夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 貝貝920 的帖子

唔好意思,其實咩叫佛系呢?

大宅

回覆 Perpersis 的帖子

我既理解係:
好聽D咁講, 就係咩都隨綠.
唔好聽講句,就係咩都唔理, 任其發展

男爵府

趕佢走啦,食軟飯又冇貢獻
請個鐘點ee湊放學睇幾個鐘,順便可以做少少家務煮埋飯,你收工趕返去佢就走。
有冇計過如果咁樣要幾錢?
你唔愛佢,仲留佢喺度篤眼篤鼻,只會令自己成日處於唔開心狀態,成日冇名火起,見佢唔到可能更自在,更加唔會將d情緒發洩喺d仔身上。

子爵府

畀面勳章

當佢工人就算,因為現階段冇人可以幫你湊三個小朋友,冇左佢,你起碼要請個工人先搞得掂,但工人有可能會仲衰。。你老公雖然廢,但點都唔會虐待自己仔女。。等遲下啲仔女大左,先至再離婚。。離就一定離硬

子爵府

貝貝920 發表於 19-11-4 15:22
回覆 crystal5142000 的帖子

你頭嗰幾句好熟面口如果係你, 工人請唔起的話, 你會點做?

咁等細b升埋小學,先離婚。或者有奇蹟出現,到時佢變好左都唔定。

你咁辛苦為左個家,咁你自己咪無晒私人時間,朋友係未都無聯絡? 係屋企又唔開心,好影響情緒。

大宅

朋友就不嬲都唔多嫁喇, 因為我唔係好識"SOSO", 不過佛系之後, 都有出黎見返下唯一嗰1-2個朋友, 唔會即刻仆返屋企, 所以比起早兩個月都好少少,鬆返D, 好似有左個方向咁 & 同埋離婚念頭都係呢兩個月先不斷咁LOOP.....

男爵府

貝貝920 發表於 19-11-5 10:03

朋友就不嬲都唔多嫁喇, 因為我唔係好識"SOSO", 不過佛系之後, 都有出黎見返下 ...

可以做下運動喎~做運動會令人開心架睇下你啲朋友有沒有咩運動可以一齊做下吖

子爵府

貝貝920 發表於 19-11-5 10:03

朋友就不嬲都唔多嫁喇, 因為我唔係好識"SOSO", 不過佛系之後, 都有出黎見返下 ...
小朋友遲早會長大,到時你都可以自由。但宜家既難題就難d解決,你一個女人擔起成個家,我都知你辛苦。

女人都係要為自己打算下,
同一個已經唔愛既人一齊,其實都浪費緊青春。
你唔開心咪上來傾下。

大宅

crystal5142000 發表於 19-11-5 12:13
小朋友遲早會長大,到時你都可以自由。但宜家既難題就難d解決,你一個女人擔起成個家,我都知你辛苦。

女 ...

多謝你~~
同一個已經唔愛既人一齊,其實都浪費緊青春<--就係呢個位都醒覺埋, 我諗唔到仲有咩理由留佢(除左幫手接送返放學之外) /.\ 等最細個小朋友上小學係2年後.....

大宅

入境處有規定一定時限要批出簽證,除非曾經係香港犯事,咁就會唔批。十幾年都未得,唔好再諗會有了。其實香港地搵野做唔難,冇居留冇身份證唔係問題,肯做可以搵黑工做,一樣搵到錢養家,只係要承受被捕風險。不過唔建議樓主踢老公出去賺錢,因為男人有錢就身痕,特別係貪慕虛榮既,一出糧就成份糧拎去買名牌買iPhone, 仲激死你。好在仲可以睇下小朋友,唯有叫佢全職湊仔。樓主要靠自己,知道仔女細想多啲陪佢地,但要擺脫現況只有靠自己搵多啲。一係轉工加人工,一係加多份 part time。虎毒不吃兒,佢點衰都會湊好自己啲仔,樓主專心賺錢啦,儲多個錢就可以同佢

公爵府

牛年勳章

一個揍三個。其實,都好辛苦,三個bb 的時間,相信也吾容易,過左最艱難時刻,返哂學,终於有得蛇下王了。我係女性,我認我懶,我反而覺得,大家也吾容易,但如果你耍求回家後。可以嘆下呢?我覺得貪心左,老實說,你可以講,d 孩子返哂學,七,八小時,打掃冼衫,買送。熨衫做唔哂?係呀!如果係外傭,可以做唒,不過,我個人來说,真係好辛苦,三点半後,人就未來回回,又耍理功課,又耍吃荣點,又冲涼等等

我好明白,一個女人揾錢,養五個人,吾通回家仲耍做

答案係,你如果有爱,就體諒到,三個孩子,真係吾好有咁大期望

大宅

mingmama 發表於 19-11-5 11:04
可以做下運動喎~做運動會令人開心架睇下你啲朋友有沒有咩運動可以一齊做下吖
...

放工,放工,返屋企湊仔,好忙, 不過好彩一個星期都會有1個鐘打下波。

大宅

siuxdy 發表於 19-11-6 21:24
入境處有規定一定時限要批出簽證,除非曾經係香港犯事,咁就會唔批。十幾年都未得,唔好再諗會有了。其實香 ...

佢就係咁講, 黑工驚比人拉,拉左一定黎唔到, 所以一直都冇去搵工,以前都真係信佢。所以都係由佢留在家中湊仔。而我的確也需要他幫手。

大宅

CMMANDY 發表於 19-11-6 21:56
一個揍三個。其實,都好辛苦,三個bb 的時間,相信也吾容易,過左最艱難時刻,返哂學,终於有得蛇下王了。 ...

我都明有愛係包容到,不過愛早已被生活消耗晒。。。。。。

我包容唔到了。。。。。

公爵府

牛年勳章

貝貝920 發表於 19-11-6 22:04
我都明有愛係包容到,不過愛早已被生活消耗晒。。。。。。

我包容唔到了。。。。。

明既,只能說,你和佢把尺吾同,但我覺得,佢也有乎出,只係係你把尺的尺度,他吾合格

瑪瑙宮

三個小朋友又請唔起工人, 暑假新年復活節長假期 + 打風紅黑雨小朋友病佢都可以睇住小朋友. 其實佢個作用好重要, 你暫時唔好諗離婚.

珍珠宮

Nancy20090615 發表於 19-11-6 23:01
三個小朋友又請唔起工人, 暑假新年復活節長假期 + 打風紅黑雨小朋友病佢都可以睇住小朋友. 其實佢個作用好 ...
我都係咁話。原來樓主養呢個老公仲比請工人便宜。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

Nancy20090615 發表於 19-11-6 23:01
三個小朋友又請唔起工人, 暑假新年復活節長假期 + 打風紅黑雨小朋友病佢都可以睇住小朋友. 其實佢個作用好 ...

我同佢都知佢作用好重要,所以佢都會用呢樣黎大我嫁:(

大宅

858D 發表於 19-11-6 23:12
我都係咁話。原來樓主養呢個老公仲比請工人便宜。

冇糧出比佢嫁,只係比錢for 家用,打到幾多斧頭靠佢自己喇。

別墅

貝貝920 發表於 19-11-7 00:22
冇糧出比佢嫁,只係比錢for 家用,打到幾多斧頭靠佢自己喇。

一個月比幾多家用佢?
生3個真係好驚訝,同個無居留既人,其實真係一個都唔好生,唉

首頁

尾頁

跳至