6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bb 7個月大,佢最近都是晚上8點幾9點飲6安奶,之後10點幾扭眼訓哭。凌晨2點幾哭醒原來肚餓,我餵6安奶又睡返,睡至第二朝的9點幾。
我個bb一向無飲夜奶習慣。
可以怎解決佢唔會半夜肚餓所以哭醒?
我和老公咁樣會唔夠訓。謝謝!
bb平時會大約下午和黃昏各1餐加固食糊仔或粥。另外有水果給佢食

大宅

Gigi1127 發表於 19-11-8 11:25
bb 7個月大,佢最近都是晚上8點幾9點飲6安奶,之後10點幾扭眼訓哭。凌晨2點幾哭醒原來肚餓,我餵6安奶又睡 ...

日間餵多啲得唔得?如果本身戒左夜奶,就唔好2點餵佢了。同埋開左個頭,bb會慣番食夜奶。要忍心唔餵。

男爵府

dollawong 發表於 19-11-8 12:34
日間餵多啲得唔得?如果本身戒左夜奶,就唔好2點餵佢了。同埋開左個頭,bb會慣番食夜奶。要忍心唔餵。
...

反而諗緊睡前10點幾又餵,work唔work?
日間一般6安奶(每餐),相隔三小時食1餐。
bb直程一向無食夜奶習慣,以前只是日夜顛倒,晚上唔睡所以肚餓至食奶。

別墅

bb 7個月大,佢最近都是晚上8點幾9點飲6安奶,之後10點幾扭眼訓哭。凌晨2點幾哭醒原來肚餓,我餵6安奶又睡 ...

你同我情況好似 我都頭痛緊呢個問題
我個女都係7 個月大飲6 安奶,8 點幾9 點飲完奶,扭到10 點訓,之後半夜
喊餓,介左夜奶好耐架喇
咁似唔講以為我老公出post

大宅

Bb 有機會出牙仔所以瞓得唔好半夜扎醒,未必真係肚餓
正如樓上有 JM 講,你用餵奶來安撫 bb 再瞓返,小心 bb 會養成習慣,到時晚晚半夜起身搵奶飲

大宅

可以試下加到3固,跟住夜晚最后一餐奶再推迟少少比bb饮,睇下有冇改善

別墅

依加bb一日飲幾多餐奶?
我b由7個月開始加2固,一日4餐奶,每餐7安士,另有一個生果做小食。bb飲完7pm奶就會瞓到第二日7am
你可以試下夜晚果餐餵多小小,再每餐加多小小奶俾佢

男爵府

MinMinDes 發表於 19-11-8 17:11
Bb 有機會出牙仔所以瞓得唔好半夜扎醒,未必真係肚餓
正如樓上有 JM 講,你用餵奶來安撫 bb 再瞓返,小心 b ...

但佢飲完真係繼續訓,所以真係肚餓喎。
當然佢係吽緊出牙

大宅

出牙訓唔淋,冇計比佢食左訓好過喊天光

首頁

尾頁

跳至