3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2020勳章

tspe 發表於 19-11-6 12:38
想了解一下,而家係咪好多小朋友都有學phonics?因為我身邊好多朋友都話要比小朋友學,話學左串字同發音都會 ...

學過,冇咩用,反而狂睇英文書同英文卡通片先有用

大宅

mandy952 發表於 20-5-17 20:33
學過,冇咩用,反而狂睇英文書同英文卡通片先有用

我3歲4個月開始學,一星期一堂。都記得到d發音。

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

幼稚園教英文已經加入PHONIC 元素,我覺得學PHONIC 唔係必須,反而真係要接觸多啲英文,聽、講、讀、寫,一步步嚟。

大宅

我女23個月開始上全英語playgroup,嗰陣係一個星期4堂,每堂兩小時咁上,全部老師都係西人或ABC,一直喺同一個center升班,而家4歲,學緊phonics 嘅blending

喺屋企只會睇英文卡通片,同埋我會每日陪讀英文圖書。

So far 佢英文聽同講都唔錯,我見佢自己玩嘅時候自言自語係用英文嘅。

所以我覺得唔係幾時學phonics嘅問題,係盡早安排英文語境嘅問題。

複式洋房

2020勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
MrsPerthLiu 發表於 20-5-19 18:57
我女23個月開始上全英語playgroup,嗰陣係一個星期4堂,每堂兩小時咁上,全部老師都係西人或ABC,一直喺同 ...

我仔K1,對英文幾有sense,例如:yellow,叫佢估下依個咩,話佢知係顏色嘅一種,佢會答到yellow,因為佢見到y字頭,知道y的發音,而家串寫到自己個英文名

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊