我成日好驚佢隨時喊,好驚佢夜晚唔訓,同佢傾計又未有反應,每日重覆餵 ...

同你一樣嘅感覺,除咗我係餵奶粉,無咁困身。我成日都好懷念以前可以走圍去嘅日子,而且阿仔又太細,無乜互動,都唔知同阿B玩乜好,每日都重覆餵奶,換片,扭抱扭瞓覺。我阿媽話湊仔就係咁單調,要當中搵樂趣,例如BB一日一日長大,由成舊粉到而家識笑,唔係好開心咩?的確我睇到阿仔係好開心,但我都係無我媽媽咁鬆容,希望阿仔快D過3個月,會好湊D,開心D。而家會多咗同朋友傾,傾完舒發咗會開心少少。

複式洋房

kei_lovelife 發表於 19-11-3 21:21
媽媽你而家都係咁?
我而家基本上都算自己湊,我屋企人要返工,工人朝早負責幫BB沖涼同有時幫手換片外,我 ...

依家都係自己。無工人、
爸爸收工、放假都不定
所以我每日都自己一手包辦、等佢放假先可以接下手
以前食煙飲酒去邊玩都得
依家。。。 落次街都要諗清楚
又要睇住時間餵奶、
剛開始加固餵粥更加麻煩
一日4次大便、如果落街更加唔方便

倒不如唔好出去算
久而久之 好似自己困住左自己
好大壓力又無從釋放。。。

雖然每日自己都好累、辛苦
不過、我就有d唔捨得bb大得甘快
因為佢攬住我果種感覺好溫暖 好有倚靠

複式洋房

vcsummer 發表於 19-11-3 23:07
同你一樣嘅感覺,除咗我係餵奶粉,無咁困身。我成日都好懷念以前可以走圍去嘅日子,而且阿仔又太細,無乜 ...

過左3個月、又是另一種挑戰既開始

複式洋房

kei_lovelife 發表於 19-11-3 21:16
我成日好驚佢隨時喊,好驚佢夜晚唔訓,同佢傾計又未有反應,每日重覆餵 ...

舊飯團係無咩反應住。
就只有自己好多感受同每晚擔心
捱過 戒夜奶 就舒服d架喇
起碼你有得定時間訓下加油

大宅

其實第一個月真係好辛苦㗎。我生第一胎嘅時候,冇工人,陪月一個月走咗之後,勁抑鬱,因為我係泵媽,每日要泵八次奶,泵奶餵奶洗奶樽換片,基本上一個人做晒。老公要九點10點先返,所以成日都好唔開心,喺度喊。而家小朋友已經幾歲喇,依家諗返,其實都係一啲小事,幾歲嘅時候識同你講傾計講笑,其實係好開心㗎。而家啱啱生咗第二胎,湊兩個仲辛苦,不過只要小朋友健健康康,其實已經比好多人幸福㗎啦。咁樣會令自己開心啲,辛苦嘅時候其實好快就過㗎啦,之後你會好唔捨得個BB嘅樣。

大宅

kei_lovelife 發表於 19-11-1 13:29
你都好,我同我媽咪關係唔好,好多時講幾講會鬧交,尋晚就因為好多問題同媽咪嘈,喊左好耐。我都有搵姑娘 ...

我7月頭生b,都係我媽日日主力湊,餵奶都係佢同先生包辦,我幾乎冇餵過奶,bb 依家親唔親我冇所謂,到時候大了我好好教育陪佢玩就得啦,我日日都係同我媽吵,不過都係一些小問題,吵多左慣了就冇咩了,果一刻有d嬲而已,我生完2個月就返工lu,好似去返之前的生活一樣,開心好多。

複式洋房

我岩岩都生左第二胎,雖然之前已經經歷過一次,但都依然好唔慣。
日日都諗如果唔生第二個就好啦

大宅

kei_lovelife 發表於 19-11-1 02:25
我10月中生左B,但坐月坐得好唔開心。
我爸爸媽咪好錫孫,錫到我居然會呷醋,我覺得自己好有問題,好唔開心 ...

唔洗吃醋,你轉頭甘諗,因為個bb係你生所以佢地先會錫先會甘中意,佢哋係愛你先會愛屋及烏嘅!
一來荷爾蒙影響,係會易喊左,二來生左bb,點都影響到你休息同個人會成日緊張左,所以好正常。

但你唔好成日喊,bb好敏感好錫媽咪架,你唔開心佢真係會知架,所以為人母要堅強啊,當為左bb都好。

坐完月即刻去開心shopping 啦同老公2人世界都可以好開心架。

別墅

yanka0916 發表於 19-11-2 19:10
你地個健康院姑娘可以傾到計,我o個邊個姑娘好痴線。
傾完心情差過唔傾,我靠自己好返。佢問我點解唔去見佢 ...

請問似去邊間,我去土瓜果間,個姑娘又係講痴線野,我諗緊好無投訴佢。。因為我怕其他人聽完佢講跳樓,真係害人

首頁

尾頁

跳至