夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

superko 發表於 19-11-3 05:53
我明白好多人會痛恨我呢種人,我來吾係要美化第三者呢類角色,亦吾係要為我既罪行去辯護。 我只是夜闌人靜 ...

如果個故事係真, 你真係好差勁, 換上係我, 當每晚夜欄人靜的時候, 我會向著天上流淚, 人地好地地, 就係我自以為大愛氾濫, 自視過高, 走進了她的生命, 想帶人走出困局不成, 還食埋人地老婆兼媽媽, 令對方承受更悲慘的人生, 唔係say 句sorry 就可以原諒, 自己要為事件負上最大的責任......

我應該唔會選擇再有新感情(起碼短時間), 因為我愛的人錯愛和信錯了我, 仍在痛苦的世界中....., 不過仍會堅強地把孩子帶下去, 不要愛情, 世間還有很多情帶比更多人歡樂, 家人仍然需要你....

我都想提一下大家, 做什麼事情都要顯露出自己的做人專業, 例如想幫人, 絕對唔可以乘人之危, 要點到即止, 如果有一方結了婚, 真的要保持距離, warning 自己, 即使比檸檬人食, 都不要親近, 誤人誤己, 令後果更痛苦....

洋房

z.mavis 發表於 19-11-3 20:20
女方一直丈夫暴力下生活, 遇到一個真正關心自己的人, 就像大海抓到救命水泡一樣
男方見到女方在這環境下掙 ...

明白

洋房

PTMCYS 發表於 19-11-3 20:51
如果個故事係真, 你真係好差勁, 換上係我, 當每晚夜欄人靜的時候, 我會向著天上流淚, 人地好地地, 就係我 ...

明白,謝謝你。

不過做人吾係要“專業“,可用“基本道德“,“良知“,“common sense“等等。

另外,我天天都會流淚,痛心自己害人傷人。

大宅

superko 發表於 19-11-3 20:59
明白,謝謝你。

不過做人吾係要“專業“,可用“基本道德“,“良知“,“common sense“等等。

你都幾多藉口,仲講做人唔係要'基本道德', '良知' !? 你就係2樣都無先有今日結果。到佢今日連最親嘅人都嫌棄佢嘅景況,竟然離開佢。

男爵府

superko 發表於 19-11-3 20:29
你講得無錯,的確全中。

但如果我有得選擇,又會如何? 或者我可以咁答,如果我知係今日既結局,我就吾 ...

我覺得你唔好太自責啦,發生咗嘅嘢冇得返轉頭,而且呢件事,兩個都好有責任,佢都只係承擔緊自己做錯事嘅後果,你雖然冇實質嘅損傷,但心靈創傷都不少。我清楚呢個心態係因為我有朋友有類似經歴,但佢地好好彩能懸崖勒馬。。。
Anyway 祝你早日忘記過去,開展新生活

洋房

ckcpooh 發表於 19-11-3 21:19
你都幾多藉口,仲講做人唔係要'基本道德', '良知' !? 你就係2樣都無先有今日結果。到佢今日連最親嘅人都 ...

我有話過我用呢幾個字做藉口? 定係你理解錯左?

可能要打英文,先有人明。

男爵府

superko 發表於 19-11-3 20:59
明白,謝謝你。

做人要專業, 對我提示自己, 好洗好用. 對後輩和下屬, 我都會提醒他們, 如開發採購的同事, 不能收枱底錢, 是工作的做人專業.. 如不喜歡公司的, 都要用自己的高質量把工作完成, 直到離開的一天...., 亦是表現自己的專業. 面對困難/失敗, 都要咬緊牙關, 盡力嘗試把事情解決, 逃避容易面對難, 亦是做人的專業! 做人老公和爸爸亦是, 問下自己是否合格以上吧~

對人接物的崗位亦要專業, 正如我在這裡分享, 不時都會有一些C9 PM 我問意見, 有些心裡迷失, 過得不好, 找人傾訴, 當然亦有男的. 但我必須點到即止, 不可涉及感情和朋友的關係, 所以我選擇了一問一答的方式, 如果把自己的影子走進她們的希望或打擾了她們是很危險的事來,.... 唔可以涉及感情的, 對朋友和同事亦是 !

C兄理解, 我都係重情的人來, 所以更不會輕易動情, 要有承擔, 不能對她人空口說愛和浪漫的!

禁止發言

2019新春慶豚圓 2019勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

別墅

藉口、藉口、全部都係藉口!男人就係咁,想發揮雄性動物嘅特性,去保護自己認為嘅弱者,仲幻想大家好夾,相逢恨晚。。。激情過後,又柴米油鹽嘅時候先係回到現實!你已經經歷過一段婚姻,點解仲咁不切實制!先好好照顧你嘅小朋友啦!

子爵府

2019勳章

我明白好多人會痛恨我呢種人,我來吾係要美化第三者呢類角色,亦吾係要為我既罪行去辯護。 我只是夜闌人靜 ...

啲仔女都見到係因為家暴點會嬲佢? 佢帶埋啲仔女同你結婚等你好好照顧,又得唔得?
定其實你根本想玩完就走?

男爵府

RAY媽 發表於 19-11-4 00:00
啲仔女都見到係因為家暴點會嬲佢? 佢帶埋啲仔女同你結婚等你好好照顧,又得唔得?
定其實你根本想玩完就走? ...

問題係我覺得個女的根本唔想走,想走點會走唔到?要走根本唔使靠個男人啦。佢已選擇了,樓主認同嗎?

複式洋房

不如同佢好好傾下,佢成日比人打仲痛啦,叫佢離婚,睇下可唔可以同你重新開始

大宅

PTMCYS 發表於 19-11-3 20:51
如果個故事係真, 你真係好差勁, 換上係我, 當每晚夜欄人靜的時候, 我會向著天上流淚, 人地好地地, 就係我 ...

send錯

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 superko 的帖子

她小朋友幾多歲?

看得出你好愛女方, 但人生就是無奈.

大宅

你係咪話你地未開始,岩岩識,佢已經比人打到豬頭咁?
我見你寫既就係咁,如果係就跟本唔關你同佢既事喎,跟本就係個男人有暴力狂,

同埋事實無論點都不應出手打人,最多離婚,分居,女人唔分,男人自己走就可,無必要打人,呢啲應報警,如果唔咪好快比人打死,可能內臟出血。

不過我睇得出你文章,你愛得佢唔深,只係好 膚淺,講話有幾愛,傷害左最愛,唔止幫唔到佢,最終只係想離開佢,衰啲講句: 趙完鬆,扮聖人

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

回覆 858D 的帖子

85D is totally correct. In the other hand, the handling method of author has room to improve, because her lover must leave his HB from illegal force. Making love in HK is not criminal offence .....

858D    發表於 19-11-4 20:44

子爵府

superko 發表於 19-11-3 20:29
你講得無錯,的確全中。

但如果我有得選擇,又會如何? 或者我可以咁答,如果我知係今日既結局,我就吾 ...

我明白你心情 只可以話 問世間情為何物 有時 愛 只可以選擇在夢裏 成人 作選擇 也要承担後果 如果你真的好愛佢 唯有等 以証真心 時間 可以洗掉一切 也可以証明一切

大宅

superko 發表於 19-11-3 12:09
回覆 momobbpig 的帖子

避又避過,報警亦報吾少,好多時已經打到服左,為左個家,唯有忍 ...

我成日認為可憐的人必有可恨之處

侯爵府

2019新春慶豚圓

PTMCYS 發表於 19-11-3 21:45
做人要專業, 對我提示自己, 好洗好用. 對後輩和下屬, 我都會提醒他們, 如開發採購的同事, 不能收枱底錢, ...

你用「專業」得來的反應比我得分多。
我用「文化」"culture" 給人看來 有 「語病」。

我選擇唔用 「基本道德」「良知」或 “common sense” 此類思維來人身攻擊他人或自己。因為我知道現實裏每個人心入面的一把尺度不一樣。對 「基本道德」「良知」或 “common sense” 的定義都不一樣。我選擇 不以己度人,不以己論斷人。也沒有自殘傾向。

Surveyor    發表於 19-11-5 14:29

侯爵府

2019新春慶豚圓

micsin 發表於 19-11-4 16:17
我明白你心情 只可以話 問世間情為何物 有時 愛 只可以選擇在夢裏 成人 作選擇 也要承担後果 如果你真的好 ...

同意。
在普通情況來講,等到她的丈夫老死再和她結婚也有希望。
但樓主的愛人 看來沒有保護自己 情緒健康,精神健康 以及 身體健康 的能力,怕等不到那天已經因憂鬱,被生理虐待,被精神虐待,被言語虐待 而死。

再者,連樓主現在也正在 言語虐待他自己。 何苦呢?!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
結婚為咩 ... 2 3 4 5 6 .. 9
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊