母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係全人奶,bb主要埋身食,但我就快返工,返工時bb應該3個月了
儲奶暫時一日儲到2包150ml冰奶再加100ml左右現剩奶雪係雪櫃備用
但我好驚唔夠bb食,佢一個月左右已經食緊100ml,我一日只得2包會好快用哂
但泵奶我泵得好少,我用the one電泵,泵出黎兩邊夾埋都係得30ml,但如果bb啜住一邊,我用集奶器吸住另一邊竟然可以滴到50ml,凌晨頭一轉奶可以滴到100ml
我想問點解電泵反而做唔到呢個效果?
我好想增加奶量,驚唔夠食,而家bb好多時都一個鐘頭食一次,我兩邊胸成日都食到淋哂,但奶量好似冇再增加咁,可以點做

複式洋房

開始要定時食奶,預計幾時泵奶係屋企改為泵出嚟鍡。初初用電泵係少奶,用耐左知道點泵就會多返。原則埋身要多過泵先會keep到

複式洋房

PoAsuka 發表於 19-11-9 22:48
開始要定時食奶,預計幾時泵奶係屋企改為泵出嚟鍡。初初用電泵係少奶,用耐左知道點泵就會多返。原則埋身要 ...

多謝你回覆我 我開始黃昏同半夜都泵奶,每次泵由得15ml慢慢升緊上去一邊都40ml
我都仲係好擔心儲唔切(emoji)(emoji)唔知係咪因為要定時餵,定我冇咁密換,bb好似少左濕片,我好擔心佢唔夠

複式洋房

回覆樓主:

而家一日儲3包150mL,我乳頭泵到有少少腫左,係咪正常呢

複式洋房

係會咁,你可以試下powerpump, 而且泵奶係要引奶陣。其實供需平衡已經ok; 頂到4-6個月加固就得。
其實唔洗儲咁多....有2-3日用量(以防乳腺炎,塞奶)。除非你要出business trip 或者十分堅持全人奶,存一個你安心既量。反而試下其他人幫唔幫到你餵奶。有d會唔肯飲其他人餵既。

複式洋房

PoAsuka 發表於 19-11-10 21:16
係會咁,你可以試下powerpump, 而且泵奶係要引奶陣。其實供需平衡已經ok; 頂到4-6個月加固就得。
其實唔洗 ...

唉,因為我要返多兩個月工先正式離職,兩個月我已經好緊張
黎到呢個月其實我覺得已經供需平衡左,因為我冇特別谷奶,冇好似一開始咁漏奶漏到乜咁,bb埋身都食得好好,夠濕片又有便便
而家要儲奶又要埋身餵,覺得好唔夠咁,計條數好驚自己做唔到,我都開始諗到時真係唔夠係咪要用奶粉,但又覺得有點sad,好似自己堅持唔到咁
我返9-6嘅工,會有人幫我湊佢,bb有食過雪奶,冰奶就未試過,我一路都keep住有兩支雪奶備用

大宅

Yty96 發表於 19-11-10 21:57
唉,因為我要返多兩個月工先正式離職,兩個月我已經好緊張
黎到呢個月其實我覺得已經供需平衡左,因為我冇 ...

唔好緊張、擔心。每天定時定候泵,盡儲就可以了。越輕鬆、越夠奶。

一日一日好快過。好快又到6個月。

複式洋房

我情況仲差過你...我又係全埋身,一個人湊b,基本上日頭係無時間泵奶。我下星期返工喇,個雪櫃都淨係得50ml冰奶。我又係泵得好少,每次兩邊加埋先得50-60ml我都好擔心

複式洋房

aquaQ 發表於 19-11-12 17:01
唔好緊張、擔心。每天定時定候泵,盡儲就可以了。越輕鬆、越夠奶。

一日一日好快過。好快又到6個月。

多謝你,我都等緊,好想快點過左佢
早兩日唔小心倒瀉奶,成100ml,我喊到乜咁 因為真係好辛苦
不過我同自己講一定要堅持,有幾多儲幾多盡力做

複式洋房

雲妮公主 發表於 19-11-13 16:24
我情況仲差過你...我又係全埋身,一個人湊b,基本上日頭係無時間泵奶。我下星期返工喇,個雪櫃都淨係得50ml ...

我都係一個人湊,由朝早玩到半夜,又係覺得日頭真係冇咩時間泵到,一係就完全冇休息時間
老公有時係會幫手餵,不過每日一餐,就係我沖涼時間,但佢有時冇時間幫我,人奶雪幾日就唔可以用,呢道都浪費左唔少奶架,而家要儲多點奶所以我就盡量都冰左佢算,兩日先有一支雪奶做儲備
我好明白架,除左餵奶仲有bb大大小小嘅野自己一腳踢,仲要自己煮飯洗碗做家務
但我為左多點奶呢個星期開始都吱時間泵==其實只係一日泵兩次,一次係黃昏一次係凌晨時間,攰到抽筋

你有冇用集奶器,呢個野好幫到手,我好多時都係靠埋身個陣,同時用集奶器等另一邊滴出黎
唔好放棄,泵奶媽真係唔易做

複式洋房

Yty96 發表於 19-11-13 16:59
我都係一個人湊,由朝早玩到半夜,又係覺得日頭真係冇咩時間泵到,一係就完全冇休息時間
老公有時係會幫手 ...

我有集奶器,但無你漏到咁多。我試過都係得10-20 ml,你係就咁用佢吸住個胸就漏到咁多?
大家一齊為bb加油!我依家都係零晨起身泵,我下星期二就返工喇,盡量儲到幾多就幾多

複式洋房

雲妮公主 發表於 19-11-15 14:02
我有集奶器,但無你漏到咁多。我試過都係得10-20 ml,你係就咁用佢吸住個胸就漏到咁多?
大家一齊為bb加油 ...

我一開始就會吸實,我個bb岩岩開始啜個時,奶陣會好密咁出現,去到中段就唔會吸到實了,等奶陣出現時先再吸實
因為如果一路吸實都幾痛 ,我咁樣分段吸完左個時乳頭都會腫腫地,一路吸到尾真係唔敢諗
我最初滴,頭一轉有30-60mL,之後每次都係同你一樣10-20,慢慢食多點上奶野就加到,凌晨訓過之後第一轉有120,之後差不多每次都50mL,用左差不多一個月先加到少少,仲要唔係次次50,我個bb食得密,捱到晚上時間又攰,乳頭又腫腫地,我唔會吸到50,可能有30-40我就會停
你都要加油,真係好辛苦,訓唔夠仲腰酸骨痛,返工應該會更加攰,要撐住

洋房

用咩喇叭?我上胎一開頭又係泵唔太出,換左個大啲嘅就泵得清。俾你參考吓。

複式洋房

JoeyCheng8888 發表於 19-11-17 15:27
用咩喇叭?我上胎一開頭又係泵唔太出,換左個大啲嘅就泵得清。俾你參考吓。
...

我用優合the one 24mm

洋房

Yty96 發表於 19-11-17 15:51
我用優合the one 24mm

你可以考慮試第二個size,size唔啱係會影響出奶

大宅

回覆樓主:

我呀b 就黎5個月喇,我返左工一個月奶量大跌,之前朝早個轉泵一次10幾安可以夠佢飲2餐,但而家只係6安緊緊夠一餐,個人好緊張。尋晚仲要倒瀉奶,好傷心

我老公唔明我做咩咁緊張,成日話冇人奶未飲奶粉,又話我痴線,我理性時都係咁諗,但次次泵完得少少個人就好忟覺得自己好無用,做人呀媽都唔夠奶俾個女飲 奶奶又成日話個孫唔夠奶飲好肚餓

人都癲

複式洋房

Arboobooboo 發表於 19-11-20 12:46
我呀b 就黎5個月喇,我返左工一個月奶量大跌,之後朝早個轉泵一次10幾安可以夠佢飲2餐,但而家只係6安緊緊 ...

我都擔心返工會跌 工作壓力啦,休息不足都會影響,而且我返工唔知泵唔泵到兩次奶添,唉
你點上到去10安,我而家仲係得4安
倒瀉奶真係勁崩潰,好慘,我好理解,我都試過,老公同其他家人唔會明架喇 我老公都會話“咁唔夠都要補奶粉架啦”咁樣

餵人奶個感覺同bb更加親近緊密,呢個感覺只有媽媽同bb感受到

大宅

Yty96 發表於 19-11-20 13:23
我都擔心返工會跌 工作壓力啦,休息不足都會影響,而且我返工唔知泵唔泵到兩次奶添,唉
你點上 ...

個時唔使返工冇壓力,日日飲魚湯,飲好多水就上到10安

複式洋房

Arboobooboo 發表於 19-11-20 14:23
個時唔使返工冇壓力,日日飲魚湯,飲好多水就上到10安

可能我飲水唔夠
我一日飲得2L,係咪太少
陪月走左之後都係幾日先煲到一次上奶湯
有時湊bb真係太忙 去廁所都有難度

大宅

Yty96 發表於 19-11-20 16:37
可能我飲水唔夠
我一日飲得2L,係咪太少
陪月走左之後都係幾日先煲到一次上奶湯

2L 水都唔少啦,盡量飲湯水啦
明白湊Bb 既辛苦,加油(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊