自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

現年38歲的鍾欣潼(阿嬌)3年前雪3粒卵,早有計劃當媽媽。她坦言與老公賴弘國結婚已一年,對方一直冇時間「配種」,不禁大呻:「我幾粒卵子好可憐!」並指老公近期狀態甚Fit兼更加靚仔, 是「配種」的最好時機!
阿嬌去年與台灣靚仔醫生賴弘國結婚,月前被指身形暴脹疑似有孕,原來只是賀爾蒙失調致增磅。一直想做人母的她,3年前已經雪卵,希望以多個方法早日達成願望。其實與阿嬌組成英皇「龍虎豹」的蔡卓妍(阿Sa)及容祖兒,早年在經理人霍汶希游說下,已先後雪卵。

阿Sa自爆今年7月進行第二次雪卵手術,比之次雪得還要多,超過20粒,她坦言做第二次是想多一個保障:「拎番出嚟用要解凍,個存活率得7成,就未必用到,多啲就穩陣啲。」至於曾揚言希望40歲前生小孩的祖兒,自爆2017年已做雪卵手術,主要原因是追上潮流。

「3粒其實好渺茫」
「龍虎豹」三姊妹先後雪卵,只看誰最先「用」!日前阿嬌宣傳新片《失蹤》時受訪,談到身形發胖被質疑有孕,她即「觸景傷情」說:「突然諗起我雪咗卵,3粒其實好渺茫,我都叫佢(老公)試吓,唔係點對得住嗰3粒卵!但佢仲未去試,佢唔係抗拒,因為啱啱開診所好忙,不過見佢最近瘦咗又靚仔咗,Keep住健康身體,都係好時機去配,我有狂叫佢去配呀!我幾粒可憐嘅卵子!都想快啲試吓,得就得,唔得就再諗其他方法。」

此外,談到新片以行山遇上結界為主題,她直言甚少遠足,多數陪老公在健身室做Gym,但非常冇癮:「結婚前我哋Keep住做Gym,但去到佢聽住歌都唔理我,發現好無謂,都唔係咁鍾意,而且之前參加比賽節目,依家要抖吓,休息呢段時間肥咗好多,會開始減。」她透露於戲中為了尋回行山失蹤7年的父親,不停跑山及在屋邨四圍走,體力消耗甚大。問到拍攝最難忘的事情?她笑言「攞正牌」在屋邨內嗌救命:「屋邨咁多人住,唔係幾好意思,好彩之前做好溝通,啲住客知係拍戲。記得對上一次我叫救命,係細個追住啲鴨仔,唔小心跌咗落去乾咗嘅湖度,估唔到今次有機會盡情叫救命。」

恨去百慕達探險
她表示很開心接拍真人真事改編電影,加上一向對結界話題很有興趣,並自爆曾跟阿Sa許諾,一齊到百慕達三角洲探險:「係十幾年前講嘅,當時大家咩都唔驚。依家唔知佢會唔會反口,但我都未必敢去,驚真係返唔到嚟。」
苟芸慧調理身體 保育下一代

成孕率取決體質
婦產科專科醫生靳嘉仁表示,雪藏卵子是人工受孕療程的第一步,需要事前打破卵針或服用排卵藥,促進卵泡成熟及排卵。他建議女士雪卵最佳年齡為20至30歲,又指雪藏的卵子並非無限期保存,至於抽卵的數量則因人而異:「好視乎女士個人體質同年齡,其實抽得3至4粒卵子未算最差情況,有人甚至一粒都無法抽取。」
靳醫生指女士年輕時將質素較好的卵子暫時冷藏,但成功受孕始終是「有仔趁嫩生」:「成孕率最後取決於媽媽受孕體質,就算身體好,但卵巢功能依然會隨住年齡衰退。」

阿媽唔易做
醫療技術日新月異,不少女星為了替老公開枝散葉,選擇人工受孕。天后陳慧琳婚後育有大仔「蝦餃仔」劉昇,2011年自爆接受人工受孕後佗孖胎,但孖女不幸意外流產,同年她宣布人工受孕成功,翌年誕下細仔「小龍包」劉琛,一家四口幸福滿瀉。

另外,台灣藝人范瑋琪2014年為 老公陳建州(黑人)佗孖仔, 黑人爆老婆在求子期間經歷兩 次療程,打了約10次排卵針才造人成功。翌年范范順利誕下雙胞胎, 取名「飛 飛」和 「翔翔」。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

good_pig 發表於 19-11-5 22:24
現年38歲的鍾欣潼(阿嬌)3年前雪3粒卵,早有計劃當媽媽。她坦言與老公賴弘國結婚已一年,對方一直冇時間「 ...

都結咗婚又準備好生仔,點解唔直接受孕? 的確耐人尋味

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

traeh 發表於 19-11-5 11:55
都結咗婚又準備好生仔,點解唔直接受孕? 的確耐人尋味
...

係囉

估計佢未過受孕的年齡卦..

就算用雪卵, 都一樣要懷孕架啦

珍珠宮

回覆樓主:

估佢係叫老公試人工啫
自然生唔出

想用咗本身個d先
因再抽出黎要打針會痛

寶石宮

namnamnamlolo 發表於 19-11-5 12:01
估佢係叫老公試人工啫
自然生唔出

無啦啦咁講都奇奇怪怪, 人工都係生左B先講啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章

好似係粒卵後生d會健康d,bb有問題既機會又細d

珍珠宮

good_pig 發表於 19-11-5 23:03

佢講野一向如是啦

寶石宮

李豆豆 發表於 19-11-5 12:03
好似係粒卵後生d會健康d,bb有問題既機會又細d

都係差幾年O者...

大宅

good_pig 發表於 19-11-5 23:03

佢本身就九唔搭八

hkgra    發表於 19-11-6 15:54
good_pig    發表於 19-11-5 23:13

男爵府

回覆 good_pig 的帖子

差幾年真係前好遠,佢應該係未到高齡嘅時候雪嘅,卵子質量可以跌得好快

寶石宮

sheepmui 發表於 19-11-5 12:12

差幾年真係前好遠,佢應該係未到高齡嘅時候雪嘅,卵子質量可以跌得好快 ...

明明大大個老公響度................

大宅

佢81年出世
而家都38 勒
咁做藝人有時真係成年都唔得閑
咁有錢雪定都正常

男爵府

所有夫婦有需要都可以做人工授孕,無問題喎

大宅

good_pig 發表於 19-11-5 23:14
明明大大個老公響度................

咁你有所不知
而家d女仔好早Plan定
我見d 30頭女仔就排定公立醫院做試管嬰兒
因為公立醫院一38歲就唔做
咁你排又要兩三年先有得睇,私家又貴幾倍
所以而家d女仔一早就排,自己得左就棄籌,唔得就做試管嬰兒,確保自己35前一定有BB...

不過鐘雪卵就一早雪定既,都係早計畫既一種。佢都38,d卵開始唔靚

只可以話佢地好determine 一定要有BB囉

伯爵府

咁年青時身體好,d卵係會靚d嘅。或者近年佢健康差左,咁用番早幾年d靚卵都係可以理解嘅!

wcpcelia    發表於 19-11-6 09:59

侯爵府

佢意思係咪佢老公想自然受孕,咁咪嘥左佢之前雪定嗰3粒囉

寶石宮

sheepmui 發表於 19-11-5 12:22

所有夫婦有需要都可以做人工授孕,無問題喎

都係, 但佢講到好似一定要用雪左果D咁, 有D好奇咋

用戶要求終止服務

牛年勳章

cancan^^ 發表於 19-11-5 23:46
佢意思係咪佢老公想自然受孕,咁咪嘥左佢之前雪定嗰3粒囉

佢意思想老公試人工受孕,用雪落嘅卵子
未經許可,請勿轉載

大宅

牛年勳章

good_pig 發表於 19-11-5 22:24
現年38歲的鍾欣潼(阿嬌)3年前雪3粒卵,早有計劃當媽媽。她坦言與老公賴弘國結婚已一年,對方一直冇時間「 ...

我感覺佢似係同雪卵公司宣傳

hellohelloruby    發表於 19-11-6 10:40

水晶宮

回覆樓主:

無問題吖。
可能佢自然試過成唔到孕,或者同老公忙得制就唔到時間,或者想快手D 唔想再逐個月逐個月試,咪試下人工受孕,反正又已經抽咗卵雪咗卵。
我身邊D 朋友都係咁做。

首頁

尾頁

跳至