夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

C6心裡面有第二個, 佢當時比我揭發時, 有講到明佢係好愛呢個女仔,對我只係淨低感情, 而我當時亦感受到佢為呢個女仔做咗好多嘢, 改變晒佢自己, 去愛呢個人。
東窗事發後,我同C6傾過,鬧過,哭過,事發已接近兩年,而家我同佢仍然一齊生活, 表面和諧, 出出入入仍然係一家人齊齊整整一齊 , 同佢仍然有傾計, 不過係傾個女嘅嘢為主。我知係因為我哋有個女維繫住,以及我哋傾好咗, 大家都以唔想太影響個女為前提, 佢應承咗我同嗰個女仔斬欖 。

但係到今日,我每日仍然諗起佢係點樣傷害我 , 最傷嘅係諗起佢心裡面愛嘅唔係我 , 我同佢接近20年嘅感情,都比唔上一個識咗冇耐嘅女仔? 我知佢只係為咗唔想影響小朋友先選擇留喺個家, 因為本身佢都係一個重視屋企嘅人 , 只怪小三嘅魔力太大, 佢一直係好好先生,對屋企好好,我完全冇諗過佢會做對我唔住既事 。而家耐唔耐我都仲會向佢發癲,要check佢要管佢 ,要佢畀信任我,呢件事上,我應承過畀多一次機會佢 ,但係其實響發生小三事件之前,我哋嘅感情已經開始淡, 佢好照顧屋企, 我自己太緊張個女而忽略咗佢 。 但係我自問我冇做錯過任何事 。 呢幾年黎我哋好少親密嘅身體接觸,而家發生啲咁嘅事更加可以話係冇。

另一方面,我見佢越嚟越沉默,好似好唔開心咁, 咁其實佢係咪真係想留喺呢個屋企? 定係我勉強緊佢? 咁嘅生活點樣維持落去? 阿女而家青春期, 而且已開始懂事,佢都感受到我同爸爸嘅感情唔好 。我每一日都過得好辛苦,好似喺個女面前做戲咁, 好似呃緊佢咁。 我係咪應該放手?唔放, 但內心深處已經好難再信呢個枕邊人,咁又可以點?

大宅

放手啦!
自己辛苦、對方亦辛苦!

如對方已講明對你只得感情冇愛情,還要來作甚?日日見大家都辛苦!女兒方面並非藉口,青春期都初中啦,現在的青少年思想都早熟,如你地關係真係唔妥,佢都feel到啦!越拖得耐就越辛苦,情緒亦起伏得大!

我都二十年有多夫妻,我發現時都發哂癲,情緒失控咁嘈,仔高中生直頭話唔開心就離婚啦!我考慮咗一星期,就去取雙方同意的離婚呈請書重即時填埋,之後交比佢簽名!

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

syc7 發表於 19-11-2 21:04
C6心裡面有第二個, 佢當時比我揭發時, 有講到明佢係好愛呢個女仔,對我只係淨低感情, 而我當時亦感受到 ...

佢只係心裡面有第二個定係已經出軌?
但係佢為左唔影響囡囡已經同個女仔斬纜?
月光很美麗☺

大宅

回覆 wingyaumama 的帖子

可能佢以為作為女性的我,重有幾年都登六會容忍下去,所以當我比佢簽名時,佢反而不知所措!
男人,唔到家破人亡係唔識驚!不過,你亦要考慮以後經濟是否能支持!

複式洋房

回覆 wingyaumama 的帖子

經濟壓力上我係無問題, 養到自己, 甚至加埋阿女。 對我嚟講 ,安穩嘅生活唔係用錢黎衡量, 我著重係屋企人嘅心, 我著重嘅係c6對我嘅忠誠。

複式洋房

回覆 crystal媽咪 的帖子

我當時一知道已經癲咗,我唔敢問佢哋去到一個幾深入嘅程度,我怕一問咗係返唔到轉頭...... 佢只係認有攬錫拖, 佢當時亦心知肚明同嗰個女仔冇可能, 因為個女仔最後亦都表示要離開佢,知難而退。 係我心裏面放唔低, 我feel 到C6好鍾意佢好錫佢,我心知我亦因為呢件事,好難再投入去愛呢個男人,我甚至仲會懷疑C6有繼續聯絡個女仔,去關心佢。我唔忿,係咪好似輸唔起呢, 我唔甘心放手, 唔甘心冇晒所有安穩嘅嘢。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

syc7 發表於 19-11-2 22:12

我當時一知道已經癲咗,我唔敢問佢哋去到一個幾深入嘅程度,我怕一問咗係返唔到 ...

即使留到個人喺身邊,個心已經唔喺你度。而且都影響囡,佢咁大,知發生咩事。
睇下對方想唔想做輔導/維繫,否則就分開。放手,並非唔甘心無左安穩嘅嘢,而家都唔見得好平穩
月光很美麗☺

別墅

咁講既話,佢肯番轉頭,只係因為個小三仲有人性,肯知難而退
如果好我C6果件小三咁,明知有老婆有仔仲要主動牽身,覺得無問題,佢肯唔肯回頭先?

侯爵府

BK Milk勳章

唔好以為用個小朋友去維繫婚姻,小朋友會感覺到父母關係同相處。

我當年知道前夫有小三時,簡直係不能相信,人前人後好好先生、好父親。

我當年決定離婚而坦白同小朋友講時,係同小朋友講爸爸媽媽唔可以繼續一齊生活,但我同爸爸永遠愛佢。

我講完嗰刻係成個人鬆晒。因為由知道有小三到離婚嗰段時間真係好辛苦,我唔想為難自己。

翡翠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

老實佢已經講到明
你都心知佢做乜留低架啦
仲有乜好幻想?
留低佢就只係軀殼
心走左就係走左
人型物咪就係你面前嗰人咁,愈來愈沉默
咁樣攬炒到底為乜
你自己亦極之難受
比我一定放手,最少自己高高興興做人

大宅

回覆 syc7 的帖子

自己有經濟能力,就算離婚都可免了一個擔心!對不忠的人,坦白講以後心裡一定有一條刺!最惨係條刺無論何時何地何處又會突然刺痛了心!

複式洋房

syc7 發表於 19-11-2 22:12

我當時一知道已經癲咗,我唔敢問佢哋去到一個幾深入嘅程度,我怕一問咗係返唔到 ...

如果比你知道左原來佢地仲有聯絡,可能唔係喺埋一齊,但仲會send message關心佢,咁你會點?

複式洋房

Emmyy 發表於 19-11-2 22:20
咁講既話,佢肯番轉頭,只係因為個小三仲有人性,肯知難而退
如果好我C6果件小三咁,明知有老婆有仔仲要主 ...

妳都好明白,呢個問題亦係我有響亂諗野嘅時候諗過, 如果個女仔唔係對佢唔好和主動放手, 佢仲會要屋企?仲會在意我和阿女? 我發難喊晒時, 佢梗係有講過仍然在意和愛我,但係我唔知佢係咪講一套心諗一套。 因為我曾經揭發佢前,偷睇到佢電話, 佢同佢嘅最老死朋友講咗一啲嘢,令我好傷心好心淡, 不過我到今日都冇踢爆佢,亦都冇追問佢, 因為我連自己想點都未搞得掂。 響爆煲之後,佢曾經有問過我係咪接受唔到佢,佢願意搬走, 咁樣講其實代表乜嘢? 佢係咪係好重視我感受? 咩都睇我頭? 定係佢驚我情緒不穩會影響個女? 佢驚我去死, 所以揸頸就命做返我身邊一個乖老公? 我每日心裏面都好多呢啲疑問!

複式洋房

回覆 YcY1513 的帖子

表面證據係無, 我認係查得佢好緊, 佢亦守晒行為按晒我要求去做, 冇詐型,亦主動交代行縱和比證據我睇。 妳講嘅我有諗過, 如果我知道, 應該唔會接受到, 因為咁更加證明佢對人餘情未了, 咁我算係乜?

複式洋房

回覆 heiheikwok 的帖子

因為阿女已有d反叛和行為問題, 我唔敢再節外生同佢講屋企要散

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

佢只係因為小三要離佢而去,先至話為左個女而留低,你醒下,依家係你令自己辛苦,接受唔到自己响佢心目中已沒有位置。。

別墅

syc7 發表於 19-11-2 23:19
回覆 YcY1513 的帖子

表面證據係無, 我認係查得佢好緊, 佢亦守晒行為按晒我要求去做, 冇詐型,亦主動交 ...

我果個之前認衰果排咪ㄧ樣,串佢兩句話係咪同條女去街,緊張到即刻facetime黎澄清
久而久之,慢慢都無心力check佢,又或者係開始信番佢
點知又再出軌
所以呢,放長雙眼慢慢睇啦,話改都唔好咁快信番佢

複式洋房

Emmyy 發表於 19-11-3 00:15
我果個之前認衰果排咪ㄧ樣,串佢兩句話係咪同條女去街,緊張到即刻facetime黎澄清
久而久之,慢慢都無心力 ...

今日, 我仍會check佢, 係為咩?再發現d咩咪會即刻同佢離婚? 無發現又代表係無可能, 只係佢掩飾得好? 太乖仲明顯身有屎? 我自己都答唔到自己為乜仲係要咁神經質亂諗嘢, 係太傷?又有d好似係為啖氣咁, 為好勝咁, 我見佢靜晒, 我自己有時會心涼, 有時會內疚, 總之冇晒以前真正平靜嘅相處。

同佢嘅關係處緊張狀態, 我見佢只係行為乖咗,但無主動去氹我和接近我, 我心裡面仍覺得佢對人地念念不忘, 甚至有機會的話, 佢仍會想同人繼續, 即使唔係呢個, 日後都會有第二, 第三, 第四個。

子爵府

2019勳章

syc7 發表於 19-11-2 23:31
回覆 heiheikwok 的帖子

因為阿女已有d反叛和行為問題, 我唔敢再節外生同佢講屋企要散 ...

你為了女兒忽略佢,咁而家其實係你的收成期。
你和女兒的關係一定很好吧? 為什麼跟女兒說會有問題?
對佢呢,佢話過愛你,亦坦白話過佢愛個女仔。即係佢想同時有你同有佢。你既然選擇了用發癲用話去死嚟去留佢,佢留低你目的已達,其他佢亦已做足,肯被你check 和管。
愛是出於心,你也沒有氹佢,身體是誠實的,你見佢失戀心涼,你不跟他親近,其實你討厭佢? 你既不再愛他,卻要佢氹你?
你的時間用在哪裡,收成通常就在哪裡。想得到他的愛,就多做些令他愛的事。

男爵府

2019勳章

syc7 發表於 19-11-2 21:04
C6心裡面有第二個, 佢當時比我揭發時, 有講到明佢係好愛呢個女仔,對我只係淨低感情, 而我當時亦感受到 ...

困獸鬥,兩敗俱傷

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊