自由講場

跳至

首頁
34567...22

尾頁

子爵府

蝦米豬 發表於 19-11-2 17:24
我們三房千呎樓已供滿,阿仔已出身做大行銀行IT, 仍與家人同住,自出來工作以來一蚊都無比到屋企,而家要結 ...
你係咪得一粒仔?
如果係都可以諗下一齊住,
否則對其他仔女唔公平⋯⋯

公爵府

我們三房千呎樓已供滿,阿仔已出身做大行銀行IT, 仍與家人同住,自出來工作以來一蚊都無比到屋企,而家要結 ...

移民要好多錢,je係其實佢俾得起家用,如果連幾千蚊都俾唔到,真係唔好移,到時問你拎更多錢貼佢係果邊d生活就大鑊。。。。

男爵府

我阿仔都你一樣工作,一樣冇比家用。我冇咩所謂,但婚後同太太一齊係屋企住絕對唔同意!可以繼續唔比家用,但叫佢去租樓。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

趁佢未結婚前,一定要講明(先小人後君子),如果結婚後,佢老婆搬嚟一齊住,一定要比家用,最好大家講明每個月比幾多,如果日後佢地未移民又有左BB, 家用相對要比多D, 因為你除左照顧佢地起居飲食,仲有要湊埋佢個B,總之一切一定要三口六面講清楚,無謂到時口同鼻拗

男爵府

虎到金來勳章

完全接受唔到,一係搬出去住,一齊住最基本都要俾家用,佢有返工有糧出,多少也要俾d,過幾年移民,講得難聽點就是過橋抽板

wcpcelia    發表於 19-11-3 08:28

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

好難明點解樓主同老公可以忍佢咁耐

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

如果係我仔我一早爆咗佢

水晶宮

回覆 蝦米豬 的帖子

明顯樓主著重個仔既教育而沒有灌輸點樣考順父母, 欠缺做人既責任感, 陪養左一個只有自己, 好自我既仔, 凡事只想到自己...
父母自己有冇做好榜樣?
自小有冇灌輸比家用概念? 唔係視乎父母經濟需要, 而係一點心意
結婚開支係咪仔仔比, 定又係父母幫手?
移民有冇同父母傾下, 考慮下父母需要? 定係你2個比個仔感覺好掂, 完全唔需要供養?

一句講晒, 縱壞左個仔

翡翠宮

Happyangela6 發表於 19-11-2 18:34
依家仲有新抱願意同6299住的?(我知唔係重點)

我手上有個case:老豆買咗層樓給仔(買同供都係老豆)寫仔 ...

都係不知所謂!!!!

男爵府

開心吸收勳章

一定唔接受喇!個仔寵壞左,咁大個人都無諗過要報答養育之恩都算喇~

重想啃老,要結婚就要佢搬出去,費事收少少家用俾阿仔二公婆用到更盡,分分鐘要嘔突比佢地

水晶宮

回覆 Happyangela6 的帖子

又係個老豆縱壞個仔, 就算係大把唔憂, 對個仔都唔好啦! 最重要係個老人家唔好怨, 自己一手造成

珍珠宮

回覆樓主:

你哋養埋佢兩公婆? 梗不好啦。

男爵府

家庭教育真係好重要,身教自己一直有比家用父母,我媽(婆婆)成日都會同我仔講:你媽咪,舅父,姨媽都好乖架。所以我希望我仔大個做唔會甘沒人性啦

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

已開壞左個頭 應該一工作就要比家用
雖然而家遲了但都應該要比
責任心問題
不過比家用唔代表比佢地黎住
相見好同住難

佢恃住屋企有$
多少你地造成

象牙宮

回覆樓主:

咁結咗婚兩公婆喺度食喺度住一蚊家用都唔畀? 仲要包埋佢地食、水電煤雜費唔係化? 咁生完bb又要幫佢湊又唔使畀錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

KK20010609 發表於 19-11-2 18:48
儲夠錢移民, 咁有冇話帶埋你哋一齊走?

有老婆仲要老母

子爵府

牛年勳章

要結婚就係自己有頭家,應該自己擔起頭家,而唔係自己有能力但仲要癡住父母住,仲一毫子都唔比,仲要父母養埋個老婆,我接受唔到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

供書教學養大左有穩定職業同家人住,一蚊都唔比完全不能接受,對父母毫無責任感,仲想帶老婆返黎,自己計算好曬就走,當父母係咩?相見好同住難,叫佢結婚後搬出去住吧!

男爵府

我會要求仔仔婚後搬出去,我對佢的責任已完成,唔會再繼續服待佢兩公婆!更何況,佢結得婚即代表佢已經済及思想成熟獨立,一家只有一主,佢地要自己計劃及經營自己的家庭!

好好對自己及老公,可預見將来一齊往最後還是不歡而散,何不現在好來好去呢?!

首頁
34567...22

尾頁

跳至