0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔已經5個幾月,由陀住開始,佢一路都跟唔上個週數,到到最後嗰幾週,更生長得越嚟越慢,所以到到37週就開刀生咗佢出嚟,一出世就要入NICU,住咗兩個星期先出院,之後就開始一直都唔肯飲奶,一定要瞓住飲又飲得唔多,到到而家佢都只係飲50ml-120ml 2-3個鐘一餐
佢嘅體重一直都跌出生長線,上個月身高就上返去最低嗰條線

複式洋房

莎娜娜 發表於 19-11-5 21:15
我仔已經5個幾月,由陀住開始,佢一路都跟唔上個週數,到到最後嗰幾週,更生長得越嚟越慢,所以到到37週就 ...

但依個月突然間重得好慢,成一個月先重得0.12kg我真係好擔心,其實一直聯合兒科同營養師都有跟住我個仔一直抽血驗尿,成日都話有報告唔靚仔又要再抽過,一路都冇人答到我個仔究竟有咩問題....我已經開始比佢試下加固,但佢又好似唔係好食到...我真係好擔心好攰.....
我好想知有冇媽媽同我有差唔多情況....

別墅

莎娜娜 發表於 19-11-5 21:16
但依個月突然間重得好慢,成一個月先重得0.12kg我真係好擔心,其實一直聯合兒科同營養師都有跟住我個仔一 ...

我個女又係厭奶要瞓住食,最近瞓左都未必肯食,又係太瘦跌出生長線,排緊期返聯合跟進,我想問抽血其實驗d乜?私家醫生有講過如果重得太慢可能要轉一d高卡路里奶粉,不過我未覆診,所以未知點樣呀!每次餵奶真係好辛苦

大宅

我仔已經5個幾月,由陀住開始,佢一路都跟唔上個週數,到到最後嗰幾週,更生長得越嚟越慢,所以到到37週就 ...

我女34周早產一路飲奶嘛麻地、不過佢係肥B有一排晚晚唔瞓覺、又發脾氣總之只有凌晨熟睡幾個鐘之後成日都唔瞓覺磅數重慢咗之後用咗一個方法令佢可以自己瞓到覺磅數就會上!
好多人話一個BB唔瞓覺就一定唔會長肉我覺得係真㗎上次兒科複診三個月阿B已經六kg

複式洋房

我做媽媽了 發表於 19-11-6 08:22
我女34周早產一路飲奶嘛麻地、不過佢係肥B有一排晚晚唔瞓覺、又發脾氣總之只有凌晨熟睡幾個鐘之後成日都唔 ...

想問妳用咗咩方法,可以令佢自己瞓?

男爵府

kkbkin 發表於 19-11-6 09:46

我都想知

大宅

kkbkin 發表於 19-11-6 09:46

開頭出院返黎我同媽咪日日抱、抱到佢唔抱就爆喊之後兩星期前放佢係床度喊幫佢抹下眼淚喊到累佢會訓但真係要好恨心而家都會喊但唔理佢、佢自己會收下聲而家夜晚介埋夜奶了、11:00最後一歺、訓到第日7:00

大宅

回覆樓主:

我同樓主一樣喔,囡囡37w2d出生,因為33wk後胎內AC肚圍少5wk,頭少3wk,腳長少1-2wk,不過我冇任何疾病,冇高血壓冇尿蛋白,bb 出世2.25kg,冇入nicu冇黃疸,2個月長到3.78kg,依家4個月4.8kg,全部低於3%,但健康院同私家醫生都話自己跟返自己條生長線有增長係ok架,不需要轉介進一步檢查。

依家bb 女一日7餐,全奶粉,美贊臣的低磅早產配方奶粉,大約60-100ml 一餐,日頭3小時一餐,夜晚5小時一餐。10pm準時訓覺,2:30am—3am 爸爸餵下奶,佢就訓住食。所以我個囡比你個bb 食得仲少啦,但都好精靈活潑,就係睇落細粒左dd姐。

大宅

飲人奶?

複式洋房

我都係一樣,我25週開始到生就比實際週數細兩week,之後38週出生重2.17kg,無住保溫箱。出世時都係健康,不過之後檢查體重都系跌出生長綫,得身高剛好在最底。我BB依家四個月飲奶都系60-100,唔多肯飲奶。我後日去健康院打疫苗都打算問問是否需要檢查睇睇bb點解咁唔開胃,又重黑得慢你。

大宅

人奶定係奶粉?你奶水夠建議餵人奶

別墅

我唔知有冇幫助
我細仔4個月,37週6岀世,輕磅b,臍帶血有事(依家水平正常),又黃疸唔食奶
持續左個幾月

我冇格硬夾佢食奶...(因為佢訓左死都唔食)

咁我就日頭佢訓個陣就推佢落公園,用紗巾遮眼俾佢曬...
佢一醒就隊佢啜奶,濕下口都好

99話小朋友夠食夠訓就好長肉,同埋一接觸空氣同太陽就漲得好快

依家弟弟追到上中碼b

複式洋房

thintotoro 發表於 19-11-6 05:51
我個女又係厭奶要瞓住食,最近瞓左都未必肯食,又係太瘦跌出生長線,排緊期返聯合跟進,我想問抽血其實驗d ...

對唔住!我而家先睇到原來有人覆我(emoji)我仔都係聯合跟進!
驗血係驗好多嘢,其實我都唔知佢哋驗咩,但佢哋大多數都話睇下佢有冇代謝病囉!我仔驗過好多次有驗血有驗尿,有啲指數係高咗少少,但就因為係高咗少少所以又唔代表佢係有病!依家佢哋叫我轉去兒童醫院跟進⋯⋯我仔有食高卡奶粉,但佢都係追唔到返入生長線....

複式洋房

ryanychu 發表於 19-11-9 17:44
我同樓主一樣喔,囡囡37w2d出生,因為33wk後胎內AC肚圍少5wk,頭少3wk,腳長少1-2wk,不過我冇任何疾病,冇 ...

對唔住呀!我而家先睇到有人覆我...
你女情況同我仔好相似呀!不過我仔就一直有醫生跟進住,而家又要轉去兒童醫院跟進⋯⋯好擔心

複式洋房

clarasunny 發表於 19-11-14 00:47
我都係一樣,我25週開始到生就比實際週數細兩week,之後38週出生重2.17kg,無住保溫箱。出世時都係健康, ...

對唔住,我而家先睇到你嘅回覆,咁你而家個BB有冇好啲啊?加固有冇好啲?我仔係加固都食得唔好....依家再轉去兒童醫院跟進

複式洋房

Fong0331 發表於 19-11-20 08:52
我唔知有冇幫助
我細仔4個月,37週6岀世,輕磅b,臍帶血有事(依家水平正常),又黃疸唔食奶
持續左個幾月

我都有日日同我仔曬太陽呀,但都冇咩用呀佢而家都係跌出生長線....身高就係最低線

大宅

回覆樓主:

我仔仔都係5個幾月,37+1順產。佢平時每日大概有7xx-9xx ml奶量,全人奶,但都輕塝,呢家先得6.2kg,仲要係3個星期連0.1kg都冇重過,但因為仲喺生長線內,所以醫生話正常,你bb幾多kg呀?係咪全人奶,聽講人奶係會冇生長得咁重。

複式洋房

HyperBB 發表於 20-1-27 12:16
我仔仔都係5個幾月,37+1順產。佢平時每日大概有7xx-9xx ml奶量,全人奶,但都輕塝,呢家先得6.2kg,仲要係 ...

我仔係奶粉b呀!之前都係餵人奶,但見佢重得差,所以營養師叫我轉高卡路里奶粉,我仔而家8個幾月都係得6.4kg...所以你仔唔算輕喇

大宅

莎娜娜 發表於 20-1-28 01:09
我仔係奶粉b呀!之前都係餵人奶,但見佢重得差,所以營養師叫我轉高卡路里奶粉,我仔而家8個幾月都係得6.4 ...

咁加咗固之後有冇好啲?BB除咗食之外有冇其他問題呀?例如翻身/坐/爬嗰啲,如果BB精神好又瞓得、poopoo/peepee夠,都唔好太擔心,跟營養師指示吖

別墅

我仔差唔多兩個月大,人奶B, 4.6kg, 都係飲好少奶, 埋身喂,佢淨係飲一邊就已經瞓左!
飲奶粉就可以一次過飲100ml
但埋身喂佢啜啜下好易瞓著,所以一定冇100ml咁多!
但見佢都有長肉,又重磅,所以好奇怪!

首頁

尾頁

跳至