夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

858D 發表於 19-11-4 21:05
你用「專業」得來的反應比我得分多。
我用「文化」"culture" 給人看來 有 「語病」。

我較喜歡用專業來形容,說的不是行/學業的專業,而係對自己和事情的要求,这两個字可以帶有動力和提醒自己的意思。

只是有話直說没有考慮太多,如有冒犯,請見諒。

男爵府

樓主不算無恥,只是不自覺地做了第三者,比你更無恥大有人在。你肯放下已經好好,交給時間,對方的老公慣性對她家暴,大家係女人,反而好同情她,無論身體心靈及性一定會受到虐待,建議她找社工/明愛向晴求助

洋房

回覆樓主:

冇法 , 為了個女

複式洋房

tasa 發表於 19-11-5 15:06
樓主不算無恥,只是不自覺地做了第三者,比你更無恥大有人在。你肯放下已經好好,交給時間,對方的老公慣性 ...

多謝你明白。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我接受唔到暴力,佢老公打佢,小朋友都看在眼裡,就算有第二個男人都係情有可原,咁都要鄙視自己媽媽?講真比著我一早帶埋小朋友離婚,仲要忍氣吞聲比個男人打?

複式洋房

Wendy1017 發表於 19-11-6 18:32
我接受唔到暴力,佢老公打佢,小朋友都看在眼裡,就算有第二個男人都係情有可原,咁都要鄙視自己媽媽?講真 ...

我相信家家有本難念的經,好多人能不分,都不想分。

我明白同尊重對方,而且自己亦係做錯,我只能等,再睇下有乜可以幫到佢。

大宅

回覆 Wendy1017 的帖子

真係一家唔知一家事,可能佢都有自己苦衷,如果唔係点會忍受到自己成日比人打呢

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chu媽 發表於 19-11-6 19:02
回覆 Wendy1017 的帖子

真係一家唔知一家事,可能佢都有自己苦衷,如果唔係点會忍受到自己成日比人打呢 ...

真係唔好彩嫁比件人渣

別墅

分~旁人講好容易,但每人有自己難處

男爵府

2024年龍年勳章

superko 發表於 19-11-6 18:37
我相信家家有本難念的經,好多人能不分,都不想分。

我明白同尊重對方,而且自己亦係做錯,我只能等,再 ...

你個心仲未放底佢,攪成咁還有愛的感覺嗎?還是只因為內疚?
你覺得佢有咩需要你幫呢?你覺覺佢仲有有掛住你?

複式洋房

aquamarine1030 發表於 19-11-6 20:27
你個心仲未放底佢,攪成咁還有愛的感覺嗎?還是只因為內疚?
你覺得佢有咩需要你幫呢?你覺覺佢仲有有掛住 ...

可以講係放棄了,但如果萬一有機會,我都希望能補償。

其實出事後,大家都有掛住,但又如何? 分開先係對佢最好既解決方法。

大宅

回覆 superko 的帖子

其實睇番你 post嘅內容,真係難聽d講句,你真係有d多餘餘,當初你係因為見佢比老公打,而由憐生愛,但係依家又好似又係因為佢比老公打得更甚而內疚同佢開始,我覺得如果佢係愛你嘅而老公又成日打佢,点解佢唔離婚,

男爵府

2024年龍年勳章

superko 發表於 19-11-6 20:48
可以講係放棄了,但如果萬一有機會,我都希望能補償。

其實出事後,大家都有掛住,但又如何? 分開先係 ...

其實咩係對大家最好呢?可能分開係最容易,始終對方有小朋友,你兩個如堅持一起,路便變得很難行。但你知唔知佢仲有冇比人打?一個比老公打都唔走嘅人,佢嘅軟弱可想而知,就算佢為小朋友留底,小朋友在這種家庭成長也不會有好處,而你,反而能做的並不多。
希望佢快快想通,好好面對自己的人生吧!時間會證明,你是她的真愛還是過客。

子爵府

chu媽 發表於 19-11-6 23:40
回覆 superko 的帖子

其實睇番你 post嘅內容,真係難聽d講句,你真係有d多餘餘,當初你係因為見佢比老公打 ...

我想分享幾句話, 係從我外甥學回來的.

外甥以前是一間名校中學的風紀隊長, 很有威嚴, 處事手腕圓滑, 所謂全校黑白兩道都聽(指頑皮和資優生), 亞sir 叫不停, 他一喝就會靜晒....

故事是, 姐姐有位朋友, 又是讀該名校初中, 被欺凌, 有次甚至用叉插面, 她朋友很膽心, 叫我家姐幫忙, 叫佢個仔睇住....
我家姐當然問她兒子可否走去幫忙, 他兒子聽到, 回一句, 有無攪錯, 如果要我幫, 是他懂得來找我幫, 唔係叫我去問他洗唔洗幫....., 係要他主動學習找人幫, 唔係等.... 姐姐聽到覺得有道理, 所以回覆朋友叫她仔仔主動小息找他幫.

之後每逢小息, 他朋友孩子都跟在風紀堆溫習, 食飯等, 自自然然無人再欺凌他了.

想帶出如果要人幫, 必須要自己懂得主動, 唔係等....

子爵府

tasa 發表於 19-11-5 15:06
樓主不算無恥,只是不自覺地做了第三者,比你更無恥大有人在。你肯放下已經好好,交給時間,對方的老公慣性 ...

唔係想樓主繼續自責, 但事情不是好心做壞事, 亦唔係情不自禁.... 當然有人更無恥又食又擰大有人在.....

細節當然他才知, 但文字上有點乘人之危, 因為女的係最脆弱的狀態中, 有沒有先想幫她想出和計算解決的辨法/後果/責任? 其實如果計劃過, 應該未必會食或處理完才食... 因為檐子不輕.

現在有點接近有得食唔食咩? ...食左先算, 的情況..

男爵府

PTMCYS 發表於 19-11-7 09:10
唔係想樓主繼續自責, 但事情不是好心做壞事, 亦唔係情不自禁.... 當然有人更無恥又食又取大有人在.....

...

字裡行間感到樓主自責無奈無助,要不然他不會求神拜佛,又咁講,而家他是被動沒有話事權,唯有等對方離婚才可以開始,但要斷一段關係談何容易

男爵府

PTMCYS 發表於 19-11-7 08:20
我想分享幾句話, 係從我外甥學回來的.

外甥以前中學是一間名校的風紀隊長, 很有威嚴, 處事手腕圓滑, 所謂 ...

有幾多人係困難中能自救

子爵府

tasa 發表於 19-11-7 12:34
字裡行間感到樓主自責無奈無助,要不然他不會求神拜佛,又咁講,而家他是被動沒有話事權,唯有等對方離婚 ...

我好明白, 比我都好似樓主咁自責, 因為事前沒有想清楚.

如果係我, 斷了感情, 總比害了人家一生容易..., 搵過一個更好的人來結婚, 好快忘記過去(當然隨緣), 但信錯我的人仍在困苦中, 怎樣都無法返轉頭的....

像這幾句歌詞:

你高山, 我深海....
你精彩, 我悲哀....

男爵府

PTMCYS 發表於 19-11-7 14:10
我好明白, 比我都好似樓主咁自責, 因為事前沒有想清楚.

如果係我, 斷了感情, 總比害了人家一生容易..., ...

點解你好似代入左樓主咁多愁善感

子爵府

tasa 發表於 19-11-7 14:52
點解你好似代入左樓主咁多愁善感

我會站在不同位置看事情, 唔係愁善感, 只係覺得有機會可以避免, 現在實感遺憾. 我唔會說這個是小事, 因為更多人比樓主差來安慰, 只會向樓主說, 希望際遇令他避免下次發生的機會.

人生總有一些接近的機會, 食唔食, 負責得到先好食..... (真係要諗清楚)

首頁

尾頁

跳至