懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

而家6w
成日都想作嘔。。每逢肚餓就真係嘔
食d咩可以個胃舒服d?
好似好多氣,er極都er吾完。仲搞到想嘔
好辛苦呀

大宅

dinhyiu421 發表於 19-11-7 00:59
而家6w
食d咩可以個胃舒服d?

試少少梳打餅? 或焗到乾身的多士?

男爵府

而家6w
食d咩可以個胃舒服d?

麥當勞,出前一丁

大宅

Soda water,香口膠,麥當勞

複式洋房

回覆樓主:

梳打餅幾好,會減少口水楊楊想作嘔感覺

大宅

回覆樓主:

含陳皮,試下檸檬水,百香果水,可舒緩啲

伯爵府

而家6w
食d咩可以個胃舒服d?

梳打餅、熱檸水

大宅

點解竟然會咁多人係用麥當當挨過呢段時期嘅 唔通我都要淪陷

大宅

回覆 SugarBoo 的帖子

我宜家20W都有食M記, 不過係早餐多, 我唔食薯條, 今朝早餐食左個公仔麵.

大宅

而家6w
食d咩可以個胃舒服d?

第208期《孕媽媽》2019年10月號

懷孕初期,不少孕媽媽都會受荷爾蒙影響,開始出現孕吐、噁心不適等症狀,導致食欲不振,終日疲倦。不過,為了讓腹中胎兒的健康成長,孕吐期間的媽媽可以試着進食一些急救食品,有助紓緩嘔吐感外,更能補充所需營養。

1 番茄

番茄含有抗氧化物質茄紅素,對於孕吐後有中和胃酸效果,其中紅色番茄比其他顏色的番茄含更多茄紅素;此外,它更含豐富的維他命C,有助能刺激胃酸分泌、增加食慾,可減輕反胃、紓緩噁心嘔吐的感覺。

2 乳酪

由於孕媽媽容易出現反胃、偏好種口味等狀況,建議不妨透過口感酸甜、清爽的食物,改變口腔的氣味狀態,通常也較能減輕不適的感覺。可選擇食用低脂低糖的乳酪,其酸酸甜甜的口味有助降低反胃噁心的感覺之餘,亦可補充鈣質。

3 薑茶

有研究指出薑中的古洛糖酸內酯(Galanolactone)這種植化素具有顯著的止吐效果。若懷孕時如遇嘔吐情況,可考慮攝取一點薑製的飲料或食物以減緩孕吐症狀。

市面銷售的生薑飲品或其他商品通常由高濃度生薑萃取物製成,未必適合孕婦食用,建議孕媽媽可飲用薑茶或吃生薑小菜紓緩,並注意不要過量攝取。
4 香蕉

有研究指出孕吐的原因為缺乏足夠維他命B6,而維他命B6能有助紓緩懷孕時噁心及嘔吐的情況。其中以香蕉含較高的維他命B6,而且不用烹調又容易購買,進食十分方便。
5 多士

多士富含碳水化合物,由於孕媽媽早上時體內的血糖較低,容易產生噁心的感覺,故早上起來吃一點多士,有助紓緩孕吐問題。而多士的脂肪含量較低,能縮短食物在胃部停留的時間,從而減緩腹脹感、改善食慾,並協助食慾下降了的孕婦補充足夠能量以維持新陳代謝。

6 檸檬

酸甜的水果有助刺激口腔中的唾液分泌,促進食欲之餘,更能確保各種營養素得到充份攝取。檸檬富含維他命C,其味酸,能刺激胃酸分泌、增加食慾,有助紓緩反胃、噁心及嘔吐,但要注意胃酸較多的孕媽媽不宜多吃。

7 柚子

柚子清爽的味道能減輕孕吐的感覺,而其維他命C含量更檸檬更多。

8 西梅汁

西梅含有天然的輕瀉劑——山梨醇,這是一種身體不能完全分解的物質,能幫助消化。而西梅汁已將西梅的山梨醇濃縮,因此山梨醇含量較多,其消化的效果較新鮮西梅顯着。

9 無鹽果仁

不同種類的果仁如開心果、合桃都含豐富維他命B6,有助紓緩懷孕時噁心及嘔吐的情況。但要留意果仁的熱量和脂肪高,只應適量進食,而果仁類亦是常見的致敏食物,對果仁敏感的人士應避免食用。

大宅

我個時係食麥當勞, 同飲薑水.
我朋友嘔足4個月, 靠一日食一個巨無霸度過.
唔好諗咩熱唔熱氣, 最緊要食到野.
懷孕時心情好緊要.

男爵府

而家6w
食d咩可以個胃舒服d?

麥當勞既薯餅同魚柳包幫我開胃。

不過我頭2個月都瘦左,因為見到白飯、白麵包、麵都反胃。

另外檸檬汁加暖水都可舒緩反胃頂胃情況

複式洋房

而家6w
食d咩可以個胃舒服d?

任何有蕃茄嘅嘢
肉醬意粉、蕃茄湯米線、蕃茄蛋牛肉飯

凍檸茶,我有段時間逢下晝4 5點就勁想嘔
唯有攬住盒裝檸檬茶狂飲
都止到下嘔

後尾發現凍水都work
一想嘔就拎個保溫水壺出黎飲兩啖凍水
搭車如果無佢真係搞唔掂

食梳打餅我都有
但係唔係for止嘔
係無胃口但係又要食啲嘢頂下肚先食

男爵府

tummiere 發表於 19-11-22 04:53
任何有蕃茄嘅嘢
肉醬意粉、蕃茄湯米線、蕃茄蛋牛肉飯

肉醬意粉好work,老公整左,我食左2碗。佢話第一次見我咁好胃口

複式洋房

holemone 發表於 19-11-22 13:54
肉醬意粉好work,老公整左,我食左2碗。佢話第一次見我咁好胃口

好幸福啊有老公整比你食

我嗰時試過連續食左四、五日肉醬意粉

首頁

尾頁

跳至