自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔7歲幾,越食越少野,早餐唔肯食,鬧佢佢食兩啖lur哂出黎,晏晝係學校又食幾啖話啲野唔好食,又偏食,夜晚又食成個鐘好辛苦先食到細碗飯,買過衍x開胃藥,效果冇乜,可以點令佢開胃啲食多啲野?越來越瘦。請各位jm教下我 謝謝

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

壓力大?
燉肉汁比佢飲

水晶宮

我見好多小學瘦個d,去到中學肥c大隻,
唔洗擔心,
但我好明白你,係好心痛,
因為我女都係瘦個批,

我唯有安慰自己,大d 佢自然食多d

珍珠宮

flipper2000 發表於 19-11-1 08:53
我仔7歲幾,越食越少野,早餐唔肯食,鬧佢佢食兩啖lur哂出黎,晏晝係學校又食幾啖話啲野唔好食,又偏食,夜 ...

咁佢有無鍾意食嘅野? 由得佢食鍾意嘅野,要食開佢個胃

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

飲多D湯水
做多D運動
燉肉汁

水晶宮

回覆樓主:

做運動,晒太陽,早訓

珍珠宮

回覆樓主:

朝早起身無胃口,食唔落早餐,唔好迫佢食,會反胃架。
我以前唔識,逼女食,女夾硬食,之後嘔,比我鬧。
後來我都放棄,叫佢飲盒奶就算, 或者沖美綠; 簡單講:盡量食啦, 有乜食乜, 食到幾多都好,唔好迫佢。

過一排之後,佢話返畀我知:朝頭早起身冇胃口, 聞到食物嘅氣味(連方包都有氣味)已經想反胃,但係媽咪叫食就唯有食啦。 一路食一路想嘔,有時仲會肚痛,搞搞下嘔埋出嚟啦。

令我諗返自己細時,胃口又係好細,其實又係完全唔想食,唔好迫小朋友了。

如果真係好擔心、好想佢食,可以試下沖美祿、盒裝朱古力奶、同埋牛奶穀物脆片。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

有冇比佢做運動?有定量運動對胃口有幫助

侯爵府

可試中醫調理(一段短時間)

每天有湯水,戒零食.

侯爵府

偏食係最煩既...

以前,幼稚園老師教完食物有咩營養,小朋友返黎話要食多啲.

咁大個,大人試下煮得好味啲

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

除正餐仲有冇食其他野?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mimi222shi 發表於 19-11-1 10:25
偏食係最煩既...

以前,幼稚園老師教完食物有咩營養,小朋友返黎話要食多啲.

坦白講偏食系人為因素多

想孩子吾偏食、吾中意食都要試下、都要食小小、呢點好重要、家長亦吾可以有偏食習慣

侯爵府

我细個時好似練仙咁完全唔想食飯
我會用盡所有辦法唔食飯
但我記得自己细個鐘意食麵/粥嗰類
只要唔係要我食飯
我既抗拒性就會冇咁大
所以你可以試下
雖然我细個唔多點食係瘦
但都唔係真係瘦到唔見得人
但有次被迫食飯
其中有我最唔鐘意既午餐肉
嗰次之後我有輕微厭食症
由9x 磅跌到落80頭
所以唔好亂咁迫

男爵府

flipper2000 發表於 19-11-1 08:53
我仔7歲幾,越食越少野,早餐唔肯食,鬧佢佢食兩啖lur哂出黎,晏晝係學校又食幾啖話啲野唔好食,又偏食,夜 ...

我發現煮佢鍾意食嘅嘢好緊要,我女以前食飯食好耐,因為工人唸餸唔啱食,轉咗工人,我唸餸,佢口味,20分鐘食飽,有時放開少少,我會比紫菜,肉鬆,飯素,燒肉汁撈下飯,佢會食多啲,而加食大咗少少個胃,我反而驚有肚腩呀,慢慢黎啦,唔好迫得太緊

侯爵府

maymay220hk 發表於 19-11-1 10:47
坦白講偏食系人為因素多

想孩子吾偏食、吾中意食都要試下、都要食小小、呢點好重要、家長亦吾可以有偏食 ...

認同.

最多細路怕既魚同菜,佢勁鍾意食.

珍珠宮

回覆樓主:

腸胃好唔好?係咪日日又得去大?
腸胃唔好,入面塞住晒,自然頂住頂住唔想再放野入去。開奶茶之類唔係個個啱,不如試下睇中醫,脾胃好就有胃口。唔大食都唔至於練仙咁

珍珠宮

回覆樓主:

脾胃差都會無食慾,試下整D健脾食療~

回覆 flipper2000 的帖子

Hi flipper2000, 明白仔仔唔肯食野媽媽會煩惱, 得閒可以同佢落街行下做下運動, 當身體消耗多左能量, 相對食慾都會有改善, 仔仔有無特別鍾意邊種醬汁/食材呀? 如果有既可以試下用個種醬汁/食材煮吸引佢食野呀

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

水晶宮

咁佢係全日都無乜食嘢?定係另有小食?

唔使太貪心,小朋友瘦d無所謂,唔係營養不良就ok。

伯爵府

回覆樓主:

佢鍾意食d咩?
無理由咩都唔食,
如果生活正常,
好小會咁樣。
係咪唔開心定點?

首頁

尾頁

跳至