自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

vivian520 發表於 19-11-3 20:21
岩岩探完,我又係全程喊
我見到佢都流眼淚
同埋頭先打針佢痛到叫左出來

你要忍住盡量唔好喊,忍得幾耐都好,我嗰時都係,成日話佢知我去厠所,其實佢係知我去廁所喊,但大家都想對方開心,所以咋唔知。

同佢講多啲其他事情,嗰時我長輩都會氹返我哋轉頭,雖然佢知道時日無多,但都會同我哋講好返之後想食啲乜嘢,想去邊到。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

vivian520 發表於 19-11-3 21:39
政府醫院啲護士真係冇咩同理心,
好似我屋企人琴日話好痛同埋話好尿急,
然後個中年男護士只係話佢已經插 ...

家人要自己留意所有嘅插喉,睇吓啲流量是否正常。

子爵府

回覆 miaooo 的帖子

係呀~樂富,當時係QE主動轉介我家人去。我唸係睇你住邊區。我另一何個親戚就轉介去將軍澳(好似叫靈實)。

子爵府

回覆 vivian520 的帖子

如果經濟能力非常好,亦可考慮私人的。如果係低收入,好似有資助,但詳情你要自己睇下。https://www.hospicecare.org.hk/service-detail.php?id=23&lang=tc
https://www.jccrc.org.hk/charity/charity-bed/

伯爵府

減齡達人勳章

AACheungCheung 發表於 19-11-4 01:38
你要忍住盡量唔好喊,忍得幾耐都好,我嗰時都係,成日話佢知我去厠所,其實佢係知我去廁所喊,但大家都想 ...

我好無用,一聽到醫院電話就喊

伯爵府

減齡達人勳章

MRSYUNG 發表於 19-11-4 01:47

係呀~樂富,當時係QE主動轉介我家人去。我唸係睇你住邊區。我另一何個親戚就轉介去將 ...

因為我琴日同護士講左,但我家人而家情況變壞了好多,
再叫佢轉院會唔會令佢好辛苦?
好似要佢走黎走去,我好矛盾

珍珠宮

vivian520 發表於 19-11-4 13:29

要堅持呀

珍珠宮

你自己都要保重。

子爵府

真係好難取捨,當年我家人轉院時,情況未惡化,轉院後生活質數係好咗,見到家人時間又長咗,多人陪,心情亦好好多。情況唔係好同。如果只係轉床又有專車轉院,是否不會太辛苦呢?真的不應肯定。真係要當事人自己行量。

伯爵府

減齡達人勳章

MRSYUNG 發表於 19-11-4 15:25

真係好難取捨,當年我家人轉院時,情況未惡化,轉院後生活質數係好咗,見到家人時 ...

佢講唔到野,已經答唔到我
所以我都唔知點算
但我真係好想留多啲時間去陪佢
但又驚要佢走來走去會影響佢病情

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

vivian520 發表於 19-11-4 13:29

唔好咁講啦,唔喊好難。我用視像見老豆,我d 仔女坐我前面塞爆個Mon咁氹佢笑, 我側身匿埋喊,我老豆不停就叫我出黎傾。你親自去探病,邊可能忍到唔喊。

試下搵其他野忙,等大家唔好太專注響負要情緒中。

你掉轉諗,唔好諗分離,反而係大家每次有多一次見面機會都係有賺,都係好事。所以唔好喊。

加油。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

淨係睇你的文字都覺得傷心,希望你家人無痛苦地...... 你也要加油,祝各位身體健康。

珍珠宮

開心吸收勳章

MrsLee20171208 發表於 19-11-3 02:24
我舅父訓訓下走咗,好突然,無留低一句說話,家人都喊到收唔到聲,好遺憾,好不捨,沒有道別。不過對舅父黎 ...

Sorry to hear that. 這種情況係咪通常係心臟病?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

vivian520 發表於 19-11-3 21:39
政府醫院啲護士真係冇咩同理心,
好似我屋企人琴日話好痛同埋話好尿急,
然後個中年男護士只係話佢已經插 ...

睇下醫生點安排,希望會有一個最好嘅方案

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MRSYUNG 發表於 19-11-4 01:47

係呀~樂富,當時係QE主動轉介我家人去。我唸係睇你住邊區。我另一何個親戚就轉介去將 ...

我細佬果間在黃竹坑,有政府資助都係百幾蚊一日
https://www.hkacs.org.hk/tc/medicalnews.php?id=46

伯爵府

減齡達人勳章

bosch 發表於 19-11-4 15:28
唔好咁講啦,唔喊好難。我用視像見老豆,我d 仔女坐我前面塞爆個Mon咁氹佢笑, 我側身匿埋喊,我老豆不停就 ...

多謝

首頁

尾頁

跳至