懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

陀左1個月多啲.. 已經不停嘔 ! 食乜都等於冇食! 真係好折磨! 再係咁. 我頂唔順..
又多禁忌! 又唔做得facial,又唔可以整甲,
扮靚乜都冇我份? 咁樣我有咩人生樂趣?!
真係好想放棄!
我最擔心 嘔到生. 我會捱唔到!

大宅

TseU 發表於 19-11-8 00:57
陀左1個月多啲.. 已經不停嘔 ! 食乜都等於冇食! 真係好折磨! 再係咁. 我頂唔順..
又多禁忌! 又唔做得f ...

你係咪好細個?

別墅

回覆 TseU 的帖子

妊娠反應過左頭3個月會開始減少,到時就冇咁辛苦。至於扮靚,挨幾個月冇得做姐,生完b往後大把日子你鐘意整咩都得啦。我懷孕前都keep住整甲整眼睫毛染髮,但係為左bb健康而家為有忍一忍囉。下個月卸貨,已經諗定指甲整咩款,要扮靚靚先過年

男爵府

可以做人手Facial,可以化妝
我都有去整指甲
嘔生仔嘅必經之路,過左3個月會好d

男爵府

陀b根本就係辛苦,雖然可以做facial,但好多機唔做得,同埋大肚會肥,出紋又鬆弛,陀仔仲有機會大鼻變醜。但辛苦完換黎可愛小b,都值得嘅。
唯一係我覺得唔公平,老公咩都唔洗挨就有個b,所以叫你老公錫你多d,喺你陀得辛苦時照顧你。

男爵府

陀係舒服,出世後更加辛苦

別墅

回覆樓主:

好老實講陀b係辛苦,但真係想要b嘅會覺得值得,而且一切係會過去。嘔:妊娠反應過左3個月會舒緩。肥:生完減翻咪得,有啲人生完仲fit過未生。無得扮靚:我照做facial,雖然好多機吾做得,咁咪生完先做囉你好急咩?有啲媽媽都照整甲添。凡事有兩面,當見到自己bb就會覺得辛苦都值得,吾少人坐月後身體改善唒,體質仲好過未生。我自己保持住心情開朗咁陀,反而皮膚仲好左,好多朋友都讚陀得靚添,我身邊啲朋友正能量果啲都特別靚!心情會影響你成個氣息,你成日負能量,淨係諗壞果面,成個人都灰沉啦!所以睇開啲啦,大把人想有b都無,你有呢個緣份就好好珍惜,準備迎接小生命啦

別墅

chonglulu 發表於 19-11-8 06:51
陀係舒服,出世後更加辛苦

Be positive!凡事有得有失, 生b係辛苦但值得,可能有人會覺得犧牲好多係好辛苦,但我覺得有b係甜蜜的負擔,當中嘅滿足同快樂係無價嘅,呢個係福氣係緣份,大把人想要都無!做人都辛苦架,吾通吾做咩,個個都咁負能量就無人生b啦。樓主已經咁down,希望大家嘅留言可以正面啲,比多啲鼓勵!

別墅

我都係呀 頭三月係非人生活 咩都食唔到
又嘔又冇胃口 瘦左4kg 但每次照到bb健健康康就覺得咩都值得 而且醫生話嘔得勁代表陀得穩 唔需要擔心

反而如果你連呢啲都覺得忍唔到 生左出黎要面對既可能會更多更煩 最好調整下自己心態 唔係既話 有可能產後抑鬱

大宅

我都算半意外有左~~ 無乜心理準備~開頭都驚多過開心~
其實10個月孕期好快就過~~通常都係頭3個月比較辛苦
雖然有不適~但每次一照超聲波,一聽到心跳,
慢慢地~我愈來愈覺得好幸福~~ 重成日拎超聲波相出來睇

好快會捱過~~見到BB就覺得一切都值得
加油呀新手媽媽_

大宅

你唔係自己一個架 我touchwood平時無嘔不過早晚刷牙聞到牙膏味就胃酸都嘔埋出黎個胃有無野都照嘔 又無得唔刷牙 我以前係勁鐘意食日本野 一個禮拜起碼3餐 屋企樣樣都一手包辦 宜家好似個廢人咁 存在感0塊面勁爆瘡 個豪華臀豪華到唔知講咩好 但都係過左2個幾月咋...

我本住生完先算既心態 反正身型樣皮膚呢d都可以到時再執 不過嘔呢樣野你可以產檢同醫生講 聽講有d媽媽醫生開維他命比佢食無嘔得咁勁

加油呀媽媽

大宅

KILW 發表於 19-11-8 02:25
陀b根本就係辛苦,雖然可以做facial,但好多機唔做得,同埋大肚會肥,出紋又鬆弛,陀仔仲有機會大鼻變醜。 ...

陀b變肥,生完都仲話可以減,皮膚差都可以執,但爆妊娠紋真係……唔理佢佢變左白色就冇得搞,爆既位置唔只係肚,腰,同大脾都有,

別墅

我都嘔得好辛苦,試過係街上嘔,出街總會帶定個膠袋,但我從來都無話放棄,我反而會諗,壬辰反應越利害, BB就越健康,即使我現在驚恐症,同焦慮症經常發作,我都係會同bb講,我地一齊加油,你要記住,好多媽媽都經歷緊同一樣野,或者更嚴重。所以你要加油。唔好再諗放棄。

大宅

阿b係你哋計劃之中嗎

大宅

放心啦,我頭三個月每日都咁諗,三個月之後超輕鬆開心晒

大宅

陀b只不過係40周嘅事, 要照顧教育一個小朋友成人要2X年或者更長, 為母則強.

大宅

lazymama2 發表於 19-11-8 10:23
陀b變肥,生完都仲話可以減,皮膚差都可以執,但爆妊娠紋真係……唔理佢佢變左白色就冇得搞,爆既位置唔只 ...
科技咁發達係花錢去搞, 冇野搞唔到, 醫生 laser 打走, 換膚, 冇野係解決唔到.

別墅

不用擔心
我當年好細個有第一胎
毫無準備之下放棄好多
但一轉眼佢已經讀緊國際幼稚園
英文好過佢爸爸

所以唔需要灰心 到小朋友出世後
佢就係你生活最重要既人同事
hi everyone

別墅

我初陀B都係好抑鬱,直頭有想喊的感覺,我都好驚會嘔到生,幸好嘔到第5個月就得救

大宅

樓主,你係咪好後生?
其實陀b頭三個月會嘔係好小事,如果你覺得咁樣都好難捱,點捱得到生b, 同之後既湊b生活?
保持心情愉快吧,前面仲有好多關要過。得閒再睇下隔離版,有好多jm仲好努力咁等緊bb既來臨

首頁

尾頁

跳至