自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我講先

老師都好怕家長投訴,都會欺善怕惡。
好似係小六嗰陣,上體育堂打羽毛球唔小心打親個同學(全級第一名),個同學係冇紅冇腫,個媽媽都要打返學校投訴(從其他家長口中,都知道呢個媽媽經常都投訴),再唔處理就報警
見老師時,老師冇怪責我個女,只話可能就嚟升中試個媽媽同個同學仔都好大壓力(同學仔有時上堂會無端端喊),叫我女儘量喺學校同佢唔好有咁多交流。
我:我唔投訴唔大聲唔代表我冇意見 咁嘅事要見家長,因為對方家長夠惡?
老師:家長冷靜啲,基於有家長有投訴,所以我要處理,相信家長你係明白事理嘅。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

0223 發表於 19-11-2 13:59
我講先

你唔滿意老師嘅處理?'
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

咁始終係打到人,老師見一見家長都好合理。試諗吓,如果bk 有個家長出post 話個仔/女上堂俾人打,學校完全唔處理,相信呢度99% 家長會建議投訴(學校/教署/報紙), 甚至報警。

APIGMA    發表於 19-11-2 17:13

子爵府

咁始終係打親人
有冇即時道歉?

別墅

crystal媽咪 發表於 19-11-2 14:06
你唔滿意老師嘅處理?'

係有不滿,通常提前幾日通知先确定時間日子,佢又唔講因咩事要見家長,嗰幾日對我嘅心情都有影響,同個女關係變差,問佢都話唔知乜事。

通常係做咗錯事先要見家長,諗住唔方有好嘢,點知係為咗向對方家長交待。

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

比個 羽毛球打親,都要投訴?!
樓主你個對家,應該有病的。
包容吓吧

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

0223 發表於 19-11-2 14:16
係有不滿,通常提前幾日通知先确定時間日子,佢又唔講因咩事要見家長,嗰幾日對我嘅心情都有影響,同個女 ...

見家長都應該唔會隔好耐
其實阿女應該知咩事
當然宜家無受傷,唔係咩大事
始終有打到都要同家長交代
其實係羽毛球打到定係個球拍打到?
換轉你阿女比人打到,你都唔希望老師草草了事

別墅

回覆樓主:

當時係上體育堂打羽毛球,大家有碰撞都好正常(我認為)。

wcpcelia    發表於 19-11-2 16:48

侯爵府

0223 發表於 19-11-2 14:21
當時係上體育堂打羽毛球,大家有碰撞都好正常(我認為)。

你呢個確實係有整到人地
都算啦

我個女嗰次係比個男同學剪爛左校服手袖
我地都要見家長
最慘係我女冇野
但佢有個女同學睇唔過眼
幫我女剪爛返個男同學既手䄂
呢位女同學既家長一出現
就大巴大巴咁打個女同學
睇到我都驚
最後老師問我地要唔要個男同學賠
又問個男同學家長要唔要個女同學賠
我地都未答
個男同學家長已經話要個女同學賠
個女同學家長又大巴大巴咁野個女同學
我忍唔住講
唔洗賠比我地
同樣個女同學都唔洗賠比你
因為係你仔剪爛我女先
個女同學個家長先唔再打個女仔咋

而呢單野
我同個女就好似外人咁
老師連要個男仔講對唔住都冇
但就要求個女同學同個男同學講對唔住

APIGMA    發表於 19-11-2 17:15

侯爵府

我講先

仲有另一單
我返返下工學校打黎
話我女放學時係學校外面既公園整到
甩左2隻牙流血不止
嚇到我一個頂點
我話我女返緊交安點會係學校出面
佢就係係我女黎
點解係出面就唔知
攪到我一路喊一路坐的士去學校
最緊要係我當時係機場返緊工架

點知最後發現係另一個同學
而呢位係男同學
性別都可以攪錯
嚇親我都唔會講聲對唔住
而我女係返緊交安training 緊囉

別墅

crystal媽咪 發表於 19-11-2 14:19

見家長都應該唔會隔好耐

我又真係唔會將事化大嘅人,今年我細仔畀同學仔搞到入急症室(係校工送佢去,我趕到校工即走),撞親嘴裏面,傷口都幾大,不過唔使縫針,成個幾星期先消腫。
老師解釋話幾個同學唔小心碰撞最後撞到我仔,我仔行第一個根本唔知發生乜事,學校當然係大事化小,我冇再追究。

寶石宮

0223 發表於 19-11-2 14:42
我又真係唔會將事化大嘅人,今年我細仔畀同學仔搞到入急症室(係校工送佢去,我趕到校工即走),撞親嘴裏面 ...

個個好似你咁明白事理梗無問題。
老師都好難做,如果佢唔通知你、約見你,一陣攪到報警。學校亦都會怪責佢。睇老師嘅對答都唔係責怪
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

crystal媽咪 發表於 19-11-2 14:45
個個好似你咁明白事理梗無問題。
老師都好難做,如果佢唔通知你、約見你,一陣攪到報警。學校亦都會怪責佢 ...

見完知咩事後即時心情開心返
唔開心咗幾日 ,亦叫我女遠離此同學同佢媽媽 對方媽媽會接放學,之前亦有交談,此事後碰見只會叫對方聲姨姨,好彩唔同中學

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

我覺得呢位老師處理得非常之好喎

子爵府

Mary媽咪 發表於 19-11-2 14:36
你呢個確實係有整到人地
都算啦

我覺得老師處理得麻麻地,應該分開家長見好啲,同埋要講番成個問題點比同學知,有時細個做錯野都常有,最緊要話比佢知錯咩,唔好再犯,如果我遇到依啲家長我都唔知講咩好

琥珀宮

我講先

我唔覺得老師處理有問題

其實你認為老師應該點做先無問題?

琥珀宮

李家承 發表於 19-11-2 15:12

我覺得老師處理得麻麻地,應該分開家長見好啲,同埋要講番成 ...

呢個case,好似都無安排對方家長一整見

子爵府

木土土 發表於 19-11-2 15:29
呢個case,好似都無安排對方家長一整見

佢話睇到個家長一巴巴打落佢自己個女度, 我以為佢地一齊見家長。

別墅

Mary媽咪 發表於 19-11-2 14:36
你呢個確實係有整到人地
都算啦

另一女同學家長當住咁多人面前都打個女,喺屋企咪仲

大宅

回覆樓主:

我覺得個老師都算系咁。佢都係循例要咁做

首頁

尾頁

跳至