母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb依家大約二十日大,由一星期大左右開始全人奶,中間試過全埋身/半埋身半餵樽,餵樽的話一餐80ml,每日6-8餐左右,但一直都好懷疑全埋身bb食到幾多,因為我泵的話兩邊最多160ml(但可能係講緊6-8個鐘先泵一次,仲要個喇叭要轉下角度按摩下個胸先出到),bb就大約3個鐘飲一次。呢幾日埋身bb啜10分鐘就訓左,但佢一個鐘左右就喊又訓唔耐個咀又開始想食咁,身邊啲人就會話點解咁快又要食定只係扭計,不斷俾佢啜會唔會過飽,但又聽講埋身要feed on demand,到底是否正常?
陪月又話bb埋身會食得少過樽餵,佢話全埋身都會塞奶,要用泵泵清先得,又啱唔啱?

別墅

calbee1735 發表於 19-11-3 22:07
bb依家大約二十日大,由一星期大左右開始全人奶,中間試過全埋身/半埋身半餵樽,餵樽的話一餐80ml,每日6-8 ...

以我依家泵既奶量,我feel到好快就滿足唔到佢,但我已經食通草王不留行令自己上奶,有人話泵密d(但又要休息夠?),有人話全埋身等佢啜就自然會夠(但可能要經歷bb好快又喊住要食),到底我應該點做呢?

禁止訪問

別墅

bb依家大約二十日大,由一星期大左右開始全人奶,中間試過全埋身/半埋身半餵樽,餵樽的話一餐80ml,每日6-8 ...

埋身餵會多d人奶,同埋我會飲雞精幫助上奶

大宅

calbee1735 發表於 19-11-3 22:11
以我依家泵既奶量,我feel到好快就滿足唔到佢,但我已經食通草王不留行令自己上奶,有人話泵密d(但又要休 ...

陪月又話bb埋身會食得少過樽餵
-> 埋身係feed on demand , 唔似bottle feed 你可以質bb食多d , 人奶易消化,所以1.5hr -2hr 一餐都好正常,所以如果全埋身你就辛苦d ,

佢話全埋身都會塞奶,要用泵泵清先得,又啱唔啱?
-> 會, 但其實身體會調節,越泵會越多奶仲易塞

你應該上左奶,如果你全埋就唔使驚唔夠bb食,relax la

如果有疑問,可以打母乳熱線,我之前有問題都有打去,好helpful

別墅

Karenbb_316 發表於 19-11-4 11:56
埋身餵會多d人奶,同埋我會飲雞精幫助上奶

白蘭氏雞精?定滴雞精?

別墅

calbee1735 發表於 19-11-4 13:04
白蘭氏雞精?定滴雞精?

白蘭氏雞精

大宅

我由bb出世到e+都係全埋身,樽喂反而比較少,我好少泵好少塞,淨係keep住喂,我個女係少食多餐型,夜晚訓前會啜耐D訓耐D,e+10個月都係食緊6-8餐人奶,冇補過奶粉。你BB仲細會啜下訓著係好正常,總之佢想食就比佢,唔需要限制飲幾多啜幾耐!埋完身覺得仲有好多奶,可以泵少少出黎,唔需要泵清,除非你想up奶量喇!不過我覺得岩岩好夠喂就得喇!

別墅

1estercheung 發表於 19-11-5 03:18

我由bb出世到e+都係全埋身,樽喂反而比較少,我好少泵 ...

但我無乜谷奶,其實bb應該飲唔飽,可能只係啜到攰就訓

大宅

calbee1735 發表於 19-11-5 09:38

盡量多D埋身,喂母乳要好有恆心架!我當初差D想放棄,e+都越喂越順喇!

別墅

如果係成日食到訓左, 一陣又起身食, 我會ASSUME 佢之前食唔停但係又攰到訓左
我之前如果見時間唔多, 會拍醒佢, MAKE SURE 佢係清醒的情況下都放棄唔食先收工

別墅

全埋身先唔會塞奶, BB 啜力好好架
睇你洗唔洗追奶( 如返工要泵) , 否則唔泵清都可以, 你個BODY 會按BB 每日的DEMAND 去ADJUST 奶量

泵的話兩邊最多160ml, 而家你叫做好夠架喇, 基本上醫生姑娘都係SUGGEST FEED ON DEMAND, 但係我都會比少少EFFORT 去TRAIN 佢,
我B 未滿月時會比陪月用樽餵, 之後佢走左我轉全埋身, 無泵清, 到就開始返工先開始泵清追奶

littlefunpig    發表於 21-1-17 14:13

別墅

donutnut 發表於 19-11-5 13:37
全埋身先唔會塞奶, BB 啜力好好架
睇你洗唔洗追奶( 如返工要泵) , 否則唔泵清都可以, 你個BODY 會按BB 每 ...

160ml係要6個鐘唔泵唔埋身先有,佢2-3個鐘食一次其實都只係剛好,呢一兩日仲要奶量少左,可能成日覺得自己唔夠搞到有啲depressed
暫時我都會泵d等陪月餵,可能3-4餐係樽,自己可以休息下,其他時間埋身

大宅

calbee1735 發表於 19-11-5 09:38

無谷奶係你的身體已經適應、調節到bb的須求。大概一個月左右就唔會有漲奶感。每餐奶餵半個鐘以上,瞓左就整醒佢,啜人奶比啜奶樽用多左力,所以容易攰。再大d會好力d就20、15分鐘一餐都夠。
你bb的濕片多唔多?
我係唔受泵,每次要出街放低比屋企人睇半日,我要預早兩、三日黎泵定奶先夠佢一餐。

別墅

Rilakkumalam 發表於 19-11-6 02:18
無谷奶係你的身體已經適應、調節到bb的須求。大概一個月左右就唔會有漲奶感。每餐奶餵半個鐘以上,瞓左就 ...

暫時都未試過一餐餵到半個鐘以上,好難整醒佢(搓腳仔耳仔掃風都試過後就會由佢訓)
濕片一日大約6-8條,15號去健康院就知佢體重情況o ng ok (不過我依家未係全埋身)

別墅

calbee1735 發表於 19-11-5 13:50
160ml係要6個鐘唔泵唔埋身先有,佢2-3個鐘食一次其實都只係剛好,呢一兩日仲要奶量少左,可能成日覺得自己 ...
唔好比咁大壓力自己真係好重要架~ 加油~

littlefunpig    發表於 21-1-17 14:12

大宅

calbee1735 發表於 19-11-3 22:11
以我依家泵既奶量,我feel到好快就滿足唔到佢,但我已經食通草王不留行令自己上奶,有人話泵密d(但又要休 ...

埋身一定多過樽餵的! 亦唔需要太在意唔知bb食咗幾多,只需要留意佢濕片數量同夠重!

我兩胎都係feed on demand的,有聽過可能bb未係好夠力吸啜,所以較攰。 又或者佢只係想搵安慰要啜或抱,亦可能只係覺得凍或熱,想換片...慢慢你會了解到佢喊嘅其他可能原因的!加油呀!

littlefunpig    發表於 21-1-17 14:12

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊