論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 bigyanb 的帖子

我只係請過兩個工人,第一個唔夠兩個月炒左,第二個就係呢個,頭嗰兩年真係好好,好開心請到個好工人,係今年第四年開始變,都唔知係因為年紀開始大定更年期,我自己對工人亦都冇咩經驗,唔知我工人咁樣算係可接受定係要即炒,所以死忍

大宅

akiichau 發表於 19-11-4 01:14
回覆 five555 的帖子

我覺得佢點黑我面點唔應我都算,bang門係真係過份,老公都唔係為左個中介費,之前幾 ...

呢啲人情緒差,係唔會變好。為咗個女,一定唔好再續約。再講,佢咁冇禮貌對你,仲忍佢? 佢只係一個工人,唔係屋企人,冇大冇細,連基本尊重都唔識,完約後快D送佢走。

珊瑚宮

做滿5年你就知
玩具萬歲!

子爵府

淨係態度差到成日bang門已經炒得,仲引起你地夫妻之間不和,俾我就唔會留,不過你要考慮點解你先生咁唔想換,怕煩?怕俾多一筆錢?如果係咁你有能力處理到?

別墅

叫你老公請2,3日假自己對住個工人
點會信工人都唔信自己老婆
佢心情唔好可以狂bang門,你老公憑甚麼覺得呀女安全,佢心情唔好唔會傷害埋呀女?

比我就覺得即炒,唔等完約,
立即搵過個。
工人唔會感恩,續埋約一定仲差。

大宅

akiichau 發表於 19-11-4 01:30

我只係請過兩個工人,第一個唔夠兩個月炒左,第二個就係呢個,頭嗰兩年真係好好,好 ...

對的,妳工人更年期會有此情況,告訴她若bang 門,便扣她每月100元準要換門(因會門的損傷她負責,門很貴故扣定)若沒有此發生,將發還她或她完約也沒問題也發還!)
重要妳對工人時間為多,妳可考慮須不續約而找另一新……若更年期情緒不穩會影響幾年的,尤其初更年期……

禁止訪問

複式洋房

回覆 acouresa 的帖子

聽老公講,不好炒姐姐啦。
1) 多點時間身自照顧自己的女兒,即使好累。

2) 讓工人只做家務,自己盡量協助做家務,教女女都協助姐姐做家務,盡量自己照顧女兒,自己教女兒。

3) *做好正面榜樣給女女睇,吾只講,要做行動,如輕力閉門,自己都放下手機吾睇,吾玩,多時間女女玩,同女女一齊睇書,一齊協助姐姐做家務,有時候,給姐姐偷懶,做好媽媽系好辛苦。

4) 有一天,可能都會冇姐姐照顧家庭,自己多做點,盡量自己做,讓女女知道媽媽一邊上班,放工都幫手家務,不是全部依靠姐姐。

5) 好姐姐,香港好難請,您老公講得對。

這是我少許意見,如果覺不好,請見諒,因為我見過太多例子,一個比一個差😪

珊瑚宮

叫先生同佢講 人人都有煩惱 不要把負面情緒帶比僱主
可能佢睇穿你地無左佢吾得
不过一過5年 就小心玩野
玩具萬歲!

別墅

會發脾氣bang門都叫做好姐姐。
唔掛得我家公主以為自己做得好好,又話agent爭住介紹工比佢啦。
其實小朋友都咁大,點會話無左姐姐唔得。不過你家公主都叫同你地有過信任做得耐少少,
小朋友又跟佢,都可以叫先生同佢傾。
我個b 3,4個月,公主抱親有50%機會喊/推開佢,一換返長老/爸媽抱就立即唔喊。
我對住呢隻公主,我都寧願炒佢唔會忍囉,斷佢約。
家務同bb自己放工做返湊返,返工bb搵長老幫手睇同請鐘點幫手,點解要比姐姐食住。

大宅

炒啦
長期服務金就黎到手都咁款, 比佢做夠五年重得掂?!?
脾氣大的工人真的不能留. 我有親戚曾給工人打傷, 第一第二份約還說好工人,過了五年一不高興就打人

裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

大宅

akiichau 發表於 19-11-4 01:30

我只係請過兩個工人,第一個唔夠兩個月炒左,第二個就係呢個,頭嗰兩年真係好好,好 ...

有無直接指出唔可以呯門?同埋乜返工可以發脾氣咩?續第三個約,就算未夠五年,佢都可以話你無理解僱追返長期服務金,宜家斷佢都係萬五蚊,到時佢玩野想拎長服就講緊三四萬架。

複式洋房

akiichau 發表於 19-11-3 22:39
因為工人問題同老公嘈過好多次,工人下年二月完約,工人本身喺香港做左11年,同我地又做左4年,手腳好乾淨 ...

點解會覺得係好工人?有雇主係屋企都玩咁耐電話 距真係好大膽! 比著我即鬧!

民房

回覆 akiichau 的帖子

你同老公感情重要定同工人感情重要,因工人事鬧交會傷害感情,至於你工人炒得,一啲都唔可惜,是她不珍惜你地家庭,遇到好僱主要感恩。我自己都做這行,自己又用工人,雙方都感恩相遇。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

你本身惡唔惡?工人態度轉差試下嚴厲啲對佢,特別啲old seafood菲完全睇唔起後生過佢嘅僱主,如果對佢嚴左佢依然故我或變本加厲,咁就炒唔洗可惜
不過換著我佢第一次bang門我已經會鏟佢,門爛了係咪你賠,佢亦立即唔敢咁囂張

別墅

點解你可以容忍距甘耐= = 我一定容忍吾到工人姐姐黑面同BANG門,平時反工都已經好攰,返到屋企仲要受? No way

別墅

比錢受氣為乜, 比我就請過另一個, 下年完約咪新工人嚟啱啱好囉! C6要返工, 我就ftm, C6唔會明日日對住個瘟神幾難頂架! 佢地一定係多一事不如少一事! 第一個姐姐我忍咗佢5個月, 偷嘢咋病超級懶, 最慘係對我個bb無耐性, 最後頂佢唔順請過另一個~ 依家同呢個姐姐好好多! 簡直係天堂與地獄嘅分別。同C6都無再為姐姐嘅事鬧交lu! 你面對面in下d完約姐姐啦, 祝好運!

複式洋房

回覆 栢林媽媽 的帖子

今日同姐姐傾過,佢話佢明白自己嘅問題,話自己呢排period 2,3日就完,情緒亦都唔穩定,會成日覺得熱,好容易會卑少少聲嘈醒,一醒左就會瞓唔返,第二日就會好攰,唔想講嘢,應該係更年期,咁我都信佢,因為我地之前都懷疑過佢係,佢話續唔續約個決定喺我地到,我就話卑幾日時間大家諗下解唔解決到,如果係你,你會點?除此之外,佢確實係個好工人

複式洋房

回覆 rainbowww 的帖子

佢唔發癲嗰陣,做野係好有交帶,對住我亦都係有講有笑,最後嘅結論係佢應該係更年期初期,控制唔到自己,而玩電話佢話係因為佢個女入左醫院,醫生一度叫佢要有心理準備

首頁

尾頁

跳至