自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

我記得自己第一次生完之後真係咩都唔識點準備,坐月要做咩食咩都係上網自己睇,好多謝我呀爸好有心

照顧曬我3餐,又睇書又上網睇片學煮個d坐月營養餐,藥才補品方面,我就有朋友介紹買左出面d成個package 既補身套餐,本身自己同屋企人都唔係好識呢d 補品,所以都唔敢自己亂買,想問下大家坐月係點補身呢?

子爵府

有冇陪月 有陪月湯水足夠啲
我嚟緊開刀 第二胎
頭兩三個星期都會食到好清
肉餅菜心咁樣
傷口慢慢好嘅時候就會食返多啲補嘅嘢
滿月就會睇返睇開嘅中醫調理

不過薑一定要清晒先食

大宅

KoneyB 發表於 19-11-2 17:22
有冇陪月 有陪月湯水足夠啲
我嚟緊開刀 第二胎
頭兩三個星期都會食到好清

冇請到陪月 所以我同c6 都好忙,keep 住要餵BB
都冇咩時間睇自己要食咩

侯爵府

daisydaiswong 發表於 19-11-2 17:18
我記得自己第一次生完之後真係咩都唔識點準備,坐月要做咩食咩都係上網自己睇,好多謝我呀爸好有心照顧曬我 ...

我自己坐月冇人幫(當時環境麻麻要慳住洗),一煲蒸雞飯食一日(因為我太懶冇時間,忙到嘔邊有胃口食),等老公返黎先再煮俾我食,因為怕熱日日沖幾次涼……我係街精,第三個星期已經日日去街

係我字典中,有錢就有享受做公主,冇錢就乜都自己頂硬上,唔好講補身,想瞓多30分鐘都係夢

子爵府

daisydaiswong 發表於 19-11-2 18:34
冇請到陪月 所以我同c6 都好忙,keep 住要餵BB
都冇咩時間睇自己要食咩
...

你去坐完月心得度睇吓啲post
好多jm share點樣準備自己坐月

男爵府

回覆樓主:

雞酒,排骨酒,雞蛋酒,我一個月食左7支米酒,可以加木耳。

水晶宮

回覆樓主:

我果時食薑醋,雞酒,鮮奶紅棗燉雞,花膠燉鮮奶,鹿茸,燕窩

餐餐咁食,食足一個月, 我由出院107磅,坐完月113磅,北京填鴨feel

其實食中藥排清惡露同調理番身子仲緊要,但我果時後生唔識, 第時我一定會提醒我新抱
回覆 daisydaiswong 的帖子

Hi daisydaiswong, 坐月時候既湯水建議以清淡同少油為主,例如: 雞湯、魚湯、牛肉湯等等, 補充蛋白質對傷口愈合都好重要,飲食上可以食多d肉、魚、蛋類, 補品有機會會影響惡露,一般黎講建議等惡露清曬 (產後2-6星期左右) 先食,食之前可以問問中醫師意見, 按體質選擇合適的食材會更安心呀, BB出左世幾耐呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

ming1020 發表於 19-11-2 18:44

我自己坐月冇人幫(當時環境麻麻要慳住洗),一煲蒸雞飯食 ...

我而家既情況真係同你講既差唔多
Bb 餵奶都已經冇咩點訓,想補都冇時間去買藥材

大宅

KoneyB 發表於 19-11-2 18:54
你去坐完月心得度睇吓啲post
好多jm share點樣準備自己坐月

唔該曬

水晶宮

回覆樓主:

最大的補身唔在乎湯水,關連字係有1個好識照顧人的人,一個好安樂舒適的環境,同好明白產婦需要的爸爸

媽媽好似豬豬咁訓飽就食,食飽就訓,唔駛點起身抱b, 濕水幫b沖涼,半夜爸爸換片喂奶

包你 容光煥發,身體健康

珍珠宮

回覆樓主:

百日內都可以補,坐月其實最好食得正氣、清淡,唔好怕肥,食多D,盡量訓,bb訓你又訓,俾身體休息同恢復,之後再補,先會好吸收!
同埋全身骨頭仍處於軟化狀態,所以唔好操勞,例如彎腰換片或換衫、餵奶要注意頸椎、唔好搬重野~
我兩胎坐月都坐得好,精神足,面色好,身體好過未生前!

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

冇陪月冇補,我自己坐月,每日我娘拎飯比我

子爵府

ming1020 發表於 19-11-2 18:44

我自己坐月冇人幫(當時環境麻麻要慳住洗),一煲蒸雞飯食 ...

坐月對我黎講最緊要訓得多! 食嘢食到幾好幾補都假,訓唔到就吸收唔好! 訓得到就食雞蛋都夠補!

子爵府

spikenard 發表於 19-11-8 10:19
最大的補身唔在乎湯水,關連字係有1個好識照顧人的人,一個好安樂舒適的環境,同好明白產婦需要的爸爸

媽 ...

我中醫都係咁講
佢話食乜補品都唔夠休息休息休息好

水晶宮

daisydaiswong 發表於 19-11-2 17:18
我記得自己第一次生完之後真係咩都唔識點準備,坐月要做咩食咩都係上網自己睇,好多謝我呀爸好有心照顧曬我 ...

冇特別咩補品補身。一般清淡飯餸同湯。
第一胎時自己湊B,餵人奶。

身體正常冇問題。

子爵府

冇坐月,生完全部自己攪掂。早餐我食粟米片加鮮奶,晏晝就公仔麵,夜晚等老公收工買外賣一齊食。

我唯一有做嘅係用薑皮開水沖涼洗頭。

珍珠宮

媽 ...

你講起,我先諗起我今胎坐月,真係好似豬咁,食飽訓訓飽食,阿B夜晚又一直訓,日頭基本上所有野老公同工人搞掂~
我除左食月子餐,仲有我阿媽煮~
又真係容光煥發~你形容得好岩,似豬咁就最好

大宅

媽 ...

我應該比你呢個mess比我c6 睇下,但係佢都算好好,夜晚BB一喊佢都同我講佢去睇呀B

男爵府

無專登補,好平時咁食,係我嫲買咗d產後補品比我,我飲完兩次就流鼻血 之後唔敢飲

不過有食過幾次麥當勞,呢個唔係補身,係補心靈上

首頁
12345...7

尾頁

跳至