自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

vivian520 發表於 19-11-7 13:25
係呀!
同埋親人走咗我地個人都好傷心好亂,
冇諗到咁多
最後會唔止 7 萬

當年我爸 (2012) 係萬國 $48000, 條數未計買花牌, 祭帳, 白事衫褲, 纓紅宴, 仲有濕濕碎碎既野, 呢度一萬幾千走唔甩

我爸個時大酒店提供既金銀質地唔靚, 我媽去買十幾條靚玉扣紙做既金銀, 好似都幾千蚊. 去道堂坐 (家無神位) $80/日, 直至完晒七七, 每個七都要拜祭..............

國內親戚黎香港好彩全部都有地方住, 否則都要租埋酒店, 依家咁計條數至少 8 萬..............

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

減齡達人勳章

miriam 發表於 19-11-7 14:52
最後會唔止 7 萬

當年我爸 (2012) 係萬國 $48000, 條數未計買花牌, 祭帳, 白事衫褲, 纓紅宴, 仲有濕濕碎碎 ...

係呀!
花牌,白色衫,英雄飯,租酒店果d都未計

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

vivian520 發表於 19-11-7 14:57
係呀!
花牌,白色衫,英雄飯,租酒店果d都未計
子女兒孫買既經文被, 完事後封既利事, 真係好多濕碎錢要用

當年我爸個度未計之後我係圓玄買牌位既錢架, 要計晒接近十萬

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

減齡達人勳章

miriam 發表於 19-11-7 15:02
子女兒孫買既經文被, 完事後封既利事, 真係好多濕碎錢要用

當年我爸個度未計之後我係圓玄買牌位既錢架, 要 ...

封利是俾邊個?
係咪打齋師傅?

王國長老

vivian520 發表於 19-11-7 15:07
封利是俾邊個?
係咪打齋師傅?
係丫

堂倌, 打齋師傅, 旅遊巴既司機, 負責纓紅宴上菜既侍應

伯爵府

減齡達人勳章

miriam 發表於 19-11-7 15:09
係丫

堂倌, 打齋師傅, 旅遊巴既司機, 負責纓紅宴上菜既侍應

要封幾多錢架?

王國長老

vivian520 發表於 19-11-7 15:19
要封幾多錢架?
全部 $20 封

食完纓紅宴我媽都有派利事畀有出席既親戚, 都係 $20 封

子爵府

vivian520 發表於 19-11-6 22:18
家人走了,
我地話左一切從簡,
因為親戚唔多,應該大約得10幾20人

做齊你以上之儀式,同一間殯儀館都是4萬蚊到,撻訂都有著數

子爵府

幾年前屋企人係寶福, 佛教儀式... 3萬幾... 壽衣果D agent 直接同我去紅磡買...

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

樓主既然已落訂金就唔好諗咁多,希望Agent跟足少少同幫到手解決問題就ok。

侯爵府

家人走了,
我地話左一切從簡,

.

男爵府

vivian520 發表於 19-11-7 13:25
係呀!
同埋親人走咗我地個人都好傷心好亂,
冇諗到咁多

請節哀順變!中途個堂倌一定會有d建議,唔係佢點搵食吖?不過就可做可不做,睇你地家人意願,不過尼d都係細數來既。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

vivian520 發表於 19-11-7 15:19
要封幾多錢架?

仲有化妝師

子爵府

家人走了,
我地話左一切從簡,

我覺得貴, 點解唔問東華, 寰宇直接東華, 少左AGENT FEE. 你上東華三阮殯儀服務, 佢有晒價錢.

大宅

家人走了,
我地話左一切從簡,

我上年5月搞,細房坐10幾20人,副棺8千幾蚊,加左3張被比爸爸,九龍殯儀館,連埋花牌骨灰龕5萬蚊全包我都覺得好貴

大宅

搭咀 發表於 19-11-7 17:22

我上年5月搞,細房坐10幾20人,副棺8千幾蚊,加左3張被比爸爸 ...

都係搵agent, 事後發現自己同殯儀館直接聯絡都一樣,total平萬幾蚊tim

大宅

搭咀 發表於 19-11-7 17:24
都係搵agent, 事後發現自己同殯儀館直接聯絡都一樣,total平萬幾蚊tim

因為媽咪堅持搵agent,我地做細既唯有屈服。

伯爵府

減齡達人勳章

搭咀 發表於 19-11-7 17:24

即係agent已經收左我地萬幾蚊

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實樓主都已經比左訂咁就算喇.............套餐入面既其實都係基本野想要靚D就要加錢.

另外真係要預利是比幫過手既人.......堂倌,化妝師,打齋既人,破地獄師傅,殯儀幫手打點既人,火葬場員工,旅遊巴司機............另外食完第二日餐飯都要比出席既人

珊瑚宮

自己去殯儀館攪 全部固定價
搵A準做 海鮮價 隨時同一樣野 係殯儀館二三倍價錢以上 見你拾下拾下再斬多幾兩
玩具萬歲!

首頁
23456...7

尾頁

跳至