時政擂台

跳至

首頁
34567...19

尾頁

男爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

Gigi1127 發表於 19-11-22 07:36
都好灰...
睇明報新聞說議員梁美芬說公務員唔值得加人工,因只睇住警察止亂而其他公務員唔去平亂。梁美芬 ...

出年先選立法會,出年先算
如果佢地今年阻公務員加薪,我出年一票不投建制

大宅

2020勳章

支持阿芬, 應該只加警察, 其他唔加。

香港烽煙四起 公僕憑何加薪?(文:梁美芬)

https://m.mingpao.com/ins/%E6%96%87%E6%91%98/article/20191121/s00022/1574257840327/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%83%BD%E7%85%99%E5%9B%9B%E8%B5%B7-%E5%85%AC%E5%83%95%E6%86%91%E4%BD%95%E5%8A%A0%E8%96%AA-%EF%BC%88%E6%96%87-%E6%A2%81%E7%BE%8E%E8%8A%AC%EF%BC%89

過去幾個月,我的議員辦事處多了很多市民來電吐苦水,批評政府在應對騷亂、校園內違法行為、交通、清理路障和連儂牆反應極慢和手法拙劣,軟的手段不夠軟,硬的手段不夠果斷。他們覺得問責班子碌碌無能,遇事避難,談到反對派要求在立法會財委會審議公務員加薪時,將警察加薪抽出來分開表決,市民更是無名火起,明明全政府有17萬公務員,但他們只見到3萬警察有份止暴制亂,其他人為何可以加薪呢?

大宅

2019新春慶豚圓

extra88 發表於 19-11-22 09:24
公務員團隊有17萬人,各個部門嘅人都各司其職,你點可以抹殺所有公務員嘅辛勞!
唔通你叫衛生署d姑娘同官校入面d校工姨姨去止暴制亂?

bopomofo2405    發表於 19-11-22 09:59

大宅

畀面勳章

JM, 我同意警察的辛勞, 所以如果佢哋可以加10%以上, 我絕對贊成。但公務員加/減薪係每年檢討, 經濟差時, 亦有凍薪/減薪。公務員與私人機構不同, 沒有按表現額外增加嘅花紅, 所以如果到頂薪既公務員, 薪酬變幅只係呢一年一次.....今年嘅變幅, 其實今年5月已訂立(追溯期至今年4月)。

當然警察係止暴制亂最大嘅貢獻者, 亦有好多公務員收住糧去反政府, 但其實默默工作嘅公務員亦為數不少,我自己係前線人員,亦自問本來良心去工作同服務。公務員係一個體系,薪金跟職系劃一,正正係就算表現有幾好,都只可以透過升級先可以加人工,無額外花紅獎金。如果只按職系加俾某工種,其實對整個公務員體系不公,亦對其他默默服務市民嘅職系人員不公,而每年嘅加/減/凍薪,其實是反映出通脹/縮而已。

大宅

畀面勳章

無錯,公營機構,NGOs(包括社工), 教師等都係跟呢個scale.

珍珠宮

joey29 發表於 19-11-22 09:49
公務員團隊有17萬人,各個部門嘅人都各司其職,你點可以抹殺所有公務員嘅辛勞!
唔通你叫衛生署d姑娘同官校 ...

非常同意

男爵府

Gigi1127 發表於 19-11-22 07:36
都好灰...
睇明報新聞說議員梁美芬說公務員唔值得加人工,因只睇住警察止亂而其他公務員唔去平亂。梁美芬 ...

大家個職責都唔同,點可以一概而論
除暴安良係警察要做嘅
鼠王芬想其他公務員點做去幫手?
叫消防揸住支棍去扑coco定叫救護幫手射水?
如果班建制真係喺度阻人加人工,下年選唔到唔好怪人

大宅

今日財委會開會排第三

大宅

回覆樓主:

今日第二個議程就係討論比中大理大港大嘅教學大樓成200億

大家可以多啲上財委會個網頁了解下

公爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

回覆樓主:

除咗警察可以加薪至少100% 外,其餘公務員一律要減薪
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

大宅

2020勳章

希望人人有工開,個個都有人工加。

珊瑚宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章

kiki771 發表於 19-11-22 11:08
今日第二個議程就係討論比中大理大港大嘅教學大樓成200億

大家可以多啲上財委會個網頁了解下

仲起?摺左幾間大學把啦,個班管理層要炒晒佢

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

拖了好耐了

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

大家求安定生活

侯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

今日下午4-7會有答案

男爵府

extra88 發表於 19-11-22 09:24

議員唔應該加人工!

侯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

大笨鐘 發表於 19-11-22 12:44
議員唔應該加人工!

直情要減人工啦

男爵府

2020勳章

大笨鐘 發表於 19-11-22 12:44
議員唔應該加人工!

不能同意更多。一邊只識反反反,從無以民生角度出發,另一邊只識做㩒制黨,縱容政府漠視民意硬闖關種下大禍。

大宅

hudsonchui 發表於 19-11-22 08:09
我見佢有提及到,咁即係通過咗未咁樣?

要睇結果果欄

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

wantyoutodie 發表於 19-11-8 18:16
期待拖到 明年 3月31号後,公務完就吾會有人工加

其實你咁講對你有咩得益呀?做人唔駛咁黑心掛

首頁
34567...19

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊