自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

滴露洗手液酸鹼值超安全標準 海關:有刺激皮膚風險

海關今日(15日)提醒市民留意3款洗手液有刺激皮膚的風險,海關指早前接獲相關機構轉介,指市面上供應的洗手液有潛在風險

據了解,涉事3款洗水液為消委會在今日公布的《選擇》月刊提及,包括「滴露」的「經典松木殺菌潔手液」樣本,被測試到的酸鹼值分別為3.7及3.8,而本港參考內地洗手液國家標準要求,洗手液溶液的酸鹼值(pH值)須介乎pH4.0至pH10.0。

醫學會會董及皮膚科生陳厚毅提醒,若洗手液過酸或過鹼,有機會刺激皮膚。對手部皮膚較幼嫩人士而言,如幼童,重複長時間接觸強酸或強鹼物質,可能刺激皮膚的機會較高。

大宅

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sweetchu 發表於 19-11-8 09:01
滴露洗手液酸鹼值超安全標準 海關:有刺激皮膚風險

用緊

子爵府

回覆樓主:

用緊+仲有存貨

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

回覆樓主:

呢隻之前都被check過話殺唔死細菌

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

回覆樓主:

上星期返亞媽屋企用滴露洗左幾次手,
我隻主婦手又發作。

公爵府

牛年勳章

複式洋房

回覆樓主:

咁邊隻先好(emoji)

男爵府

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

邊隻好用?

子爵府

回覆樓主:

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2400796/%E3%80%90%E6%B6%88%E5%A7%94%E6%9C%83%E3%80%914%E6%88%90%E6%B4%97%E6%89%8B%E6%B6%B2%E5%90%AB%E5%8F%AF%E8%87%B4%E6%95%8F%E9%98%B2%E8%85%90%E5%8A%91%203%E6%AC%BE%E6%8A%97%E8%8F%8C%E8%A1%A8%E7%8F%BE%E5%B7%AE%E9%9B%A3%E6%AE%BA%E5%A4%A7%E8%85%B8%E6%A1%BF%E8%8F%8C

之前用威xx, 睇完轉用牛x 好好用

別墅

子爵府

chromeos 發表於 19-11-8 19:56
係呀,綠色樽果隻又平又好用

沖水即爽,最攪笑佢轉左包裝,我唔肯定唔買住,直至呢幾日見佢貼返張貼紙舊裝對照至買

別墅

大宅

VV媽 發表於 19-11-8 10:50
上星期返亞媽屋企用滴露洗左幾次手,
我隻主婦手又發作。

要特別小心呀

若洗手液的酸鹼值過分極端如過酸或過鹼(一般以酸鹼值5.5為參考指標,建議不宜過度高於或低於此值,當然實際合適指標須按個別膚質而定),均有機會刺激肌膚。特別是手部有濕疹、主婦手患者、手部皮膚較幼嫩及脆弱人士如幼童和長者,重複及長時間接觸強酸或強鹼物質,很容易刺激皮膚,產生不良反應。

大宅

leshumyu 發表於 19-11-8 14:20
咁邊隻先好(emoji)

我用緊獅x泡泡洗手液,大人細路仔安心一齊用

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至