跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛剛得到pr
從來沒有去過,人生路不熟⋯
請教第一次去要準備什麼?
如何認識新朋友?
除了衣服、被套,

還要淘寶帶些什麼去?

哪裡東西是不是比香港貴很多?
謝謝

男爵府

$$$$$

男爵府

dlee_ca 發表於 19-11-5 02:33
$$$$$

我就係想省錢,
所以想看什麼比較貴,
就在淘寶買過去

大宅

2018復活節勳章

我建議你首先要準備好自己嘅心態...
其他都係錢搞得掂...

我剛剛去左9日,如果唔係用開日韓野,其實有咩平就用咩都ok嘅話,唔駛點淘,Dollar shop好多野都幫到你...
尤其係衫,好多時亞洲著嘅去到北美都會唔啱駛,去到果面買好過...
D野會唔會貴過香港好多?我唔覺,有d甚至平過香港...
唔好打算將成個香港生活搬過去,你會接受不了加拿大...

男爵府

mikis 發表於 19-11-5 11:17
我建議你首先要準備好自己嘅心態...
其他都係錢搞得掂...

多謝你啊,我再慢慢了解。
請問我孩子五歲,
我應該讓在加拿大的先生先找到學校再過去溫哥華?

還是我到達再找學校好呢?

大宅

2018復活節勳章

09daisydaisy 發表於 19-11-5 12:33
多謝你啊,我再慢慢了解。
請問我孩子五歲,
我應該讓在加拿大的先生先找到學校再過去溫哥華?

五歲?K3 now?
過去升Grade 1?
一般要帶埋小朋友去school board考assessment,所以你點都要帶小朋友去settle down左先,同埋除非報私校,否則都係好似香港咁跟地址派學校比你...

男爵府

mikis 發表於 19-11-5 13:10
五歲?K3 now?
過去升Grade 1?
一般要帶埋小朋友去school board考assessment,所以你點都要帶小朋友去set ...

多謝你啊!她現在k2

大宅

2018復活節勳章

09daisydaisy 發表於 19-11-5 13:39
多謝你啊!她現在k2

咁你可以問定schoolboard有咩要準備,幾時去考試...
5歲可以返幼稚園,有位佢應該會比到你,都係跟住處排唔會遠...
唔駛太擔心,小朋友應該會鍾意同好快適應...

複式洋房

回覆 mikis 的帖子

我家到左幾個月,收埋箱,太多野,講唔晒我地唔係想搬個香港來,只係想唔想浪費.......

不過,我地最初見有位,又唔想浪費,帶左麵包機同AIR FRYER,但(發熱的)用唔到,.....有人會買定變壓器 (即成部野,不是旅行插頭)...電腦而家仲用到,但好似變壓器好D

不過向溫哥華,你講得出,大部份都搵到/買到....

(利申:我唔知入唔入到景)

BTW,如果有車牌,真係搵定PROOF OF DRIVING EXP去運輸署申請,有用

複式洋房

回覆 kellyoms 的帖子

我小朋友大你個小小佢上年讀完K2,過來讀呢便K,VANCOUVER得一年K,就係5歲先開始讀....

我跟地址去要去間學校,無ASSESSMENT...交齊文件搞掂返學....但我0個間唔係D 名校....

聞說,有SCHOOL BOARD會因為你未交過稅而要你小朋友比INTERNATIONAL STUDENT FEE,就算你同你小朋友已經係PR. 個個SCHOOL BOARD唔同

大宅

2018復活節勳章

kellyoms 發表於 19-11-5 16:06

我家到左幾個月,收埋箱,太多野,講唔晒我地唔係想搬個香港來,只係想唔想浪費.......

我估你未住過加拿大就直接land所以有d差異無留意到...
電壓唔同,香港帶過黎嘅電器係唔會就咁用到...如果個電器未燒嘅,可以去amazon望下有無得買,花幾十蚊好過浪費左d電器...
你個電腦用到應該係因為個插頭係全世界通用所以唔駛變壓器...

我都係唔鍾意浪費,但有d物品係本地買好過搬過去,我c6都鬧過我"都移民,唔好慳呢d,果面乜都有做乜搬餐死"...

我住過NB,同BC比,BC已經係好好好方便...
既然要開始新嘅人生路,咪花少少錢比自己開心吓...
最後我講嘅搬個香港過去係包括埋生活模式,始終都係加拿大,用香港果種生活模式生存你好快會覺得好悶,然後好易會怨會抑鬱...

複式洋房

kellyoms 發表於 19-11-5 16:06

搵定PROOF OF DRIVING EXP去運輸署申請 <-- 請問是申請什麼?

男爵府

kellyoms 發表於 19-11-5 16:12
回覆 kellyoms 的帖子

我小朋友大你個小小佢上年讀完K2,過來讀呢便K,VANCOUVER得一年K,就係5歲先開始讀... ...

我先生一直有交稅,但是他對孩子的事不理睬,

男爵府

mikis 發表於 19-11-5 16:48
我估你未住過加拿大就直接land所以有d差異無留意到...
電壓唔同,香港帶過黎嘅電器係唔會就咁用到...如果個 ...

我現在都好迷茫,但是我為了孩子必須去

大宅

2018復活節勳章

jagabili 發表於 19-11-5 20:27
搵定PROOF OF DRIVING EXP去運輸署申請

PROOF OF DRIVING EXP <- 就係申請呢張野,證明自己係有渣開車(如果係雪藏牌就...自己諗攞唔攞啦)

複式洋房

mikis 發表於 19-11-6 10:05
PROOF OF DRIVING EXP
你意思係咪運輸署的「駕駛執照細節證明」(certificate of driving licence particulars)?

公爵府

09daisydaisy 發表於 19-11-5 07:24
我就係想省錢,
所以想看什麼比較貴,
就在淘寶買過去

北美電壓是 110v,一般香港或者淘寶買的都不適用,可免則免,除非去日本或者台灣買。這邊買到的電飯煲都是比較大路的型號,如果你想要比較 fancy 的(例如羅蘭姐推介的那款),要去日本買了帶過去;有些家電這邊不流行,例如篜焗爐,選擇很有限,而且都係比較高端品牌嵌入式的,如果你想比較經濟的,要想辦法帶過來
消耗品無論這邊貴不貴,都不必帶過來了,你能帶得多少呢?用完了也還是要在這邊補充,可以免了
我住美國,發現這邊做窗簾超貴,我做一屋窗簾等於一輛日本小房車的價錢,不知加拿大是否也是這般貴,你可以問問住在加拿大的親友,如果也是很貴,你又已經知道將來住處窗口的尺寸,倒是可以考慮想想辦法做定帶過來

男爵府

mugtaitai 發表於 19-11-6 13:47
北美電壓是 110v,一般香港或者淘寶買的都不適用,可免則免,除非去日本或者台灣買。這邊買到的電飯煲都是 ...

多謝你啊,我不打算帶電器,
窗簾也不知道,不帶了,
就是不知道要不要買衣服過去,
我其實也只是想帶一些輕的日用品去。

男爵府

09daisydaisy 發表於 19-11-6 14:01
多謝你啊,我不打算帶電器,
窗簾也不知道,不帶了,
就是不知道要不要買衣服過去,

鍾意咪帶

男爵府

dlee_ca 發表於 19-11-6 14:12
鍾意咪帶

如果那裡的衣服差不多錢,我就不帶了,

首頁

尾頁

跳至