夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

z.mavis 發表於 19-11-14 23:29
之前你話儲多D錢先走
如果到時先提出離婚, 佢一定會刮埋你有既錢

多謝你。我都係咁諗!因為佢知我份保險夠期!岩岩好有十萬!佢以佢開口要!當年佢係有放錢係我到。差唔多十萬,呢十年,食我既著我既!全部係天跌落黎既?
我決定左喇,十萬甩到佢,我比! 佢都知! 佢可能估唔到我5會比佢,佢會有得留低。
傾好晒d仔既安排,全部跟我。 佢答應左喇。但今日條L樣用我大仔傳話,叫我“比多次機會,爸會改。 我想同一個媽媽一個爸爸一齊住”。diu,因為我知我大仔唔會講呢d野,係條L樣教佢講。仆街,即刻火都黎晒, 1個仙都唔想要比,佢在係咁上庭見算!

我唔比錢佢,佢唔肯簽文件比我交去家事法庭! 佢真係好賤
粗俗左少少請見諒,我真係好嬲佢利用仔

大宅

z.mavis 發表於 19-11-14 23:29
之前你話儲多D錢先走
如果到時先提出離婚, 佢一定會刮埋你有既錢

呢兩日丫學校停課,佢一定係咁幫d仔去洗腦!!!!!!宜家冇晒心機做野。

大宅

PTMCYS 發表於 19-11-2 16:38
記得以前剛剛結婚未生仔, 在新城市百貨等老婆比錢時, 見到個好靚既女仔, 同個黑鬼一齊, 如果分A - H 級, E ...

黑鬼都唔一定係無錢 我朋友個老公係非洲人 佢老公係做生意好有錢的 住香港

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

樓主話有10萬資產,會唔會考慮搵律師搞?又或者試下申請法援,如果受理你可以問下律師有咩意見?不過法援就有資產同入息限額嘅,你可以研究下,我最近都申請左,等緊回覆
如果律師搞唔掂,你唯有等2年,你地幾耐無教功課?夠2年就可以自己去家事法庭單方面申請離婚

大宅

fongfonglover 發表於 19-11-16 23:20
樓主話有10萬資產,會唔會考慮搵律師搞?又或者試下申請法援,如果受理你可以問下律師有咩意見?不過法援就有 ...

佢同我爭最細個仔, 無交功課兩三個月。

男爵府

貝貝920 發表於 19-11-17 00:26

佢同我爭最細個仔, 無交功課兩三個月。

可以等個官判,雖然實質實行係點我唔知,如果你搵律師搞,應該都快過你等2年分居先入紙申請離婚,如果你搵唔到律師搞,你等得分居時間黎細仔都小學,到時再入紙你都可以話小朋友返全日你放工都可以睇仔了

大宅

fongfonglover 發表於 19-11-17 00:30
可以等個官判,雖然實質實行係點我唔知,如果你搵律師搞,應該都快過你等2年分居先入紙申請離婚,如果你搵 ...

係, 但律師可以兩年內搞掂?

男爵府

貝貝920 發表於 19-11-17 10:16

要睇下佢有無本事同你拖case囉,我識有朋友都拖左一輪先搞得掂

子爵府

貝貝920 發表於 19-11-17 10:16
如果對方同意離婚,一年分居便可!但如對方不同意,自行入紙便要分居兩年!
即有冇用律師,你都要分居兩年才可正式離婚!
但因你有三個小朋友、餞財分配等問題, 自己申請手續會很繁複,文件又多,所以你呢個case都係交畀律師處理好啲!

大宅

fongfonglover 發表於 19-11-17 10:40
要睇下佢有無本事同你拖case囉,我識有朋友都拖左一輪先搞得掂

佢有本事拖,呢個禮拜都威脅過我幾次。
我地想整個agreement, 但基本上一唔合佢心意佢就話唔會簽,上庭同我爭仔

大宅

wingyaumama 發表於 19-11-17 11:19
如果對方同意離婚,一年分居便可!但如對方不同意,自行入紙便要分居兩年!
即有冇用律師,你都要分居兩年 ...

知道,會搵律師搞。 財產分配雖然唔多,但係分居紙嗰刻計,定係兩年後計嫁?
因為我一個仙都唔想比佢。

男爵府

貝貝920 發表於 19-11-17 13:16
佢有本事拖,呢個禮拜都威脅過我幾次。
我地想整個agreement, 但基本上一唔合佢心意佢就話唔會簽,上庭同 ...

講緊嘅本事係請律師同你打,我唔知你c6可唔可以申請法援,如果佢申請到,就有排同你磨。。。佢點威脅你先?淨係威脅唔肯簽?威脅同你爭細仔?我聽返黎就係,小朋友判俾呀媽嘅基會都好高,所以你只要安排到小朋友點照顧就可以
補充樓上所講,如果你地未分夠居,但佢有不合理行為(eg.捉姦在床影埋相做證據/暴力對待/離棄/精神虐待等。。)你都可以拎黎做理由同佢離婚,唔一定要等夠1或2年先離婚
我就用精神虐待呢個point黎申請法援離婚,因為我嗰件下下拎自殺黎威脅我,近期仲msg過我一次話要殺死我

大宅

fongfonglover 發表於 19-11-17 13:30
講緊嘅本事係請律師同你打,我唔知你c6可唔可以申請法援,如果佢申請到,就有排同你磨。。。佢點威脅你先? ...

哇,你個件咁辣既。佢可以申請法援。
佢要求係準備帶我最細仔出去住。 搬屋費我出,我ok. 但我想去律師到整分居紙加整個agreement 。 但好好似唔肯。 跟住又在大我,上庭見咁上下既野。

男爵府

貝貝920 發表於 19-11-17 14:04
哇,你個件咁辣既。佢可以申請法援。
佢要求係準備帶我最細仔出去住。 搬屋費我出,我ok. 但我想去律師到 ...

其實佢冇收入,出去住都有問題?

大宅

mimuib 發表於 19-11-17 23:00
其實佢冇收入,出去住都有問題?

佢食政府

首頁

尾頁

跳至