美容扮靚

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

我見其他JM講見營養師,但係減得多,就相對貴,而且份人又冇咩恆心,又唔鐘意做運動。我亦諗過睇中醫,睇係自身荷爾蒙就去分泌問題或者係其他原因,再對症下藥?!不過我未睇過中醫,驚唔識表達…

所以想請問各位JM有咩意見??

複式洋房

回覆樓主:

背景:近31歲,165cm,最輕時約12x lbs,但而家最重有19x,腰圍同下圍一向唔成比例
工作崗位要坐係到,食完飯都要坐,慢慢由Free size既衫,到只可以揀UNIQLO男裝XL碼T-shirt..但而家都會見肚腩
約三年前有5個月時間,平日夜晚同男朋友放工唔食晚飯就去康文署GYM ROOM「玩」機30分鐘,果時19x跌到166,但之後GYM ROOM成日爆要等,我地就冇再去....
但而家估計又去返19x....阿媽仲話我肥到好似肥媽咁..我其實羨慕身邊D朋友買衫唔洗睇咩碼,同D同事行埋一齊有時真係幾自卑

侯爵府

詠思 發表於 19-11-7 22:20
背景:近31歲,165cm,最輕時約12x lbs,但而家最重有19x,腰圍同下圍一向唔成比例
工作崗位要坐係到,食完 ...

飲食健康嗎?

複式洋房

VickiC 發表於 19-11-7 22:28
飲食健康嗎?

早幾年夜晚都會出去食,但呢1年都返屋企食,最多一星期兩三晚出去食,鐘意食面,飯相對少食,自己覺得唔算大飲大食,雖然7,8年前好鐘意食放題、Buffett,一個月食3,4次,但近5,6年就最多一年先一兩次

侯爵府

詠思 發表於 19-11-7 22:37
早幾年夜晚都會出去食,但呢1年都返屋企食,最多一星期兩三晚出去食,鐘意食面,飯相對少食,自己覺得唔算 ...

有少糖少油等等嗎?
零食汽水等等盡量戒都會有幫助

大宅

老實講
最大問題係懶
無恒心

複式洋房

VickiC 發表於 19-11-7 23:09
有少糖少油等等嗎?
零食汽水等等盡量戒都會有幫助

屋企食都好清淡,少油,汽水好少飲,係有時天氣好熱好熱,一個夏天先可能飲得一兩次,零食係有食既,但都係口痕想食野,食一兩粒朱古力,細細包甜餅就算,而家鐘意食蒟蒻啫喱,食完唔會太罪惡感

複式洋房

chestnutpaste 發表於 19-11-7 23:14
老實講
最大問題係懶
無恒心

我都明白懶係一個問題,不過由細到大都唔做運動,做運動既時候只有求學時期,同埋3年前既一個暑假....

別墅

詠思 發表於 19-11-7 15:08
我見其他JM講見營養師,但係減得多,就相對貴,而且份人又冇咩恆心,又唔鐘意做運動。我亦諗過睇中醫,睇係 ...

JM 夠膽試減肥藥嗎?我由140減到宜家118。你有興趣我先PM。副作用最多係口乾同訓得唔好,無其他副作用。我試過好多減肥產品,又做運動都減唔到,呢隻好work。同事個個都話我瘦左好多,咁我當然唔會話自己食減肥藥啦。

另外試下夜晚戒飯戒肉,只食菜,我宜家都係咁keep。

別墅

我都有跟過營養師,但完全減唔到囉,真係超徙錢。

複式洋房

hom320 發表於 19-11-7 23:36
我都有跟過營養師,但完全減唔到囉,真係超徙錢。

我都有擔心過呢個問題,驚錢就俾左,但又減唔到自己想像既效果,但睇人地啲前後對比相,有啲變化真係好大,當然對方落左幾多苦功又唔知既
不過減肥藥就唔會係我首選先,始終擔心食藥會有副作用,同埋斷左就反彈
我試過有段時間唔食晚餐做運動,果段時間係輕左,但同時經期變得唔定期,比預期既遲,而且平日抑壓唔食,食得好清,但一到星期六日就放縱食返好啲

別墅

詠思 發表於 19-11-7 23:46
我都有擔心過呢個問題,驚錢就俾左,但又減唔到自己想像既效果,但睇人地啲前後對比相,有啲變化真係好大 ...

要瘦就要下苦功啦!

不過夜晚淨食菜,食下食下我都慣左,咁早餐同午餐我係食正常既。其實夜晚唔洗食咁多,頂住個胃訓唔到。

我有試過食減肥餐,fitasty,都ok 架,飽肚又健康。

我又試過搵減肥醫生,不過網上話副作用好勁,唔食又會反彈,咁我就無再食了。

不過最work都係我話得既減肥藥啦,我當初都好擔心會反彈,結果又無wor。我停左藥兩個月都無重返。

另外我朋友食康寶來代餐都得呀,佢係男士,宜家keep得好fit。

複式洋房

hom320 發表於 19-11-8 00:03
要瘦就要下苦功啦!

不過夜晚淨食菜,食下食下我都慣左,咁早餐同午餐我係食正常既。其實夜晚唔洗食咁多 ...

幾年前未去到而家咁重時,都試過食代餐,因為果時都有個男同事食,見佢都瘦得明顯,但一樣,食左一段時間,經期又係唔準同埋少,而且反而腫左,係唔係重就唔知,因為冇磅,所以之後都冇食

大宅

hom320 發表於 19-11-7 23:34
JM 夠膽試減肥藥嗎?我由140減到宜家118。你有興趣我先PM。副作用最多係口乾同訓得唔好,無其他副作用。我 ...

係睇醫生定買成藥?有興趣可以分享下嗎?謝謝你

男爵府

詠思 發表於 19-11-7 15:08
我見其他JM講見營養師,但係減得多,就相對貴,而且份人又冇咩恆心,又唔鐘意做運動。我亦諗過睇中醫,睇係 ...

如果唔鐘意做運動 就要從飲食開始 首先一定要戒糖

複式洋房

津津媽媽 發表於 19-11-8 17:44
如果唔鐘意做運動 就要從飲食開始 首先一定要戒糖

雖然而家我都唔鐘意食太甜既野,但如果完全食野冇糖,飲檸檬茶走糖我會唔開心呀

男爵府

詠思 發表於 19-11-8 18:09
雖然而家我都唔鐘意食太甜既野,但如果完全食野冇糖,飲檸檬茶走糖我會唔開心呀
...

開始可以試吓小甜先啦 慢慢都可以

複式洋房

減肥真要下苦功,我睇家姐減肥先食少D肥野,多D郁之後停滯
都就搵人營養師幫手,再學點食, 又用佢D少油餸包, 咁至再減落去

大宅

hom320 發表於 19-11-7 23:34
JM 夠膽試減肥藥嗎?我由140減到宜家118。你有興趣我先PM。副作用最多係口乾同訓得唔好,無其他副作用。我 ...

請問邊隻呀?

伯爵府

2024勳章

我曾經都肥過, 都是自己減, 減了4X磅, 十幾年無反彈, 先面對自己飲食+生活上問題, 一定減到+keep到~

首頁
12345...8

尾頁

跳至