跳至

首頁

尾頁

公爵府

09daisydaisy 發表於 19-11-6 14:01
多謝你啊,我不打算帶電器,
窗簾也不知道,不帶了,
就是不知道要不要買衣服過去,
衣服很個人,如果有喜愛的品牌或者款式,尤其日韓款式的,這邊不多,能帶就帶吧;一般休閒便服,這邊 outlet 買都不貴,可以不必帶了
日用品我覺得可以不必帶,這邊也有大量平價的選擇,除非有指定品牌款式(我有朋友帶了大量某牌子衛生巾過來,她說只有這款合心意)。過來住定了,如果發現有甚麼不就手用不慣,一定要香港才買得到的,下次回去渡假探親才買吧

大宅

mugtaitai 發表於 19-11-6 14:38
衣服很個人,如果有喜愛的品牌或者款式,尤其日韓款式的,這邊不多,能帶就帶吧;一般休閒便服,這邊 outle ...

有人帶夠12個月的避孕丸過來,話這度超貴,好攪笑。

公爵府

bb78 發表於 19-11-6 14:47
咁 12 個月之後點算?返香港配?

其他搞笑嘅我聽過帶 tempo 廁紙、A4 紙(呢邊只買到 letter size)、某指定款式的筆(據說只有該種筆好用,呢邊買唔到),etc etc,有 d 人真係好 specific

男爵府

mugtaitai 發表於 19-11-6 14:38
衣服很個人,如果有喜愛的品牌或者款式,尤其日韓款式的,這邊不多,能帶就帶吧;一般休閒便服,這邊 outle ...

我没特定牌子,只是怕加拿大比香港貴很多,
因為99是這麼告訴我的。
我是好瘦小,喜歡日韓衣服

男爵府

mugtaitai 發表於 19-11-6 14:57

其他搞笑嘅我聽過帶 tempo 廁紙、A4 紙(呢邊只買到 letter size)、某指 ...

除了a4,其它真心搞笑。

伯爵府

好媽媽勳章

其他搞笑嘅我聽過帶 tempo 廁紙、A4 紙(呢邊只買到 letter size)、某指 ...

我老公同女係用某隻原子筆,所以買咗兩盒replacement筆芯嚟。我女寫notes要用muji 顏色原子筆,所以返香港要入貨。

我自己就愛用tempo 紙巾,所以返香港買一兩包返嚟。

藥真的要帶些,食開可以知道邊隻啱自己。我仲未搵到隻化痰藥好似橙樹化痰素咁有效。

大宅

09daisydaisy 發表於 19-11-6 16:16

除非你好鍾意啲衫,如果唔係就唔好帶過來。

我嚟咗4年,好少著返香港攞過嚟啲衫,呢度冬天係咁落雨,加拿大會有對應既功能性衣物外套,價錢唔貴,選擇都okay多。再加上溫哥華已經有Uniqlo同Muji,唔好帶太多野,將pack箱錢用嚟買過全新合用好過。

公爵府

ivyscyip 發表於 19-11-7 02:02

我老公同女係用某隻原子筆,所以買咗兩盒replacement筆芯 ...
實不相瞞,帶 A4 紙同筆的係我仔,佢唔知點解覺得 letter size 紙好困擾,呢邊返咁多年學仍然堅持用 A4 紙,其實好唔方便,學校的 notes 係 letter size,佢自己的係 A4,長短寬窄不一樣,打孔位也不一樣,一個 folder 參差不齊,我屢勸無效;筆佢用慣一隻好幼的水筆,呢邊難搵,佢又用得快,我哋每次都幾打咁買過去比佢
Tempo 紙巾我都帶左小量來,但發覺少機會用,一包仔放在手袋幾個月都仲未用完。反而廚房家電我頗帶了好幾樣過來,麵包機、多士爐、電飯煲、蒸焗爐、Bruno grill plate,等等,不折不扣一個C9

公爵府

ivyscyip 發表於 19-11-7 02:02

我老公同女係用某隻原子筆,所以買咗兩盒replacement筆芯 ...
Muji 美國有 online shop,或者會貴過香港,但萬一用完未返得切香港補貨可以頂住先

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 19-11-7 04:36
Muji 美國有 online shop,或者會貴過香港,但萬一用完未返得切香港補貨可以頂住先
...

Thx for the info! Emergency 補貨可以order

男爵府

kellyoms 發表於 19-11-5 16:12
回覆 kellyoms 的帖子

我小朋友大你個小小佢上年讀完K2,過來讀呢便K,VANCOUVER得一年K,就係5歲先開始讀... ...
請問你地剛到步幾耐之後先搵到學校呢?你們可以畀到稅單,所以小朋友可以免費讀書嗎?

大宅

2018復活節勳章

bb78 發表於 19-11-6 14:47

正有此意...因為我仲未搵到家庭醫生...

其他家電我淨係會帶麵包機,電飯煲,bruno同v仔...
鐵器等去到先入手...因為平過香港...

大宅

2018復活節勳章

jagabili 發表於 19-11-6 11:24
你意思係咪運輸署的「駕駛執照細節證明」(certificate of driving licence particulars)?
...

Yes,sorry 我都記錯名

大宅

2018復活節勳章

09daisydaisy 發表於 19-11-6 16:16

北美着衫好casual,無人care你着乜,反而你可以帶d過黎著,再睇下加拿大d款如何...
因為要長期住,下下網購都幾貴吓...

複式洋房

mikis 發表於 19-11-7 10:44
Yes,sorry 我都記錯名
謝謝你!

複式洋房

mikis 發表於 19-11-5 16:48
我估你未住過加拿大就直接land所以有d差異無留意到...
電壓唔同,香港帶過黎嘅電器係唔會就咁用到...如果個 ...

你住過NB? 住而幾耐?我下星期land!

大宅

A4紙嚟邊真係買唔到,之前我老公有份文件要係律師見證下簽署再寄返香港,香港文件一定要A4 size ,我地冇A4紙,所以律師樓幫我地預備,果次6張A4紙收左我20蚊加幣,返香港第一時間帶一pack A4紙過來

公爵府

nono2010 發表於 19-11-9 09:59
A4紙嚟邊真係買唔到,之前我老公有份文件要係律師見證下簽署再寄返香港,香港文件一定要A4 size ,我地冇A ...
你有實際用途,帶過來用十分正常,我仔只係自己奄尖,我覺得無謂

大宅

2018復活節勳章

jcjchan 發表於 19-11-8 17:24
你住過NB? 住而幾耐?我下星期land!

我當年住Fredericton,住左差不多兩個月租屋...
不過都好耐下,而家真係唔知變成點了...
想當年真係無車會死嘅一個地方,機場又細,但真係好純樸,好舒服,包租公亦極好人,我都而家都有少少掛住果種與世無爭嘅生活...

複式洋房

mugtaitai 發表於 19-11-7 04:22
實不相瞞,帶 A4 紙同筆的係我仔,佢唔知點解覺得 letter size 紙好困擾,呢邊返咁多年學仍然堅持用 A4 紙 ...

@MugTaiTai 請問你點處理電壓問題?

首頁

尾頁

跳至