夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆 superko 的帖子

有感而發,我發現我的文化或我現活在的文化 同你,同你那位人妻,人妻的丈夫,人妻的父母子女 的文化 是有別的。首先,在我活著的文化裏,人妻未認識你之前被丈夫打,早已經就算人妻自己唔報警,陌生人都會報警,跟住社工跟進以 家暴,虐待,違反人權案件處理,法庭出禁制令,把打人的丈夫與妻兒子女分居開來,並且不得暴力丈夫接近妻兒子女。丈夫雖然冇得見子女同妻子,但法庭判丈夫依然需要繼續畀贍養費。除非丈夫一向是食軟飯的,靠女人賺錢養子女,咁才要個妻子繼續畀贍養費只給子女到十八歲。
在我活著的文化裏,我有男性朋友,他回家見到妻子與第二個男人,捉姦在床。他一時之激動,去廚房拎刀,妻子立即報警,我男性朋友都郁唔出手,已經被法庭立即列他為危險人物,不得再接近妻子兒女。妻子同佢離婚,帶埋D子女再嫁。個人妻完全得到其家人子女支持同諒解。連我那男性朋友身邊的家人朋友都話我那男性朋友不應以暴力做反應。
文化唔同而已。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

858D 發表於 19-11-3 13:47

有感而發,我發現我的文化或我現活在的文化 同你,同你那位人妻,人妻的丈夫,人妻的 ...

你的處理,也很不錯,可以用來作參考

但你用“文化“就不太對,你可以用“處理方法“,“觀點“,“想法“ 等等去說。

“文化“通用為群體的,如果你不太明白,可以google一下“文化“的定義

珍珠宮

superko 發表於 19-11-3 13:55
你的處理,也很不錯,可以用來作參考

但你用“文化“就不太對,你可以用“處理方法“,“觀點“,“想法 ...
多謝指教!
我不太會用詞,很感恩你能從正意選取我所表達的。
我想我說的是「家庭文化」或「小數民族文化」而非大群體的。
我假設上得來BK的會員都是生活在多元文化下的大都會人。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

858D 發表於 19-11-3 14:06
多謝指教!
我不太會用詞,很感恩你能從正意選取我所表達的。
我想我說的是「家庭文化」或「小數民族文化」 ...

“文化“通用是群族性,所以我們只有中華文化,西方文化。 並沒有陳大文之文化,張小麗之文化。

我不是找麻煩,只是看起來有語病,研究一下而已

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

參考?你仲想介入人地兩公婆之間?你話想幫人,但幫到上埋床,
正常也只能以奸夫淫婦來形容你地。
如果個女人一向被人打,
被揭發出軌後,又照常被打,
而佢兩公婆還可以繼續一齊,
你覺得還有什麼可以分開佢哋,
你自己醒下啦。

複式洋房

soso1227 發表於 19-11-3 14:11

參考?你仲想介入人地兩公婆之間?你話想幫人,但幫到上埋床,

無錯,已經醒了,亦陷入萬劫不復之地

珍珠宮

superko 發表於 19-11-3 14:10
“文化“通用是群族性,所以我們只有中華文化,西方文化。 並沒有陳大文之文化,張小麗之文化。

我不是 ...
好!我言語表達方面的確有待改進。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

superko 發表於 19-11-3 14:13

呻完就算了,如果無十足把握可以幫到佢,你都係唔好再攪佢。

複式洋房

happygigipig 發表於 19-11-3 15:57
呻完就算了,如果無十足把握可以幫到佢,你都係唔好再攪佢。

當然:(

大宅

冇錯,你當初幫佢嘅時候係想幫佢解決問題,而唔係制造更多嘅麻煩,令佢老公更多理由去打佢

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

superko 發表於 19-11-3 16:00
當然:(

路係佢自己揀,佢也有責任學懂如何行自己選擇既路。既然你已經係過客,收拾心情再上路吧。

複式洋房

happygigipig 發表於 19-11-3 16:13
路係佢自己揀,佢也有責任學懂如何行自己選擇既路。既然你已經係過客,收拾心情再上路吧。
...

明白,多謝你

複式洋房

chu媽 發表於 19-11-3 16:06

冇錯,你當初幫佢嘅時候係想幫佢解決問題,而唔係制造更多嘅麻煩,令佢老公更多理由 ...

係,你講得對,所以我只能睇住

大宅

恕我直言!我覺得係攪人老婆嘅籍口!

複式洋房

chukamchun 發表於 19-11-3 17:17
恕我直言!我覺得係攪人老婆嘅籍口!

我承認可能係,但當你碰到時,可能就吾同。

男爵府

2024年龍年勳章

superko 發表於 19-11-3 14:13

萬劫不復之地係咪因為覺得自己因一己私慾而害咗自己所愛嘅人同破壞咗佢家庭?係咪內疚同自責折磨你?係咪覺得自己應該落地獄?
仲有最後想問,就係如有得比你選擇,你會唔會想成件事冇發生過? 會唔會寧願自己冇愛過佢? 定選擇寧願暗地裏愛佢? 真心問,先謝謝你的分享和回答。

男爵府

2024年龍年勳章

superko 發表於 19-11-3 17:20
我承認可能係,但當你碰到時,可能就吾同。

我明白

大宅

早知如此何必當初!

男爵府

女方一直丈夫暴力下生活, 遇到一個真正關心自己的人, 就像大海抓到救命水泡一樣
男方見到女方在這環境下掙扎求存, 所以有了憐惜和保護的心態

命運注定你倆相遇, 發展一段孽緣
以為暗渡陳倉可以瞞天過海, 既不破壞現狀又可互相慰藉, 但偏偏被發現了
情況似乎很無奈, 但不代表你們沒有做錯

這事是處理得不夠好, 應該在女方離婚後才開始
但女方如此軟弱, 離婚是不可能的

女方現在選擇默默承受後果
除非女方願意放棄一切, 跟你展開新生活, 否則你再沒有任何接觸她的理由

你的身份根本不能保護她
如果你的愛只會變成對她的傷害, 你應該離開
離開也是一種愛, 明嗎

複式洋房

aquamarine1030 發表於 19-11-3 18:08

萬劫不復之地係咪因為覺得自己因一己私慾而害咗自己 ...

你講得無錯,的確全中。

但如果我有得選擇,又會如何? 或者我可以咁答,如果我知係今日既結局,我就吾會去愛。

不過,邊有咁好? 望到自己得到冠軍先跑? 知到自己幾時中六合彩先買? 呢個世界,邊可以有咁好。

首頁

尾頁

跳至