論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

容許我發洩一下有點長

我一家三口,請工人主力照顧一個4歲既女!

宜家呢件菲做左一年2個月,下年9月會完約。由於以前我請佢既時候都有同佢講話要keep住同我匯報個女情況,主力湊小朋友,400尺屋,做簡單家務,餸都係我買嘅,但佢又聲稱湊我小朋友覺得吃力!

自問都對工人唔差,之前佢剛剛黎左2個月就發現卵巢有腫瘤,我都冇借啲意唔要佢,仲同佢睇私家專科。夏天佢有時放假唔出街都由佢係房開全日冷氣,佢有時要求早出糧我都早d出。

咁佢都對我女唔錯既,都整潔既,頭一年初初表現都幾好!所以都係大家好來好去!

大宅

對上一次4個月前,我同佢講佢做錯野要改善,佢發我脾氣,話唔滿意可炒佢。個時我已經唔滿意佢既態度,但搵左agent同佢傾,態度好轉左既。

今次,尋日朝早我問佢話阿女起身未,叫佢每日keep住話我知阿女起左身未,乖唔乖咁(我女讀下午班),暑假完再返學,佢已經冇再匯報,只係我間唔中都會問下佢阿女情況,但今次佢竟然答我,你有cctv睇到that why冇必要同我匯報,common sense

大宅

我堅嬲問佢:你咩態度,話照顧我小朋友係你既責任,我睇唔睇cctv係一回事,但你要同我匯報係另一回事,注意你既態度,更何況我係你僱人主。

之後佢反問我問我既責任係邊話星期日係佢day off 冇必要做野(我平時佢放假8點鐘返黎只係洗下碗咁既簡單家務,都冇叫佢做其他野,佢就算唔做星期一都要做嫁啦)

我心諗佢咁計,我仲要佢做咩

我直答佢你唔滿意可以比辭職信我,佢反叫我炒佢丫。我答:我唔會炒你,係你達唔到我要求,你要繼續做就要改善。

蠢嘅我我都可以原諒,可以改善,但態度差呢d冇得救,機會比左,唔改就bye bye

我會炒,已經聯絡agent請新工人,一到即炒!

複式洋房

pohivy2004 發表於 19-11-6 11:22
對上一次4個月前,我同佢講佢做錯野要改善,佢發我脾氣,話唔滿意可炒佢。個時我已經唔滿意佢既態度,但搵 ...

咁串,真係博炒

大宅

banana@baby 發表於 19-11-6 11:24
咁串,真係博炒

態度咁差,咁冇禮貌既工人真係唔需要忍,要玩佢大把方法。

複式洋房

pohivy2004 發表於 19-11-6 11:29
態度咁差,咁冇禮貌既工人真係唔需要忍,要玩佢大把方法。

好彩我未遇過呢d極品工人,曰頭返工夜晚仲要同佢玩,死得

侯爵府

pohivy2004 發表於 19-11-6 11:23
我堅嬲問佢:你咩態度,話照顧我小朋友係你既責任,我睇唔睇cctv係一回事,但你要同我匯報係另一回事,注意 ...

最近都好多好串唔至在,成日想東家唔打打西家

禁止訪問

大宅

你對佢地好佢地吾會多謝你 反而覺得係老奉 仲會ask for more 佢哋個民族係咁冇得救 佢梗係想你炒佢 佢額外有多4千幾蚊加回鄉機票 幾個月後又可以返黎繼續害人

洋房

回覆樓主:

好來好去, 無謂谷氣

大宅

bigyanb 發表於 19-11-6 13:33
最近都好多好串唔至在,成日想東家唔打打西家

我呢個海外菲第一次黎香港打工都咁串,之前其他國家都冇做過,冇經驗仲要求多多,佢搵到人頂到佢呢種態度都幾難

大宅

回覆 pohivy2004 的帖子

我好認同你講法, 不過依家得佢同你小朋友係屋企唔知會攪D咩, 自己貴重野收埋, 密D check CCTV, 你應該同我一樣最谷氣就係日日返到去重要對住佢D死人態度, 火都黎埋! 希望你黎緊個姐姐好D啦!

大宅

jiffjiff 發表於 19-11-6 17:41

我好認同你講法, 不過依家得佢同你小朋友係屋企唔知會攪D咩, 自己貴重野收埋, 密D ...

你最後有換工人嗎?

大宅

冇呀, 因為佢幫我湊緊7個月大bb, 雖然佢家務做得唔好, 好dirty, 食野又有要求. 但佢湊bb叫做有一手, 唔多洗我地煩惱, 唯有自己跟佢家務d手尾, 有時見到佢做d野真係火都黎埋, 但一諗起bb唯有忍

別墅

其實d衰工人有無得去入境處blacklist 佢架? 無謂害下手僱主

公爵府

好多bun都好串

公爵府

Butao 發表於 19-11-6 14:51
你對佢地好佢地吾會多謝你 反而覺得係老奉 仲會ask for more 佢哋個民族係咁冇得救 佢梗係想你炒佢 佢額外 ...

同意,請左十年菲,對佢哋好大部分都唔會感恩,佢哋民族係反轉豬肚就是屎。

大宅

OKC 發表於 19-11-22 20:11
同意,請左十年菲,對佢哋好大部分都唔會感恩,佢哋民族係反轉豬肚就是屎。
...

係,請工人真係好睇彩數

首頁

尾頁

跳至