自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

你享受湊小朋友嘅,就自己湊!

有人覺得湊小朋友係受罪,咁就請人湊啦!

做得唔開心, 夾硬做,全家都唔會開心。

男爵府

andyan324 發表於 19-11-2 10:26
同意 最緊要你老公點睇
我老公無樓主老公搵甘多都自己湊
本身無經濟負擔

我都係無樓主老公搵50K,但我叫太太暫時做住FTM小朋友成長開心無價。自己湊左3年,行為自理能力都好滿意。

大宅

Sweetbabymom 發表於 19-11-1 22:14
背景:1 個BB
老公搵50K/月
冇四大長老幫手

我老公無揾甘多,但我都做ftm,因為老公同我都好擔心好工人太講運氣先請到,bb又細,等上幼稚園先再算。

認同前面jm講,唔自己湊甘生黎做咩。

大宅

去一轉家傭版,你就可以搵到答案

男爵府

睇你想俾咩生活小朋友,我有一個小學一個幼稚園,兩個加埋每月學費+興趣班約兩萬幾,仲未計供樓、工人、日常開支,如果只靠老公一份人工,我怕佢都好大壓力,可以就睇下有冇part time可以做

男爵府

Sweetbabymom 發表於 19-11-1 22:14
老公搵50K/月
冇四大長老幫手

睇你性格,自己湊,辛苦自己,對bb好。

珍珠宮

tiffany_mok 發表於 19-11-3 02:48
我老公無揾甘多,但我都做ftm,因為老公同我都好擔心好工人太講運氣先請到,bb又細,等上幼稚園先再算。

...

“唔自己湊甘生嚟做咩”--咁唔好咁講。
有時候有唔係話要做ftm就可,要顧及好多因素。
我都想做ftm,但實際情況唔許可。我要供養父母一家兼父母層供樓。我唔做嘢做ftm,層樓唔通要我老公供埋?
我一出嚟做嘢就供保險(供左超過廿年),我做ftm,唔通又要老公幫我供保險?
自己層樓唔供都要租啦!

雖則我有工人,但放工後及所以星期六日及假期,全部唔過工人手。小朋友都獨立,自理能力很好。現在在大嘅都升上中學,仍然好痴身。細嘅更加唔駛講,超級痴身。

男爵府

得一個小朋友,自己湊吓先,搞得掂嘅話,排定隊2歲讀n班全日班,再搵份pt或全職。

翡翠宮

以我自己而言,唔鍾意工人湊小朋友,唔講個工人好唔好性格個類,湊小朋友係好貼身,同埋小朋友成長既行為/舉動/性格會必定模仿左主力照顧者!
坦白講,我唔會希望自己小朋友跟左佢地果套,佢地既要求/自己本質都比我地低好多!如果衡量過自己性格/家庭背景也適合當FTM,咁FTM係必然的選擇了!

禁止發言

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

珍珠宮

Smallraindrop 發表於 19-11-3 12:34
以我自己而言,唔鍾意工人湊小朋友,唔講個工人好唔好性格個類,湊小朋友係好貼身,同埋小朋友成長既行為/ ...

我都唔鍾意工人湊小朋友,佢只負責日頭看顧。餸我買,家中所有日用品我負責。
小朋友0歲到現在,主力湊嘅係我(近一年工人辭職,冇再請)。我餵左奶先返工,放工趕返去同B沖涼,餵奶餵飯。如果阿B一日食6餐奶,我餵4餐,工人日頭兩餐奶。到食固體食物,工人日頭一餐奶同一餐飯仔。其餘4餐我負責。

兩個小朋友都冇跟工人嗰套,因工人都要跟我嗰套。

翡翠宮

skmibb 發表於 19-11-3 12:46

我都唔鍾意工人湊小朋友,佢只負責日頭看顧。餸我買,家中所 ...

因為我日日湊個女放學,眼見好多工人,其實在外D 行為唔係「有要求」既家長接受到

1/ 自己玩電話,個小朋友做咩都唔係好理
2/ 一路行一路同男朋友/老公Face Time,小朋友在旁,有時入鏡
3/ 小朋友週圍走,大叫,姐姐冇控制Or 控制唔到
4/ 姐姐周地坐
等等

以上我全部接受唔到,如工人只是照顧屋企,咁就冇乜問題,但係如要經常照顧我小朋友,我不能接受!

珍珠宮

Smallraindrop 發表於 19-11-3 13:02
因為我日日湊個女放學,眼見好多工人,其實在外D 行為唔係「有要求」既家長接受到

1/ ...

依個都係事實,幸好我小朋友學校係屋企樓下,夠鐘先落樓。有時我會突擊回家,就知工人姐姐是否安我嗰套做事。
我工人有潔癖過我,一日沖兩次涼。
幸好我兩個都乖,唔係會放學途中亂叫大吵大鬧。

男爵府

每個小朋友都有自己的性格,自己一手一腳湊跟我的規矩我的教養,小朋友的行為模式由BB開始隨心調教, 湊大了教唔好自己湊的心甘命抵 ,但比別人湊的跟別人的一套,與自己不同湊法教法,慣壞左縱壞咗,性格習慣定了,你反手湊就難教....

因為眼見太多例子,像我C6家6個細路由出世至10歳左右都係比人湊大, 個個同父母的關係好簿,除錢外基本上大家同住一屋只是似搭枱咁,個個妹睇錢比天更大, 一點小事情就似得罪佢小祖宗咁,永遠覺得係人地欠佢咁叫個老豆係叫(xx叔)個亞媽(xxx 全名) , 真心講句除左C6比我調教過下之外,成家真的冇乜家教可言

珍珠宮

catvicky 發表於 19-11-3 13:47
每個小朋友都有自己的性格,自己一手一腳湊跟我的規矩我的教養,小朋友的行為模式由BB開始隨心調教, 湊大了教 ...

幸好我老公係阿媽湊大,我由婆婆湊大。雖然我請了工人幫忙,都沒出現甚麼大問題。小朋友聽話、痴身、獨立及懂事。知道自己事自己做,絕少依賴別人。
我相信,請了工人的在職媽嘅小朋友,不一定過份依賴及冇教養的。

子爵府

自己湊講就開心。
但第時小朋友蠢啲升唔到大學,都未必夠錢比佢出外國補返個學位。
想讀多啲興趣班,流利英語都未必做到。睇個醫生都要輪政府街症,咁我會選擇出黎做野,反正都只是五天工作朝九晚六,老爺奶奶又識講英文退休專業人士。到自己退休有幾層樓收租唔會成為負累。話就話可以選擇3歲後出黎做返野,但3年後仲可唔可以做返公司中層又另一回事。

咁當然老公一個人做野都負擔到就無問題啦。

大宅

skmibb 發表於 19-11-3 11:47

“唔自己湊甘生嚟做咩”--咁唔好咁講。

甘你都岩,可能我同老公一次做父母,總係太緊張

Ftm都係做頭幾年,讀左幼稚園就可以揾下工作做。

子爵府

老公搵50K/月
冇四大長老幫手

小朋友咁細,我會揀自己湊,等小朋友返學先會返工

大宅

搵兩萬蚊但係扣除養工人嘅洗費同每一個月嘅錢其實你嘅收入我覺得唔算幫到好多. 即係五萬蚊同六萬蚊多啲鬆我覺得唔係撐好遠. 如果你話你搵起碼三四萬咁就唔同講法. 既然你老公想你做ftm 咁咪試吓先囉到時如果自己覺得唔適合先至出嚟再搵工.

伯爵府

回覆樓主:

我會返工
因為ftm實在太辛苦

首頁

尾頁

跳至