1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
BB差唔多9個月大,一直好抗拒飲奶,我都餵到心灰意冷,都唔知倒左幾多支奶...
係咪1歲後可以飲全脂奶去代替奶粉?會唔會缺少咗某D營養㗎?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

係可以,但佢食野食成點?
如果食得好,營養又均衡,奶就唔係好重要
一日有12-16安奶就夠
冇就食芝士、乳酪...

伯爵府

Olivia-L 發表於 19-11-8 01:32
BB差唔多9個月大,一直好抗拒飲奶,我都餵到心灰意冷,都唔知倒左幾多支奶...
係咪1歲後可以飲全脂奶去代替 ...

奶粉營養絕對好過鮮奶

別墅

我個女14個月,5個幾月開始厭奶就加固,到9個幾月已經3固,早晚2餐奶,2星期前直頭連夜晚餐奶都唔飲!因為一直都全人奶,試過俾奶粉佢,佢唔肯飲!但見佢固體無乜問題就唔再勉強佢!
我個女連牛奶果啲都唔飲,唯有買啲乳酸飲品俾佢

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
係呀可以轉全脂奶,方便好多我覺得奶粉太甜。全脂奶好d

大宅

2019新春慶豚圓

1歲以後, 如果飲食均衡, 係唔需要飲奶粉.
可以飲鮮奶補充鈣質. 240-480ml 就可以. 如果唔飲奶, 可以食奶製品例如芝士, 乳酪.

健康院書仔有寫明

別墅

2019勳章

sandylly 發表於 19-11-8 14:20
我個女14個月,5個幾月開始厭奶就加固,到9個幾月已經3固,早晚2餐奶,2星期前直頭連夜晚餐奶都唔飲!因為 ...

可唔可以參考下你個女三餐固體係食咩啊?我而家晏晝嗰餐會比奶麥糊,夜晚就會煲粥仔

別墅

2019勳章

fasola 發表於 19-11-9 22:51
1歲以後, 如果飲食均衡, 係唔需要飲奶粉.
可以飲鮮奶補充鈣質. 240-480ml 就可以. 如果唔飲奶, 可以食奶製 ...

唔該晒你呀

別墅

2019勳章

mcs74 發表於 19-11-9 14:55
係呀可以轉全脂奶,方便好多我覺得奶粉太甜。全脂奶好d

別墅

2019勳章

Daisywong313 發表於 19-11-8 01:46
係可以,但佢食野食成點?
如果食得好,營養又均衡,奶就唔係好重要
一日有12-16安奶就夠

佢食固體好好啊,只係唔鍾意食奶

別墅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
Olivia-L 發表於 19-11-9 23:24
可唔可以參考下你個女三餐固體係食咩啊?我而家晏晝嗰餐會比奶麥糊,夜晚就會煲粥仔
...

佢3餐都係食粥㗎,有時夜晚果餐就煮啲粉俾佢食

珍珠宮

2019新春慶豚圓

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
Olivia-L 發表於 19-11-8 01:32
係咪1歲後可以飲全脂奶去代替 ...

我大B只飲過短時間奶粉,細B冇飲過,未戒人奶。兩個都一歲幾/一歲後飲全脂奶,真係方便好多。以前大B飲奶粉開幾多幾少最終都餐餐倒一半,唔知咁煩整嚟為咩。。飲牛奶佢就好好多。

9個月好多食物可以試,努力加固試唔同食物實際過煩佢飲奶。

別墅

2019勳章

發表於 前天 14:49 |顯示全部帖子
EstrellaDamm 發表於 19-11-11 10:46
我大B只飲過短時間奶粉,細B冇飲過,未戒人奶。兩個都一歲幾/一歲後飲全脂奶,真係方便好多。以前大B飲奶 ...

謝謝你呀,阿女九個月喇,等多三個月就唔使煩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊