0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

新手媽媽 出去睇有好多款唔同奶樽應該點揀? 見avent有分0m,1m,2m
係咪一定要幾多個月跟返幾多m?
如果打算餵人奶預4個奶樽夠唔夠?
應該2個細2個大奶樽?
另外仲想請教好玻璃好啲定膠好啲?
謝謝各位

複式洋房

seetong 發表於 19-11-2 14:51
新手媽媽 出去睇有好多款唔同奶樽應該點揀? 見avent有分0m,1m,2m
如果打算 ...

我用玻璃的,膠的都要買,for出街 (方便)和夜晚用 (驚眼訓得滯打爛)

複式洋房

如果打算 ...

我開頭都係想餵人奶 ,堅持唔到,
如果埋身,都夠晒啦,我有買膠同玻璃,
玻璃好快被爸爸跌爛左,未用過...夜晚真係好易恰眼訓,感覺膠樽較好

大宅

sakwonglo 發表於 19-11-2 15:32
我開頭都係想餵人奶 ,堅持唔到,
如果埋身,都夠晒啦,我有買膠同玻璃,
玻璃好快被爸爸跌爛左,未用過.. ...

甘奶粉預幾多個樽啊?

大宅

angelwcy 發表於 19-11-2 15:23
我用玻璃的,膠的都要買,for出街 (方便)和夜晚用 (驚眼訓得滯打爛)

甘買幾多好啲啊?
我驚買細支樽奶樽買多左 大得快 嘥錢啊

別墅

2019勳章

seetong 發表於 19-11-2 16:02
甘買幾多好啲啊?

太大支未必啱初生用
因為會吸多啲風
嘔奶仲慘
我買4個細既用到3個月
不過我個仔唔算大食
3個幾月先開始食6安

大宅

2019新春慶豚圓

我個時買2個細(120ml),4個中樽(150ml),不過我0-7個月係人奶+奶粉,另外有樽for儲人奶,之後轉晒奶粉,就改用5個大樽

複式洋房

seetong 發表於 19-11-2 16:02
甘買幾多好啲啊?

我是奶粉B
玻璃買左4個大1小,我都覺得你買1-2個小的,因為的確大得快
膠的買左5個--playtex 3個, dr.brown 2個

洋房

如果打算 ...

玻璃或者胶都冇所謂,最主要奶嘴要統一。我系5个玻璃一個胶(依家用嚟飲水)。依家阿B個半月啱好一日消毒一次。如果驚跌爛嘅話依家有一隻个樽系硅膠既奶樽,點樣跌都唔使驚!雖然價錢高啲,但係如果成日跌嘅話計落嚟呢隻仲抵啲!

複式洋房

我買6大2小 P字頭膠奶樽

洋房

如果餵人奶(泵出來)就唔好用玻璃樽,D抗體會癡喺玻璃樽上面
我自己用緊6支樽

別墅

seetong 發表於 19-11-2 16:00
甘奶粉預幾多個樽啊?
我自己人奶加奶粉6個樽
2個for雙泵,4個輪住用
Steam要預40分鐘, 6個平時夠用, 但預上bb猛長期成日要飲奶, 成晚不停喊同食奶, 6個陣陣夠

複式洋房

回覆樓主:

如果食奶粉,6個都夠嘅,2個細(5安),4個大(8安)。如果要泵奶可以預多1,2個儲奶放入雪櫃。
如果買PE膠(奶白色)嘅樽,因為呢D樽3個月就要換,所以買大買細都無乜所謂。
如果買PES或PPSU膠(琥珀色)嘅樽,因為可以用到6至8個月,所以我會買大size㩒D,因為有D BB到4,5個月已經飲過5安士奶。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

8個

別墅

2019新春慶豚圓

我本身買咗4個細4個大,但阿仔太大食,滿月已經飲緊6安,所以而家買多兩個大嘅,1日6餐就6個樽,4個玻璃兩個膠。
我又係用avent,但一出院阿仔已經用緊2號咀,佢夠力又無嘔。

別墅

2019新春慶豚圓

如果打算 ...

餵人奶玻璃係唔好家,好似係會痴走咗啲奶脂,用膠嘅好啲,人奶視乎你泵出嚟用樽定用袋嚟儲存。

大宅

2019新春慶豚圓

如果初生嘅話可以預備細個四個,大個兩個

大宅

買多唔怕,我係一個月換一次奶樽+奶咀,保持乾淨。

大宅

六個至少,通常儲埋先洗

別墅

2019勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
我係洗咗, 儲埋先消毒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊