論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日打算炒印尼姐姐,22 號黎,計埋今日第16日人工個d 我都識計,但最麻煩係買機票個度,因為唔想驚動agent 比佢知我今日炒人,我見佢原居地係cirebon, 打過去學聯問最近都要三寶瓏機場落機,再轉3個鐘頭車。想問下大家如果番cirebon 點樣買機票比佢番最好?同埋係咪要補多100蚊交通費比佢?呢100蚊係咪法例規定要賠比佢呢?,謝謝大家解答

別墅

whizkwan 發表於 19-11-5 12:00
今日打算炒印尼姐姐,22 號黎,計埋今日第16日人工個d 我都識計,但最麻煩係買機票個度,因為唔想驚動agent ...

你打電話去嘉魯達印尼航空 (TEL: 2840 0000) 問下機票,佢地有專人幫僱主炒工人訂機票,我個時都係咁,佢地OFFICE好似係CWB。記住張機票唔可以改,如要退,都退返去你信用卡,因有D工人會退張機票同AGENT分錢。

至於要比$100車費佢,我就唔清楚呢樣呀,不過你比夠錢佢去機場囉。

複式洋房

今日打算炒印尼姐姐,22 號黎,計埋今日第16日人工個d 我都識計,但最麻煩係買機票個度,因為唔想驚動agent ...

離得16日 你就炒距 你條數都好傷

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 whizkwan 的帖子

補多100蚊交通費...係

大宅

係呀
要比 $100 車費佢
佢衰乜?
我剛剛都唔要一個印

民房

回覆 whizkwan 的帖子

要比車費。是否太細個唔識做,聽唔明又唔夠擔講唔明,來咗16曰,你都付出錢同時間。個agent 唔幫你解決問題?

禁止訪問

別墅

rainbowww 發表於 19-11-5 14:46
離得16日 你就炒距 你條數都好傷
D 野講完又講又唔記得, 好似金魚咁要日日提, 頂唔緊.

別墅

FaMaBB 發表於 19-11-5 16:38
係呀
要比 $100 車費佢
佢衰乜?
衰冇記性,做野極慢, 最後而家比番agent 搞.

別墅

好困擾

洋房

回覆樓主:

些少車費就算了

複式洋房

FaMaBB 發表於 19-11-5 16:38
係呀
要比 $100 車費佢
佢衰乜?

我想知你地請係本地完約定係未離過香港架?

水晶宮

$100/ day travel and food allowance 是合約上寫明 (勞工法例沒講). 你睇睇份合約的條文。

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

birdbird 發表於 19-11-8 13:48
$100/ day travel and food allowance 是合約上寫明 (勞工法例沒講). 你睇睇份合約的條文。
...

如果機票係即日到,洗唔洗再比100佢,因為之前勞工署答話要駁腳即係第二第三日到先比100蚊一日

水晶宮

bigyanb 發表於 19-11-19 11:01
如果機票係即日到,洗唔洗再比100佢,因為之前勞工署答話要駁腳即係第二第三日到先比100蚊一日
...

即日到都應該比$100 喎

侯爵府

birdbird 發表於 19-11-19 11:12
即日到都應該比$100 喎

咁又要買埋行李?條友agent 落黎都冇包佢行李

首頁

尾頁

跳至