家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

之前7月開咗,其實息唔高,不過幫老人家做。錢唔想搬來搬去。 見息太低今日想轉,但又收到呢個msg.

其實實際息口係幾多的?

渣打香港: 貴為特選客戶,閣下可以2019年7月份開立之「高息馬拉松活期存款」戶口現有及新資金於2019年11月1日至30日期間開立新馬拉松戶口享高息活期存款: 港元年利率高達3.28%, 美元年利率高達3.88%! 此優惠只適用於收到此短訊之客戶。受條款及細則約束。查詢/取消 22822313

禁止訪問

伯爵府

Happygarden22 發表於 19-11-1 11:00
我諗要上網睇下先知, 不過活期去到3.X真係好高wor

所以想問吓大家。和網上說的不同

伯爵府

渣打馬拉松利息是每個月的利息循序漸進的,將1.6,1.7 和最後一個月的3.28加起來平均,便知每個月大約的利息,當然要存到1月尾才有最後一個月的高息。
不過,好像10月尾已截止,可去查詢一下!

子爵府

1mocha 發表於 19-11-1 13:48

所以想問吓大家。和網上說的不同

11月個高息馬拉松係第一階段1.5%第二階段1.68%第三階段3.28%

伯爵府

momososo 發表於 19-11-1 21:10
渣打馬拉松利息是每個月的利息循序漸進的,將1.6,1.7 和最後一個月的3.28加起來平均,便知每個月大約的利 ...

謝謝你。

我家人就係之前做咗,10月31日本來想取錢出來。但又收到以上msg. 但見網上的利率又不同。

伯爵府

Winnie 發表於 19-11-2 00:42
11月個高息馬拉松係第一階段1.5%第二階段1.68%第三階段3.28%

請問你的資訊是從那裡找到的跟網上又不同的。

我另一個家人又收到以下sms
打香港: 貴為特選「優先理財」客戶,閣下於1/11/2019至30/4/2020存入額外資金至您的港幣存款戶口 (號碼最後數字:0010)可由50萬起至200萬港元享2.50%推廣儲蓄年利率。詳情請參閲本行早前發給閣下之相關電郵。受條款及細則約束。查詢/取消 22822313

看以好混亂咁。

子爵府

1mocha 發表於 19-11-2 17:50

請問你的資訊是從那裡找到的跟網上又不同的。

個rate係我打去pb cs問,渣打個網未有咁快update11月份個rate

伯爵府

Winnie 發表於 19-11-2 18:11

個rate係我打去pb cs問,渣打個網未有咁快update11月份個rat ...

咁即係要重新開過一個新的戶口,還是自動roll over,?

子爵府

1mocha 發表於 19-11-5 15:47
咁即係要重新開過一個新的戶口,還是自動roll over,?

我未試過咁樣續法,所以唔係好清楚

大宅

1mocha 發表於 19-11-5 15:47
或者你刨吓馬拉松份 T&C 先啦.

https://av.sc.com/hk/zh/content/docs/hk-Nov-2019-MSA-chinese-TC.pdf

伯爵府

StiltonCheese 發表於 19-11-5 22:14
或者你刨吓馬拉松份 T&C 先啦.

https://av.sc.com/hk/zh/content/docs/hk-Nov-2019-MSA-chinese-TC.pdf

謝謝你。 呢個戶口太煩。 息又唔高。
我打電話問過。又要新錢,又要同10月31日的bal 對比。

我一次過幫老人家滙咗去ccb 做三個月都有2.45%。名碼實價。 唔洗再煩。

伯爵府

Winnie 發表於 19-11-5 20:21
我未試過咁樣續法,所以唔係好清楚

謝謝你。 計來計去好煩,如你只係當定期可轉去ccb

大宅

1mocha 發表於 19-11-7 20:48
謝謝你。 呢個戶口太煩。 息又唔高。
我打電話問過。又要新錢,又要同10月31日的bal 對比。
咁渣打亦講明馬拉松係「高息活期存款」, 如果個 rate 仲貴過定期咁啲定期就死晒.

一句講晒 百貨應百客, 玩咗咁多年都未絕跡, 應該有佢嘅 fans.

伯爵府

StiltonCheese 發表於 19-11-8 01:37
咁渣打亦講明馬拉松係「高息活期存款」, 如果個 rate 仲貴過定期咁啲定期就死晒.

一句講晒 百貨應百客, 玩 ...

我本來都係咁諗。

上次7月開的時候,已經係又要計之前的bal. 所以個deposit amount 係有限制。今次重要係再大d.
可能係比d大有錢客做的。唔啱我呢d細戶。
所以都係做返 定期算。 如要有cash flow. 可自製每月派息。 咁就唔洗煩。

首頁

尾頁

跳至