自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

見隔離貼講關於科大大家討論得咁熱烈,我又黎抽下水
其實黎得香港讀書的肯定已經喺學霸,不過香港大學喺排名上並唔喺最top架,內地都好多好勁學校!

世界大學排名https://cwur.org/2019-2020.php

內地窮人多,佢地相信讀書喺唯一出路,知識讓人改變命運,尤其越窮地方讀書越刻苦。
反觀現在香港大學生,生在福地,從細接受優質教育,真的有點身在福中不知福。

男爵府

排名榜嘅嘢都係人做出嚟,個個榜focus嘅指標都各有差别。行內人多數只會睇QS 同THE

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又唔係要移民, 排名既野, 唔係咁有用!! 況且以前香港d大學都係靠內地生既水平拉高左.

珍珠宮

回覆樓主:

台灣大學都高過香港大學

公爵府

sheepmui 發表於 19-11-8 10:28
排名榜嘅嘢都係人做出嚟,個個榜focus嘅指標都各有差别。行內人多數只會睇QS 同THE ...

係囉,我仔報大學都係跟住QS同THE揀

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

係呀,國內既黎得香港會好勤力
多數學霸都係農村黎
因為佢地知道知識可以改變命運
可以出國
所以佢地好勤力
我問過北京本地人
佢地話清華大學,
全部都係外省人考入去
因為本地北京人有錢,
唔洗咁勤力
所以香港都一樣

wcpcelia    發表於 19-11-8 15:26

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

軒旻媽咪 發表於 19-11-8 09:54
見隔離貼講關於科大大家討論得咁熱烈,我又黎抽下水
其實黎得香港讀書的肯定已經喺學霸,不過香港大學喺排 ...

其實北大、清華、交大、師範。。。
好多內地大學排名,都好過香港既大學,20年前,己經係鐵一般既事實。

唔係呢20年內發生既事。

唔需要大驚小怪。

人地係國家級層面。

反而,香港一個彈丸之地,做出幾間全世界排名唔差既大學,都不是一件易事。

無論中國或香港,大家都應該為此感到自豪。

大宅

黎香港大部分因為香港係踏腳石去外國

翡翠宮

其實入到國內頭幾名高校成績係唔差.(指港生)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我只睇QS

大宅

Since 2016, the Center for World University Rankings is headquartered in the United Arab Emirates.(
CWUR)
284 City University of Hong Kong
291 Hong Kong University of Science and Technology
???
我只睇QS

公爵府

排名榜嘅嘢都係人做出嚟,個個榜focus嘅指標都各有差别。行內人多數只會睇QS 同THE ...

我睇THE多啲,
有人講QS係睇埋畢業生受僱嘅數字同大學提供嘅數據做參考喎。
其實呢啲ranking 主要係用作升學用途多啲。

另外,CWUR最受爭議係佢嘅評分標準係一個詸。

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

對,排名係人做出嚟。

QS排名,清華16,北大22,港大25,科大32,中大46

https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2020

首頁

尾頁

跳至