自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

子爵府

cy101 發表於 19-11-2 08:03
10000000% 同意,仲要話對方性騷擾呢下恐佈,點做人父母!

真係大開眼界!!!

珍珠宮

畀面勳章

joycehang41010 發表於 19-11-2 09:37
唔好意思,想問幾時發生?咁恐怖

應該係三年前左右, 我唔係好記得正確時間,

只係記得係開學冇幾耐, 個女仔係新生

個男仔好似係小三定小五

同年有另一單10歲定11歲女仔比兩個11-12歲左右男仔輪姦

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我覺得如果有晒人證,又唔好因為嗰個係自己個女而一定要信,或者親身問吓其他同學事發經過,聽多幾個人講會可信d!

我自己經歷,有家長打電話比我,話發現佢仔做左一件事,話我仔都有份(仲講到我個仔教佢個仔做的),我聽到已經好懷疑,因為我知自己個仔一定唔敢做,不過我無信晒呀仔,所以即刻問呀仔,呀仔好大反應亦好嬲話無,仲係咁叫我打比呢個家長,話用speaker叫個同學一齊對質(等我同對方家長一齊都聽到),但個同學點都唔肯同我仔喺電話對質,我都好激氣,如果件事我仔教的,點解唔肯三口六面傾?所以我信我仔,但對方家長仍然信自己個仔,我都好無奈!仲要佢仔出名曳

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

所以,我好怕d盲撐自己仔女的人,其實真係會害左佢地

珍珠宮

畀面勳章

yuen061 發表於 19-11-2 09:40
我女好完整咁講左件事出黎~佢話佢唔係第一個睇到ge 人~係個男仔主動叫我女鄰座睇左再叫我女睇ge ~但基於 ...

支持問仔細d

水晶宮

回覆 ilikethis2005 的帖子

同感。前幾個都話信自己個女,其實最了解仔女既人係父母,究竟女女平時係咩性格先,而且証據都指向她,佢又冇合理解釋,好難令人相信佢。
做父母要客觀睇事情

子爵府

yuen061 發表於 19-11-2 00:17
剩係叫我向我女了解返件事~想聽下我女點講

我唔會盲目信晒個女. 試吓用唔同切入點方法問下佢,如果佢所講嘅說話都冇矛盾,咁自己個女嘅說話可信性就不用懷疑

wcpcelia    發表於 19-11-2 17:01

伯爵府

其實三個人一齊都話你個女,有可能係你女講大話,佢真係有講可能係開玩笑口多,當然每個父母都信自己仔女但不是盲撑,如果佢真係口多更加教佢這些不是玩笑不可隨便說

侯爵府

我女好完整咁講左件事出黎~佢話佢唔係第一個睇到ge 人~係個男仔主動叫我女鄰座睇左再叫我女睇ge ~但基於 ...

咁講,即其實個男仔係有除,同唔係得一個人睇到,係3個女仔睇到?
其實事件最開頭係點揭發?男仔性格,亞女性格,另外2同學性格大約係点?小二講嘢,真係可以差好遠。
其實成件事有d仲係疑点,不過比較有可能,是男同學唔知咩原因下自己除褲(因為一直無聽到係被人強行除),我都感覺唔似係被恐嚇(如果係樓主女好惡,或其他嘢恐嚇都應該講咗)。所以實在d要做,其中最大是教育小朋友保護自己身體,任何情況都唔應該向人展示,又或睇到異性性器官更要出聲,如果3女同學一見到就有人即出聲,事情會較清晰。男同學更要教,(如果真)唔係聽到人叫就除,否則日後d人叫佢做咩就做。

珍珠宮

bu-b 發表於 19-11-2 10:32
我覺得如果有晒人證,又唔好因為嗰個係自己個女而一定要信,或者親身問吓其他同學事發經過,聽多幾個人講會 ...

我朋友又係咁,一喊個阿媽就一定係鬧我個小朋友,仲唔止一次。後尾我小朋友怕左佢個囝,佢媽媽亦一直因為佢個囝成日喊都不滿我囝,從始唔比佢地一齊玩。最近佢打黎呻話佢囝成日講大話又偷錢又比學校投訴又擴課又缺點已經b3唔知可以點做,好想講你都有今日了

珍珠宮

myaisha0435 發表於 19-11-2 10:30

嘩,咁細個,唔該你先

珍珠宮

如果男同學先叫另一同學睇,咁更加應該搵埋呢個同學了解件事

如果呢個同學都有指證你個女,咁你女講過的機會都大,但應該純粹想大吓個男仔

不過再推前睇,如果男同學咁做,就一定係佢唔啱先,而且都幾嚴重,所以我覺得點都要了解晒成件事的來龍去脈!小二就玩到除褲/叫人除褲,真係要好好教導

男爵府

最重要係了解清楚件事,引導佢講清楚經過。
佢唔講,多數有份令事件發生。
不論有心或冇意都要教佢,唔好再出事。

珍珠宮

yuen061 發表於 19-11-1 23:29
我女2年班,事源係收到男同學媽媽向班主任投訴,話我女叫男同學除褲比我女睇。

咁班主任就揾我女傾返件事 ...

先唔評論你女講真定假~
其實我覺得系小朋友既世界,大家講下玩下⋯
點知有人篤灰,即時互相推卸啦。冇啦啦搞到老師/家長知⋯⋯咪驚lol。

對方系男仔,小二,唔通隔離個女仔叫除褲就除,我諗自己系識判斷啦!幼稚園都教男女有別啦!

侯爵府

回覆樓主:

不過我上面咁講,唔係推卸責任,話樓主女一定清白無講過。如果樓主女一向惡開,男同學一向性格軟弱,就算果次唔係恐嚇語氣都好驚佢而聽佢唔出奇。
所以,我唔識涉事幾個同學,或處理事件嘅老師。我咁提出,只係想講,如果樓主女有講,佢一定唔啱,不過聽佢一句說話就除,男同學都要多多關注。當然,樓主自己撫心自問,自己個女係咩人,自己個女針對性自己教。有時事件未必搵到真相,但要畀亞女知你点都同佢一齊面對,但就算被屈,事實佢也有嘢要改善(如見到同學除褲應避開,主動話畀老師聽)。
2女同學口供唔知係点問,所以只有樓主女可以講得越仔細位置次序,就越有利支持

珍珠宮

mike89 發表於 19-11-2 10:54
我朋友又係咁,一喊個阿媽就一定係鬧我個小朋友,仲唔止一次。後尾我小朋友怕左佢個囝,佢媽媽亦一直因為佢個 ...

所以咁做父母的,最後一定係自己受返!

不過我都乘機證明比呀仔睇,選擇朋友的重要性,佢同d曵人玩,當佢地有事,就會連累埋佢了!今次事少,但如果佢地將來做犯法事,分分鐘搞到要坐監添!

自此,佢無再同呢個同學玩!不過呢個同學有問佢有無比呀媽鬧!所以我仔勁憎佢

禁止訪問

水晶宮

月見草 發表於 19-11-2 00:54
同意!
有哂証人好難唔信果個係事實!
反而盲目相信,仲話人哋個仔性騷擾,我覺得香港啲家長好恐怖,其他 ...

有啲父母(太愛)自己仔女,反而害左佢地

大宅

回覆樓主:

自己個小朋友醒唔醒自己做父母應該要知
呢個時間要叫老師問清楚成件事經過,唔好盲目信個囡講野,要信件事,做父母亦要好有智慧問清楚個囡,叫個囡講哂成件事出黎,咁另外2個同學又係旁邊聽到有咩反應,唔好怪責小朋友要話比佢知咩叫岩同唔岩
咁個男仔家長宜家又想點,下下都投訴,如果真係女仔叫佢除褲佢有冇除呢,我唔信個男仔冇黎應,事情必定有前因後果,要了解
以前我仔小一就出貓,我同佢溫哂書,老師打黎話有同學舉報佢,我即係接返個仔帶佢食下下午茶問佢點解要咁做,佢地仲細最舒服時會講哂出黎,知道同佢分析返之後冇做過

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

myaisha0435 發表於 19-11-2 10:30

第一單係2014年,你試下再搵下資料,最後指控應該係「唔成立」。我冇記錯當時一定有報警,但警方調查之是不夠証據?或是誤會?就唔清楚了。

首頁
45678...9

尾頁

跳至