夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

原來唔信一個人都幾恐怖,當佢唔係你身邊會成日諗佢去左邊,做緊咩,有無扼你
成日會諗佢仲有無野扼你,開始唔信佢講既野,會想查佢,但查佢既時候又會好驚,驚真係查到啲咩
當兩個人無左信任係幾恐怖,就算表面上無野,但心裡都會有條刺

大宅

lsf612 發表於 19-11-7 13:20
原來唔信一個人都幾恐怖,當佢唔係你身邊會成日諗佢去左邊,做緊咩,有無扼你
成日會諗佢仲有無野扼你,開 ...

非常認同!

大宅

好媽媽勳章

睇你仲愛唔愛佢?系咪仲想一齊?
如果想,我唔會去搵答案。但如果你做好心理準備,再睇到時好肯定決定到分開既話就尋找真相吧!

子爵府

重有查佢whatsapp上線時間多唔多,耐唔耐,傾D乜;最後上線時間係同誰?

摷佢私人物件、銀包、抽屜!

Check佢銀行户口睇下有冇特別支出
幾時請假,請假去咗邊?

我都癲過,但好辛苦!

大宅

wingyaumama 發表於 19-11-7 13:31
重有查佢whatsapp上線時間多唔多,耐唔耐,傾D乜;最後上線時間係同誰?

係好辛苦,但慢慢發現做人老婆同阿媽都要有少少偵探頭腦,唔可以完全信任一個人

珍珠宮

回覆樓主:

辛苦嘅始終係自己!

大宅

babyhi 發表於 19-11-7 13:27
如果想,我唔會去搵答案。但如果你做好心理準備,再睇到時好肯定決定到分 ...

無諗愛唔愛, 想唔想一齊, 只為不再有佢犯罪證據, 暫時接受繼續擺佢響身邊。

大宅

咁妳而家係點? 已做到無再check佢? 其實我自己都好似覺得自己check開有心癮, 係唔會停,亦都唔會有真心信任曾經背叛過我嘅佢嘅一日

大宅

babyhi 發表於 19-11-7 13:27
如果想,我唔會去搵答案。但如果你做好心理準備,再睇到時好肯定決定到分 ...

同意!

大宅

曾經何時都經歷過呢個階段....

男爵府

我都試過,不過係散左再復合嘅時間,見佢張電話費單狂打畀一個common frd,知道之後更加傷心...

別墅

我從來唔會睇我老公既電話,一對夫妻係講信任同坦誠,如果要做咁多野去check對方,依段感情其實已經要close,因為你以後都唔會開心落去,放過自己,唔好咁辛手

男爵府

信任就好似一張紙,揸㱀咗無論點撫平,點都回復唔到以前一樣,建立信任需要好長時間,但摧毀只需一瞬間

男爵府

我都經歷過你以上所講嘅情況,但時間耐咗,久而久之我唔想再睇,因為覺得長年累月如此下去,整個人身心都十分疲累
到今日我同自己講,個天要俾你知,證據自自然然會喺你面前出現,時辰未到點摷都冇料到

大宅

vivichow333 發表於 19-11-8 03:48
我從來唔會睇我老公既電話,一對夫妻係講信任同坦誠,如果要做咁多野去check對方,依段感情其實已經要clos ...

個老公完全值得信任咪唔洗check囉
有得揀邊個想好似癲婆咁check呢樣check果樣

別墅

祖明 發表於 19-11-10 01:35
信任就好似一張紙,揸㱀咗無論點撫平,點都回復唔到以前一樣,建立信任需要好長時間,但摧毀只需一瞬間

...

希望啲出左軌嘅人/想出軌嘅人明白呢點,咁就天下太平!

珍珠宮

冇信任,就靠唔住,要擺脫恐怖感,最有把握的方案係自己要獨立,唔使靠對方來成事。
情緒上要獨立出來,唔使靠對方如何都有內心的平安。
呢D不但是我夫妻之道,而且對父母,親友都如此。我父母都靠唔住。所以我好獨立,唔靠佢地來成就我的事。仲要幫埋佢地消災解難。
我內心的平安不是靠對人的信任,而是憑知己知彼後自己經營管理。我情緒不受傷害,不是靠人地來保護,而是憑自己擔起保護自己的責任。
所以我對人信任與否,跟本影響不到我情緒,精神,經濟,生活素質。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Babypru168 發表於 19-11-10 07:21
希望啲出左軌嘅人/想出軌嘅人明白呢點,咁就天下太平!

如果整個世界每人都活在自己的「天堂」中就天下太平!
可惜,我們還是活在百般生理,情緒,精神的需要中。我唯有學習勇敢地面對現實,做成人有的功課,就是如何擔起成人的責任,學會靠自己保護好自己的情緒,精神和生理健康。不要把自己的幸福寄託在任何人。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

別墅

Emmyy 發表於 19-11-10 01:48
個老公完全值得信任咪唔洗check囉
有得揀邊個想好似癲婆咁check呢樣check果樣

但越check只會越緊張,有野你又諗,無野你又會覺得佢del曬,放過自己,無信任維持落去,你只會唔開心落去

別墅

我都試過,佢一唔喺自己身邊就覺得係同緊第二個一齊噤但真係一個心癮一個習慣嚟,我後嚟聽到田蕊妮嘅一句”check到有嘢就自己唔開心,check唔到有嘢就對方唔開心” 之後我逼自己唔準check,加上返返工個人有其他嘢寄托無噤得閒亂諗嘢

既然揀咗繼續一齊就唔好再諗之前啦,我諗大家都係因為真係鍾意係愛自己另一半先至揀繼續落去架嘛

首頁

尾頁

跳至