夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

如果你係想維持一個家,你就要忍,將重心放喺自己度,唔再諗c6是否曾經出軌,呢樣真係傷感情又無法修補之前關係。
如果你發現你自己真係頂唔到同接受唔到佢呢個過去,而且自己一個生活都無問題仲開心,咁不如放過自己。

別墅

syc7 發表於 19-11-2 22:12
回覆 crystal媽咪 的帖子

我當時一知道已經癲咗,我唔敢問佢哋去到一個幾深入嘅程度,我怕一問咗係返唔到 ...

開頭我老公出軋被發現時,都係話只攬錫,只係一年,但後來,當小三迫佢要找我爆大獲時,他才肯向我坦白一切,不是一年,是三年,還有上床⋯⋯不過,我覺得一定要知清楚,否則,你只會無限想像,時常亂想,知清楚,才可以決定點做

別墅

syc7 發表於 19-11-2 23:12
妳都好明白,呢個問題亦係我有響亂諗野嘅時候諗過, 如果個女仔唔係對佢唔好和主動放手, 佢仲會要屋企? ...

我好明白,可能你想回到從前,但已經不可能,你想對佢好,但過不了自己,你會責怪佢,佢都冇理你感受,為何要再關心佢?慢慢來,急不了。
我現在甚麼也不做,由佢去補償,承擔後果,去氹,可能過多一排,再看看情況,最重要係自己,那條路最開心,生活重點不要放在他身上,你付出太多,為自己找快樂的事做

複式洋房

syc7 發表於 19-11-2 23:19
回覆 YcY1513 的帖子

表面證據係無, 我認係查得佢好緊, 佢亦守晒行為按晒我要求去做, 冇詐型,亦主動交 ...

我會咁樣問你,係因為我有個朋友的老公10年前有小三,一齊左1年終於真正分開了,一直都平靜。
但到10年後的今日,原來佢老公仍然有搵個小三,纏住人,人地都已婚了,但佢話仍然會守護佢,仍會每日message佢,真係心寒呀!

民房

syc7 發表於 19-11-2 21:04
C6心裡面有第二個, 佢當時比我揭發時, 有講到明佢係好愛呢個女仔,對我只係淨低感情, 而我當時亦感受到 ...

做決定前同左個女傾下先啦~始終個家阿女都有份,佢都要知你地發生緊咩事,你難受D乜,阿女大個嫁啦,佢如果同你關係好,佢就會明白你,其實有D女係會支持媽媽每一個決定嫁,所以媽媽唔好咁擔心阿女(emoji)(emoji)

別墅

wingyaumama 發表於 19-11-2 22:50
回覆 syc7 的帖子

自己有經濟能力,就算離婚都可免了一個擔心!對不忠的人,坦白講以後心裡一定有一條刺! ...
同意jm所講“最惨係條刺無論何時何地何處又會突然刺痛了心”

翡翠宮

2019新春慶豚圓

RAY媽 發表於 19-11-3 04:05
你為了女兒忽略佢,咁而家其實係你的收成期。
你和女兒的關係一定很好吧? 為什麼跟女兒說會有問題?
對佢呢 ...

段關係已經溶溶爛爛到咁
强迫係一齊真係雙方都谷到生 cancer 陰公
我留你係我要懲罰你
你留低係我怕鬼左你
要樓主去 be nice, 比 tender loving care 又確係難
男既已經心係另一個身上其實佢再出軌既機會率達到95%
我只係睇到互虐,完全睇吾到轉機
女女亦絕對吾會睇吾到呢D虚假既關係

做人做成咁,所謂何事??

放過自己好好生活,前面仲有大把好日子。

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

成日嘈關係緊張就算留得住c6又係咪對你女好呢,就算你呢一刻留得住,到你女大佢都係會走,因太大厭力,你自己都傷害緊自己,你係到揾緊c6嘅錯等自己死心

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我好少叫人放手,但樓主真係應該放手。
樓主有經濟能力,唔能夠再信C6,又唔愛C6,又冇性生活,仲要神經緊張咁成日check C6,真係人都癲。
阿女開始大,好快有自己生活,樓主亦可以重新出發。
如果有疑惑,不妨和C6約婚姻顧問傾下,看看仲挽唔挽救,和就算分開,為個女,也不希望變仇人。

侯爵府

2019新春慶豚圓

syc7 發表於 19-11-2 21:04
C6心裡面有第二個, 佢當時比我揭發時, 有講到明佢係好愛呢個女仔,對我只係淨低感情, 而我當時亦感受到 ...

一個家庭係你和家人以共識來運行的。即是說不需要只用一個模式,一個樣板來運行。Be creative.

複式洋房

回覆 858D 的帖子

你又係講得好啱, 咁多年嚟我哋三個咩都慣咗係一齊 ,所有嘅嘢都係一齊去做, 出出入入形影不離, 佢照顧得屋企妥妥貼貼,我就主要應付我自己工作和阿女學業, 有時習慣呢樣嘢真係幾得人驚, 好似我哋三個都已經慣咗呢一個模式去運作, 即使關係已千瘡百孔, 心底裡好似冇人想去有大改變, 唔敢諗冇左呢個模式嘅生活會係點。 加上我比佢留喺身邊, 好似有啲感覺我先係唔係輸家, 我唔甘心十幾二十年嘅婚姻輸畀一個不知所謂嘅小三,唔願意放生個衰男人去尋找真愛, 我唔願意直接面對自己嘅婚姻失敗。 但我當然明白咁樣生活落去大家困獸鬥, 我亦自問未可以唔諗一個開口話對我只有家人感情嘅人, 流流長一世點過, 當佢係運作屋企嘅partner? 我自己未知自己可以點

別墅

syc7 發表於 19-11-3 16:19
回覆 858D 的帖子

你又係講得好啱, 咁多年嚟我哋三個咩都慣咗係一齊 ,所有嘅嘢都係一齊去做, 出出入入 ...

可能你還愛他,對佢還有些小期望。不過放生佢,你並不是輸,其實係佢輸哂,係個囡心中,變得一文不值,另外,你係為你自己找一條快樂的路,你值得擁有一個對你更好的人和生活,就算你遇不到另一個合適的人,起碼不用再擔驚受怕,可以自由自在去做自己想做嘅事。

別墅

syc7 發表於 19-11-2 22:12
回覆 crystal媽咪 的帖子

我當時一知道已經癲咗,我唔敢問佢哋去到一個幾深入嘅程度,我怕一問咗係返唔到 ...

我果件同個八婆兩個月乍,比我偷偷地搵到,連潤滑制都用埋
搶得人老公既小三,根本就係發姣淫賤,邊會保守到唔上床吖

複式洋房

mini1204 發表於 19-11-3 11:53

段關係已經溶溶爛爛到咁

你嘅一字一句, 都係我有諗過嘅野。 講真, 你哋嘅留言我全部好認真咁睇曬, 字字對我黎講, 都好中要害。

我自問咁多年嚟,無風無浪下係無乜去諗去同佢經營兩個人嘅關係, 好似唔係好愛佢咁, 每日在忙碌中渡過, 各司其職做好啲事務就算。

我唔知個女仔有幾比到愛情嘅感覺佢, 我只知個女仔都唔係對佢好好, 但佢就仆心仆命對人, 我唔肯定佢哋係咪真係已無聯絡, 又或者佢有冇死唔放手而只係對方唔理佢, 但肯定嘅係佢心裡面仲有掛住呢個人, 因為我發現左佢做緊d野去繼續關注呢個人。 佢肉體可能無再出軌,表面對我做晒聽聽話話, 但佢嘅心和行為係呃唔到人, 呢樣先最心寒, 最陌生。

複式洋房

Emmyy 發表於 19-11-3 16:34
我果件同個八婆兩個月乍,比我偷偷地搵到,連潤滑制都用埋
搶得人老公既小三,根本就係發姣淫賤,邊會保守 ...

你點發現? 而家你同佢又係點?
我唔敢踩到去問佢呢個問題, 佢話冇, 我又會唔信, 但我又驚佢好坦白話有, 我係會接受唔到。

侯爵府

2019新春慶豚圓

syc7 發表於 19-11-3 16:19
回覆 858D 的帖子

你又係講得好啱, 咁多年嚟我哋三個咩都慣咗係一齊 ,所有嘅嘢都係一齊去做, 出出入入 ...
睇你現在情況,唔需要急住要搵出自己可以點。慢慢地衡量下,慢慢地知道結果。

翡翠宮

2019新春慶豚圓

syc7 發表於 19-11-3 16:34
你嘅一字一句, 都係我有諗過嘅野。 講真, 你哋嘅留言我全部好認真咁睇曬, 字字對我黎講, 都好中要害。 ...

咁慢慢諗
總有一日你會整理到頭緒出黎
眾多既情緒感覺入面,吾甘心最不可取
我眼見因為吾甘心而留既人,100%後悔,因為連自己既快樂也賠上了
成為一個可怕既怨婦,全世界都怕左佢
你要留人/留自己一定要心甘情願開開心心,堅決忘記前事。如果只為吾甘心你害死自己
good luck !

複式洋房

mini1204 發表於 19-11-3 17:17
咁慢慢諗
總有一日你會整理到頭緒出黎
眾多既情緒感覺入面,吾甘心最不可取

我試過避開屋企兩日, 感覺真係開心啲啲, 至少無太多去諗佢點唔愛自己, 無對住佢見佢個愁樣, 形住佢掛住人地

侯爵府

2019新春慶豚圓

syc7 發表於 19-11-2 23:19
回覆 YcY1513 的帖子

表面證據係無, 我認係查得佢好緊, 佢亦守晒行為按晒我要求去做, 冇詐型,亦主動交 ...

與其糾纏過去,既然都選擇繼續一齊,點解要再係d 無答案嘅問題度loop, 你要忠誠,咁你又知唔知佢要咩?事發後,你一直要求嘅,佢都有做,你總不能無了期咁懲罰佢,折磨佢,隨時又拎出黎攻擊佢?係,佢做錯左,咁要補償到咩時候先?坐監都會坐完吖!你揀左要一齊,何必一齊懲罰大家呢?佢想要嘅,你又有無比過佢呢?其實你無時無刻提醒佢係一個犯人,佢諗到將來都係要為佢嘅錯一直被懲罰,又點會開心呢? 原諒先係對自己最大嘅放下,你唔需要為左人地做錯事,去一齊受罰啊。

複式洋房

skybiebie 發表於 19-11-3 17:30
與其糾纏過去,既然都選擇繼續一齊,點解要再係d 無答案嘅問題度loop, 你要忠誠,咁你又知唔知佢要咩?事 ...

我唔係存心為罰佢, 我係希望比次機會佢, 但知佢只係行為改, 為個女留底, 心唔響我度, 我諗唔到日子可以點過, 就控制唔到會發佢癲。 佢係人生幾十年嘅伴侶, 如果一齊係痛苦過各自生活, 咁係咪我地應分開? 但我唔敢行出呢一步, 可能因為我自己都嚟至父母離婚嘅家庭,唔想認命, 更唔想我嘅家人知呢件事, 自己唯有谷住谷住。 呢兩年,每次見到身邊嘅人離離合合, 甚至睇電視劇, 娛樂新聞, 都會觸動我嘅神經, 諗起佢對我唔住嘅嘢。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
結婚為咩 ... 2 3 4 5 6 .. 9
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊