3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

tspe 發表於 19-11-13 14:17
要比佢地多d接觸我明呀,我只係怕一下子比咁多,小朋友會反感

佢哋唔會的。有個對比就係我囡3歲開英文,主要係oral,我同事小朋友一直都無學,上到小一。同事小朋友開始接觸深嘅英文同埋要講嘢,唔敢講。

根住同事後悔當年無俾小朋友早啲接觸英文,有時啲嘢錯過咗就係錯過咗。無得返轉頭。

小朋友係1張白纸,去上英文班,唔係真係好似學校咁上堂,係同佢哋玩下玩具學英文,所以我好似見小朋友會反感。相反,無接觸英文嘅小朋友就真係上咗小一會對英文反感了。

大宅

我女K2開始學,學phonics最起碼要識晒a-z

水晶宮

2020勳章

我女K1開始學,學左三年
上左小學同佢串字真係好輕鬆,爸爸次次同佢串完都覺得佢好勁,真心覺得值得學

大宅

回覆樓主:

我仔2歲9個月開始學phonics, 開頭老師話佢雖然識哂a-z, 但唔係滾瓜爛熟,所以會影響學習,但上左一輪後,老師話我知,佢好驚訝我仔拼音比佢好像中好好多,再隔2星期,佢話我仔可以講到成句句子了,(有學埋trinity)...

伯爵府

steven1110 發表於 19-11-19 08:16
佢哋唔會的。有個對比就係我囡3歲開英文,主要係oral,我同事小朋友一直都無學,上到小一。同事小朋友開始 ...

認同,我直頭歲幾已經比佢接觸英文

對於咁細嘅小朋友黎講,比中文定英文佢玩係冇分別,佢地唔會因為唔識聽唔識講而唔去玩,我覺得4歲前都唔使驚太多英文嚇親佢地

但一去到5~6歲,如果冇乜接觸開,突然搵個西人同佢玩,佢地真係未必敢去玩/學,呢個我都係我身邊朋友嘅經歷發現嘅

別墅

Ytfc 發表於 19-11-26 23:02

認同,我直頭歲幾已經比佢接觸英文

係丫。所以依家呀囡比起同期嘅小朋友更加唔怕英文丫。

大宅

tspe 發表於 19-11-6 12:38
想了解一下,而家係咪好多小朋友都有學phonics?因為我身邊好多朋友都話要比小朋友學,話學左串字同發音都會 ...

足4歲去學比較好。

別墅

2020勳章

想了解一下,而家係咪好多小朋友都有學phonics?因為我身邊好多朋友都話要比小朋友學,話學左串字同發音都會 ...

4歲開始學

男爵府

steven1110 發表於 19-11-19 08:16
佢哋唔會的。有個對比就係我囡3歲開英文,主要係oral,我同事小朋友一直都無學,上到小一。同事小朋友開始 ...
我同意既, 就算學唔識, 都唔好怕左唔想講唔想睇

民房

我囡學緊,識左PHONIC音但調亂晒英文字

禁止訪問

大宅

steven1110 發表於 19-11-27 06:35
係丫。所以依家呀囡比起同期嘅小朋友更加唔怕英文丫。

我見youtube有好多教phonic,唔知睇過啲學得唔得呢,同出去學差幾遠呢?

大宅

babywb 發表於 19-12-31 17:28
我見youtube有好多教phonic,唔知睇過啲學得唔得呢,同出去學差幾遠呢?

我諗,睇YouTube 只可以俾個概念小朋友

真正幫到小朋友,一定要出去學。因為可以同老師面對面咁讀英文字既發音……可以睇住老師個咀形而發正確的字音……

我小朋友開始時都有睇YouTube既教拼音……之後正式出去學,發覺YouTube 有某d發音唔正確……

依家,小朋友已完成 leave 1 & leave 2, 上緊level 3… 會主動試拼讀英文生字… 都有8,9成準確…

期待,佢上小學時,英文默書可以唔太花時間溫習啦~

大宅

babywb 發表於 19-12-31 17:28

我小朋友而家online上英文故事班,外籍老師教,學埋phonics,佢教法幾得意,令到小朋友而家對英文唔抗拒仲幾有興趣

別墅

chann902 發表於 20-1-31 15:44
我小朋友而家online上英文故事班,外籍老師教,學埋phonics,佢教法幾得意,令到小朋友而家對英文唔抗拒仲 ...

想知邊個網

大宅

aaa_m 發表於 20-2-3 11:05
想知邊個網

HELLOKIDDO ,係小朋友同老師一齊創作故事書,老師根據返小朋友程度幫佢揀無字故事書,俾小朋友自己睇圖講故事,老師會將佢講既句子打落本書度,小朋友又可以學多d生字

別墅

chann902 發表於 20-2-3 13:58
HELLOKIDDO ,係小朋友同老師一齊創作故事書,老師根據返小朋友程度幫佢揀無字故事書,俾小朋友自己睇圖講 ...

thankss,好似ok 啵

禁止訪問

複式洋房

Monkey tree學梗K1

複式洋房

2歲開始 佢見到好多唔識嘅字6成以上都識點讀 雖然未教過

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊