1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

3歲女返k1 上晝,仲有個細佬,現時FTM 一湊二。
個女出世已屬難湊,搵埋屋企人幫手湊都唔掂,成日攪到所有人發火身心俱疲。
衣家已經唔想再成日對住佢,就癲,係咪轉全日班先係最好方法?
但衣家已開學驚冇位轉
求所有應對難纏小孩嘅方法

別墅

2019勳章

angelhayley 發表於 19-11-7 03:39
3歲女返k1 上晝,仲有個細佬,現時FTM 一湊二。
個女出世已屬難湊,搵埋屋企人幫手湊都唔掂,成日攪到所有 ...

好奇一問,你囡囡有什麼地方難湊?

大宅

2019新春慶豚圓

難湊指邊方面?情緒唔好?太痴人?知道咩事,先可以對正下藥

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 angelhayley 的帖子

其實係邊方面難湊?

別墅

BBIP830 發表於 19-11-7 11:49
好奇一問,你囡囡有什麼地方難湊?

喊包,
公主病
時時欺負細佬
樣樣同人作對
食野含飯
拖泥帶水,例如叫佢沖涼佢唔沖,攪好耐先去沖,之後又唔願上水,做每樣野都係咁
軟硬兼施唔得,你俾佢睇卡通要佢合作一啲野,佢卡通照睇,你要佢做嘅野照唔做。格硬嚟佢就會失控大喊。
勁折磨人

別墅

CCHINGC 發表於 19-11-7 14:07
難湊指邊方面?情緒唔好?太痴人?知道咩事,先可以對正下藥

都有

喊包,
公主病
時時欺負細佬
樣樣同人作對
食野含飯
拖泥帶水,例如叫佢沖涼佢唔沖,攪好耐先去沖,之後又唔願上水,做每樣野都係咁
軟硬兼施唔得,你俾佢睇卡通要佢合作一啲野,佢卡通照睇,你要佢做嘅野照唔做。格硬嚟佢就會失控大喊。
勁折磨人

大宅

2019新春慶豚圓

你提嘅大部份事都同情緒有關,而只要做到一件事就可以解決大部份問題,就係穩定生活作息,小朋友唔會知咩係時間,佢地需要照顧者俾一個規律嘅生活佢,從而知道每日開始到結尾會發生咩事,好似我地自己都一樣,知道每日做咩就唔會咁擔心,而規律嘅生活外嘅事,就提早同佢講,俾心理準備佢
另外,佢成日喊,可能因為佢唔識表達,或者講左都無人理佢,要教佢講自己想點,最初可以代佢講,然後回應佢,等佢明白唔喊唔發脾氣都得到回應。

至於欺負細佬,記住佢都係幼兒,幼兒無禮讓概念,亦唔知咁叫欺負,可以教佢輪流玩,細佬會痛架,細細力,身體力行示範,好過千言萬語

別墅

CCHINGC 發表於 19-11-7 16:04

你提嘅大部份事都同情緒有關,而只要做到一件事就可以解決大部份問題,就係穩定 ...

佢的確情緒差啲,一至五我都跟時間表湊佢,即使佢好唔合作,最多我嘔血,可能係一個星期會去婆婆度過一兩晚,唔知係咪方式唔同咁令到佢一路都仲係咁難服侍。
真係好想幫佢轉去全日制,但唔知咁係咪真係會變乖,因為轉校都幾煩

大宅

2019新春慶豚圓

會架,我囡囡係外傭姐姐負責日間照顧,晚上同假期係我同老公照顧,我地3個佢都無問題,但之前姐姐要去醫院,日頭嫲嫲睇一陣都唔開心。
轉全日好處係平日日頭嘅問題處理左,但星期六、日仍然要去婆婆度?婆婆方法同你好唔同?

大宅

angelhayley 發表於 19-11-7 15:13
喊包,
公主病
時時欺負細佬

看到你甘,我都鄧你辛苦,我個仔又係d磨爛蓆份子,我已經算有耐性,但有時候都會頂吾順開佢拖(emoji)

大宅

2019新春慶豚圓

全日有用, 小朋友比較怕外人, 蝦屋企人. 亦都會學其他小朋友.
我個都好難湊. 可能係三個大人, 三個唔同湊法.

訓唔熟. 未夠一歲就時時玩天光唔肯訓. 大左都兩個鐘醒一次大叫.
永遠叫唔到佢係位坐低食野. 專注力好差.
扭計累地係基本. 有時會威脅我地撞頭.

不過N 班返全日之後各方面明顯好左好多. 起碼肯坐係位食.

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

angelhayley 發表於 19-11-7 16:17
佢的確情緒差啲,一至五我都跟時間表湊佢,即使佢好唔合作,最多我嘔血,可能係一個星期會去婆婆度過一兩 ...

我小朋友同你個女一樣年紀,返全日班,喺學校好乖,食訓玩都好,但喺屋企始終會曳啲因為有爸爸媽媽錫麻其實正常。

洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我個仔差唔多,16個月開始唔比佢做某樣野就lur地,出街成日好多人望住,哄同鬧都唔得,好大脾氣,成日打我 行街見我入去睇3睇女人野開始大叫

坐唔定,依家17個月開始會玩電話好點,可以食下野

我仔仔仲細可能仲未明人講野,你會唔會惡d對女女?等佢驚你?我個仔太大脾氣,我都幫佢報左n班,等外人話下佢,遲下都會幫佢報全日k1,佢對外人真係冇咁大脾氣,會驚d

別墅

CCHINGC 發表於 19-11-7 16:28

會架,我囡囡係外傭姐姐負責日間照顧,晚上同假期係我同老公照顧,我地3個佢都無 ...

係麻麻唔開心定你囡唔開心?
如果轉全日星期六日我可以全天候湊返但會帶去搵麻麻/婆婆飲茶
你女返學未

別墅

dogrush009 發表於 19-11-7 18:26
看到你甘,我都鄧你辛苦,我個仔又係d磨爛蓆份子,我已經算有耐性,但有時候都會頂吾順開佢拖(emoji)
...

係呀,真係有經驗先明對住個磨爛蓆小朋友會令人幾炆,我已經日日同自己講唔好發佢脾氣,但佢真係挑戰緊人類極限!我先諗送佢去全日係咪對大家都好

別墅

Ellenhungbb 發表於 19-11-8 11:34
我個仔差唔多,16個月開始唔比佢做某樣野就lur地,出街成日好多人望住,哄同鬧都唔得,好大脾氣,成日打我: ...

你仔係好動型咁,佢打你你會點處理?
我女唔算暴力,但係極唔妥協同拖時間,又成日無病呻吟咁令人精神崩潰,我好後悔冇送佢去全日,衣家想轉又煩

別墅

mrs.3845 發表於 19-11-7 19:07
我小朋友同你個女一樣年紀,返全日班,喺學校好乖,食訓玩都好,但喺屋企始終會曳啲因為有爸爸媽媽錫麻:ki ...

你間學校全日係咪好難入?
我衣家先想轉驚搵唔到
全日學校有冇戶外操場跑跳下?
返左全日後喺屋企都會乖過以前?

別墅

fasola 發表於 19-11-7 18:45
全日有用, 小朋友比較怕外人, 蝦屋企人. 亦都會學其他小朋友.
我個都好難湊. 可能係三個大人, 三個唔同湊 ...

扭計同累地都好令人頭痛!
你小朋友衣家全日N班會唔會好易惹到病?
學校一日嘅生活ok嗎?會唔會帶學生出去公園玩?

複式洋房

喊包,
公主病
時時欺負細佬

睇卡通呢啲獎勵係做完某啲嘢嘅獎勵。你獎勵完先叫佢做,邊個會理你

同埋你哋好就佢?我通常佢唔做唔食我就由佢。
由佢喺水,我走先
由佢肚餓,下餐先有嘢食

別墅

2019勳章

喊包,
公主病
時時欺負細佬

其實會唔會係佢想引你注意,覺得細佬搶咗佢媽媽,所以特登做呢d小動作,不過我聽好多人講小朋友讀全日制學校學會自律係比半日班好好多,希望樓主可以揾到全日學校比小朋友,可以抖下氣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊