嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問買嬰兒床品買套裝比較好/每項單買比較好?

大宅

單買好d,枕頭,攬枕完全冇用過,被都係用過其中一張

複式洋房

Mandc 發表於 19-11-3 03:05
單買好d,枕頭,攬枕完全冇用過,被都係用過其中一張

Thx

水晶宮

Szeyanchikit 發表於 19-11-1 11:31
請問買嬰兒床品買套裝比較好/每項單買比較好?

BB唔應該用枕頭、抱枕、厚被、床圍,只需要床單,以減低窒息猝死風險。

到可以用枕頭之類(至少一歲後先考慮是否需要,通常亦唔會咁快需要),其實可能又係時候換大啲嘅床。

可以自己衡量一下。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-11-4 18:35
BB唔應該用枕頭、抱枕、厚被、床圍,只需要床單,以減低窒息猝死風險。

到可以用枕頭之類(至少一歲後先 ...

嗯⋯⋯明白,但我個bb 2月出生,我已經準備左睡袋,足夠嗎?

水晶宮

Szeyanchikit 發表於 19-11-5 14:58
嗯⋯⋯明白,但我個bb 2月出生,我已經準備左睡袋,足夠嗎?

我有個小朋友都係2月出世。

其實初生時要用包被包實會瞓得較好。我係用薄紗嗰隻 swaddle,覺得會包得好啲。咁2月出世可以出面再加一層厚包被(單用厚包被做唔到 swaddle 效果),或用暖爐調節室溫。唔使再 swaddle 先改用睡袋(我用 Grobag 嗰種)。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-11-5 15:51
我有個小朋友都係2月出世。

其實初生時要用包被包實會瞓得較好。我係用薄紗嗰隻 swaddle,覺得會包得好啲 ...

完全明白,唔該哂你呀

大宅

我都覺得單買好d,我未生前又係買左2 sets床品,其實只係用左床單同床圍,初生bb又唔會用枕頭同被,因為你會用包被或者睡袋,所以買多幾張床單仲好。

不過買set裝係會令BB床靚D~所以真係買,買一set就夠

首頁

尾頁

跳至