3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位媽媽, 請問 如果bb 2018 年12月8 出世(仔)我係要等仔仔3 歲先比佢入學? 咁姐係幾時要搵定幼稚園幾時要報學校? 我聽人講如果3歲入唔到就再等 ..再等姐係要4歲先報得? 細b 有咩影響? 麥都唔識 , 麻煩各位指教

別墅

下一年嘅大概九月開始交報名表11月面試,其實年尾出世都會有學校收但係未必係太心水,如果你真係好想入讀某一啲熱門學校,可以等下一年先至報機會就會大啲,視乎你想遲一年讀書定係點

別墅

回覆 Pollyismyname 的帖子

如果我想等佢3 歲讀k1, 咁係唔係2 歲幾要報名, 2021 年報?

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Jeana_lam 發表於 19-11-5 16:02
回覆 Pollyismyname 的帖子

如果我想等佢3 歲讀k1, 咁係唔係2 歲幾要報名, 2021 年報? ...

一係2021讀,到時2歲8個月,一1係2022讀,到時3歲8個月,早一年9月報名

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

Jeana_lam 發表於 19-11-5 10:48
各位媽媽, 請問 如果bb 2018 年12月8 出世(仔)我係要等仔仔3 歲先比佢入學? 咁姐係幾時要搵定幼稚園幾時 ...

9月時足兩歲8個就可以讀k1,大概提早一年報幼稚園,12月出世係細b,你可以下年9月報K1,如果想做大b就再遲一年先報

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Jeana_lam 發表於 19-11-5 10:48
各位媽媽, 請問 如果bb 2018 年12月8 出世(仔)我係要等仔仔3 歲先比佢入學? 咁姐係幾時要搵定幼稚園幾時 ...
男仔發展比女仔慢半年至一年。都係做大B比較好。
弗~
即係2021報學校, 2022年9月讀K1.

如果想讀N班,就2020報名,20219月入N班。

別墅

回覆 joannelai930 的帖子

謝謝你

別墅

謝謝以上各位媽咪, 對我好大幫助!唔續一回應☺

別墅

回覆 joannelai930 的帖子

唔好意思, 想問如果3 歲幾先比佢讀幼稚園, 咁小1 個適齡入學分數有無影響?

首頁

尾頁

跳至