0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本身都少奶,一日泵6次夾埋比得3餐啊仔食。
早兩日兩邊胸輪流塞奶痛有硬塊,食卵磷脂按摩同比b啜之後,叫做通返摸唔到硬塊,亦無痛啦。但係現家右邊胸唔係點出到奶,泵出黎只係舖到樽底…左邊胸出奶又正常喎…
想問問大家咁樣係咪啫係仲塞緊,有硬塊摸唔到?有乜辦法呢?

同埋通返之後幾時去返平時既奶量?有無咩方法快d正常返謝謝!

複式洋房

wendy1111hk 發表於 19-11-5 14:42
本身都少奶,一日泵6次夾埋比得3餐啊仔食。
早兩日兩邊胸輪流塞奶痛有硬塊,食卵磷脂按摩同比b啜之後,叫做 ...

摸唔到硬塊就應該通番嫁啦。
要勤力啲揼,揼7-8次同埋可以凌晨做下power pump。

我岩岩塞完,用左3-4日就追番奶量。

大宅

你泵完或餵完後個胸仲谷唔谷/脹唔脹?

複式洋房

Chan5c 發表於 19-11-5 16:54
摸唔到硬塊就應該通番嫁啦。
要勤力啲揼,揼7-8次同埋可以凌晨做下power pump。

謝謝你!咁我繼續努力埋身加泵

複式洋房

jwingbb 發表於 19-11-5 18:00
你泵完或餵完後個胸仲谷唔谷/脹唔脹?

其實我不嬲都少,泵得2-3安…所以一直泵或餵之前都無乜脹或谷既感覺…

別墅

wendy1111hk 發表於 19-11-5 18:15
其實我不嬲都少,泵得2-3安…所以一直泵或餵之前都無乜脹或谷既感覺…
...
陰公, 我都係每次泵極都得2 3安, 泵2次先得一餐, 有時為果小小奶搞到自己咁辛苦真係想放棄

大宅

做齊晒所有野 泵極都係2-3oz 我都心灰意冷 半夜好眼瞓果時 真心好想放棄 。 為左果少少奶 (emoji)

複式洋房

Cmeimei22 發表於 19-11-5 22:06
陰公, 我都係每次泵極都得2 3安, 泵2次先得一餐, 有時為果小小奶搞到自己咁辛苦真係想放棄
...

加油啊同路媽媽 最開頭我得1安咋,努力左個幾月埋身再泵再埋身再泵…叫做有接近3安…
比起人地都係窮,但我諗啊B一日5餐都叫有3餐食人奶,都多過一半啊…見到佢健健康康,其實辛苦得黎都開心d既

複式洋房

manmapro 發表於 19-11-6 09:47
做齊晒所有野 泵極都係2-3oz 我都心灰意冷 半夜好眼瞓果時 真心好想放棄 。 為左果少少奶 (emoji)
...

原來咁多同路人 真係啱…夜媽媽為儲多少少奶,捱眼瞓起身,幾少都泵返一兩次…真心攰

別墅

我 教鬧鐘三、四點起身泵奶, 用本簿記低我一日泵七至八次, 過咗一兩個星期之後奶量勁增, 而家多得滯, 你可以試下

大宅

啤太 發表於 19-11-8 11:50
我 教鬧鐘三、四點起身泵奶, 用本簿記低我一日泵七至八次, 過咗一兩個星期之後奶量勁增, 而家多得滯, ...

想問你一日泵七八次,你是泵媽還是埋身餵後泵清的?因我係全埋身,但我得好少奶,我見仔仔體重有重先叫感覺上好啲,但我知自己係窮媽,而家都想盡辦法增奶量準備返工時佢有儲備。我埋身後平時只會喺半夜時候泵清兩次,日頭我唔敢泵清,因為我仔食得好密我怕泵清完佢下一餐唔夠食。咁其實我仲有咩方法可以增加自己奶量呢?係咪我應該要再泵清得密啲?

複式洋房

搵個催乳師幫手,幫倒我上奶,個胸又舒服哂。我可以介紹 PM 我

別墅

回覆 一嚿大番薯 的帖子

全埋身應該夠奶, 定係你以為自己唔夠? 我又泵又埋身, 先埋身bb食完,就去泵奶, 所以揼咗嘅奶可以儲起佢, 我仲放緊產假, 有陣時 我日頭約朋友 出街, 就請人幫我餵喺雪櫃嘅奶, 所以 bb兩樣都飲( bottle fed + breast fed)

大宅

啤太 發表於 19-11-12 09:57
回覆 一嚿大番薯 的帖子

全埋身應該夠奶, 定係你以為自己唔夠? 我又泵又埋身, 先埋身bb食完,就去泵奶, ...

其實我係對自己無信心,之前真係唔知那來的自信,一直埋身直到第一次去健康院姑娘話佢重得幾好,我先覺得自己係應該夠佢食,所以就一直全埋身無補過奶粉。但隨住佢而家慢慢大個,兩個多月,佢好似越食越多咁,而家係兩個鐘就要食,每次又食好耐,個胸長期係軟林林,所以我先怕自己根本唔夠俾佢食。
最近學人power pump,第一次有250ml..過左兩日得150ml...泵成個鐘先得150ml...所以我諗係咪我開始唔夠奶俾阿仔。

加上我會想出下街自己抖抖氣,所以我好想自己可以增奶,同想泵多啲存貨。

咁我想問下你埋身後再泵清,會大概泵到幾多奶出黎架?同埋你會泵幾耐呢?又點增奶量呢? thx so much !

別墅

奶量最高嘅時候 , 每次埋身後泵, 但係後來個冰箱差唔多畀我打爆咗, 要食曬啲急凍嘢嚟騰空位置, 跟住我就完全唔泵奶喇, 淨係埋身同埋用haakaa cup 收集奶, 收集出嚟係夠一, 兩餐, 出街、沖涼嘅時候搵人幫手餵, 我覺得最多奶係真係半夜, 仲有 泵奶 嘅時候要 追劇 啲時間會快啲 過

別墅

仲有我通常係雙泵15to 30分鐘就算啦, 一日七至八次, 雖然 兩邊揼到夾埋大概130 to 150ml, 但係因為之前已經埋咗身bb已經夠飽, 150 ml 係齋儲存, 所以好快打爆冰箱

首頁

尾頁

跳至