夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

syc7 發表於 19-11-3 18:47
我唔係存心為罰佢, 我係希望比次機會佢, 但知佢只係行為改, 為個女留底, 心唔響我度, 我諗唔到日子 ...

如果想你相比一下,當年你地拍拖同今天,你對佢仲有溫柔體貼,甜言蜜語嗎?你又願意放低過去,重拾你地嘅溫馨時光嗎?唔好先假定對方立場,日日都要解釋好愛你,你先放心?到時睇怕你都覺得佢又唔知做左d 咩。。。 明白係唔甘心嘅,但人黎到呢個世界,就係自我修行,人人課題都唔同,但目的都係自我提升,困獸鬥咁對大家都無幫助,與其灑鹽落個傷口,不如試下大方d 行多一步,當佢知道你願意重新再接受佢,願意愛佢,願意為家繼續努力,情況都會唔一樣。。。佢做嘅野被視為補償,懲罰,其實都唔可能開心同真心,關係始終都係雙方,我打你一巴同錫你一啖嘅發展點會一樣呢?

公爵府

放生佢其實係放生自己!咁樣生活點會開心架?對自己好啲啦!佢唔愛你,你自己都要愛自己!
假如⋯⋯假如咋⋯⋯如果你個女同你個遭遇一樣,你作為阿媽,你會點?你可以問下自己!

大宅

表面完整內裡千瘡百孔也不敢改變,只源自於害怕改變。佢講到咁白,只餘感情,你對他餘下擔驚受怕,你女兒也長大,還覺得她真的還相信這表面完整的家庭嗎?試吓放下,真正坐低三個傾吓往後怎樣行下去,可能對整個家庭才是最好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

留得住個人、留吾住個心……放手

子爵府

有jm講得岩,你宜家咁樣都懲罰緊你自己,你自己都過得唔開心。
努力d諗吓你自己想過咩既生活?
人生苦短,日日唔開心咁過,唔值得囉!

男爵府

得罪講句,唔好用子女做籍口,你肯定佢地想你地咁樣生活?
大人既事情,大人處理吧,何必拉埋小朋友講,小朋友無得選擇。

大宅

maymay220hk 發表於 19-11-3 21:04
留得住個人、留吾住個心……放手
或許係, 一放假, 或冇咩做, 我就又黎諗佢點衰點衰, 點有負於我, 返緊工有break時都會咁,當初天真以為比佢改過,佢會珍惜,我又會自己情緒好d, 但呢兩樣野好似無隨住時間有改善, 我發病率越來越密, 自己都好想逃離呢個所謂“家”

大宅

藴藴 發表於 19-11-5 14:56
得罪講句,唔好用子女做籍口,你肯定佢地想你地咁樣生活?
大人既事情,大人處理吧,何必拉埋小朋友講,小 ...

或許係, 係我哋兩個大人自己想逃避, 搵個女嚟做拖住先嘅藉口。 但阿女真係仲好痴我哋, 尤其係痴佢爸爸, 咁我哋應該點......一諗到呢樣, 就唔知點面對......

大宅

skybiebie 發表於 19-11-3 19:26
如果想你相比一下,當年你地拍拖同今天,你對佢仲有溫柔體貼,甜言蜜語嗎?你又願意放低過去,重拾你地嘅 ...

我就係發現自己心底裡接受唔到身邊人已有或曾有異心, 我一直諗, 絕對嘅忠誠係好重要, 因為我有童年陰影, 或許係我唔認命 , 無奈, 我真係要經歷比衰男人傷害, 我發現自己接受唔到,呢兩年來,佢留下若無其事照顧我, 我都睇唔順眼,覺得佢係衰左先贖罪, 好難打自心底接受呢個人。 我每次諗起佢愛嘅係另一個人, 仲要越難越愛,我自我形象好低落,感覺我比唔上呢個女人, 及以後好可能出現嘅其他女人, 我對佢已無信心無期望 , 睇唔到佢有咩我要去原諒佢,響屋企對住佢係度日如年, 只有連埋阿女一齊時, 先可以稍為唔諗佢嘅唔好。 我亦估, 如我同佢之間唔係有個咁sweet嘅女兒, 佢應該一早去咗追尋佢嘅真愛!

翡翠宮

syc7 發表於 19-11-6 12:04
我就係發現自己心底裡接受唔到身邊人已有或曾有異心, 我一直諗, 絕對嘅忠誠係好重要, 因為我有童年陰影 ...

何必呢
你真係折磨死自己
誰對誰錯都好啦
放生自己,從頭來過

大宅

D

Del

大宅

我諗係我係太痛恨C6比小三勾引到, C6話自己對人哋其實係好快清醒, 未發展到好深遠, 又話睇到佢好多缺點,呢啲我根本唔知佢係講真定假, 我叫佢比證據我, 佢比唔出, 而呢兩年我亦唔見得佢有幾主動修補, 所以我不停唔放過佢。 我之前有問過佢, 佢有透露過我咁多年黎滿足唔到佢,係指關心和性方面,我當時係無正視,但咁係佢外求的理由? 佢好似係搵到真愛, 而家只係人哋無纏佢, 佢亦受制於屋企嘅身份, 鬱鬱寡歡咁啫。佢呢啲係令人記一世嘅背叛, 以前我懷疑時,佢仲死口唔認, 咁點做小孩榜樣呀? 我唔想comment佢前前後後講嘅係真定假, 因為根本唔會有答案, 佢發誓同個女仔只係點到即止, 佢話而家醒喇, 當時其實冇好投入同個女仔段感情。 但其實佢而家講乜都得, 咁講亦係好不負責任,不如話人地比左迷藥佢食!所以實在令我心寒, 覺得呢個人好陌生。

佢同我份工都返Shift, 我知咁樣落去疲勞轟炸, 大家都無得休息, 但我唔想咁輕易放過佢對我做過嘅衰嘢和講過嘅大話, 所以我明知佢無覺好訓都轟炸佢, 我諗我做到咁, 應該我心累, 其實我都唔再愛呢個人, 定係咁多年嚟, 大家一早已無左愛, 只為湊大個女,機械人咁生活?

其實而家氣氛咁,我都覺愧對咗阿女, 我好倦, 想放手

別墅

RAY媽 發表於 19-11-3 04:05
你為了女兒忽略佢,咁而家其實係你的收成期。
你和女兒的關係一定很好吧? 為什麼跟女兒說會有問題?
對佢呢 ...

這位說得對,感情雙方都有錯,其實是大家思維已不同了,只是大家對家還是respect 的,雖然有錯過,他留下是對女兒的愛,也有對你的,不過,多年相處已很多問題了,雙方也改不到。有小三是對性的渴望,但你已不給他了,大家都得不到滿足,會怎樣開心呢?放棄是困難,但要對方改變重困難,所以是一個死結。如大家忍到,讓孩子長大後才分開吧,任何不改變,我覺得也不能行到老。

複式洋房

syc7 發表於 19-11-3 18:47
我唔係存心為罰佢, 我係希望比次機會佢, 但知佢只係行為改, 為個女留底, 心唔響我度, 我諗唔到日子 ...

你同我的情況好似。我也是來自破碎家庭,也不想及不敢面對破碎的婚姻關係。為了兩個孩子也未能分開,但日日同佢冷漠又迫生地相處著也很痛苦。人stuck at dead end, 不知應該如何走出來。
我的 Elyse BB於11月16日出世

大宅

回覆樓主:

如果係我,有經濟能力照顧到自己,我會選擇離開,重新出發,再找個愛自己嘅人...

你現在是折磨大家,活喺唔開心之中

翡翠宮

syc7 發表於 19-11-7 10:02
我諗係我係太痛恨C6比小三勾引到, C6話自己對人哋其實係好快清醒, 未發展到好深遠, 又話睇到佢好多缺點 ...

老實
無關心無性
的確係外求理由
u like it or not 呢個係鋼鐵般既事實
而家仲日日比你折磨
我係佢真後悔到嘔

你準備佢一定會黎多一鑊,咁分開對大家都只有好處

別墅

syc7 發表於 19-11-7 10:02
我諗係我係太痛恨C6比小三勾引到, C6話自己對人哋其實係好快清醒, 未發展到好深遠, 又話睇到佢好多缺點 ...

Jm 絕對忠誠隨時人類最好既朋友 小狗都未必俾到你。佢係你老公你有無尊重 關心佢?成日用乖唔乖黎形容你老公,佢係你個仔定你老公?你為左啊女忽略左咁大個老公就好應該?愛係相處 互動 互相尊重etc今日你用你老公出過軌要佢隨時跪低 仼cheak 仼鬧
佢係做錯,但你唔會啱晒。
仲有你講童年陰影,當年傷害你既唔係你老公
但係你一直要既安全感係出軌前佢都付出俾你
你呢?有無係佢累 係佢難受時扶持佢?
世上無人欠左你
仲有d人不停叫人離開d3姑6婆,家庭救得一個得一個。真係唔好係樓主咁亂既時間就講d不付責任既野

大宅

kissyuen 發表於 19-11-11 14:15
Jm 絕對忠誠隨時人類最好既朋友 小狗都未必俾到你。佢係你老公你有無尊重 關心佢?成日用乖唔乖黎形容你老 ...

多謝你意見中肯。 我都明白每個人嘅情況好唔同,好多時大家上嚟問,其實自己都有咗一個決定,即使唔係, 而係好迷惘,都會收到兩邊唔同嘅意見, 亦至少得到其他同路人和jm嘅支持 .我自己會再好好消化大家給我的意見和分享。多謝你嘅提醒

大宅

但係今晚真係好抑鬱,除咗因出面個社會好動盪好亂之外,啱啱又同佢炒咗一大鑊, 事緣今晚同佢出去食飯,響街度遇到一個同小三個樣有幾分相似嘅後生女(係似,肯定唔係真人), 我發現全餐飯佢控制唔住自己,雖然佢個樣已經好忍住,佢成日偷望嗰個女仔,仲要心事重重但又刻意扮輕鬆咁對住我和阿女食飯。剛才返到屋企,我忍唔住話佢。

伯爵府

回覆樓主:

個女都大,經濟又冇問題,
何不試一下新生活?
約朋友食飯搞下活動
人生只圍住個男人團團轉?
就算個男人沒出軌都要有自己生活

首頁
12345...6

尾頁

跳至