0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下,有無兩年抱兩既在職媽媽,兩位小朋友都係奶奶湊,無請工人,分享下湊小朋友的日常?有啲擔心奶奶湊唔掂2個小B, 而且佢又唔想請工人。
我大小寶寶相隔20個月。請指教!

大宅

bebemiracle 發表於 19-11-8 18:44
想問下,有無兩年抱兩既在職媽媽,兩位小朋友都係奶奶湊,無請工人,分享下湊小朋友的日常?有啲擔心奶奶湊 ...

我覺得冇經濟壓力的話,應請工人幫輕奶奶,奶奶湊2個太辛苦了。

別墅

dollawong 發表於 19-11-8 22:36
我覺得冇經濟壓力的話,應請工人幫輕奶奶,奶奶湊2個太辛苦了。

我知道呀,都提意過,但老爺奶奶唔鐘意屋企多個外人。我都無計可施。

大宅

見過老人家帶個初生B接幼稚園放學,見到個老人家好辛苦,簡直刻骨銘心

別墅

redbus 發表於 19-11-9 00:39
見過老人家帶個初生B接幼稚園放學,見到個老人家好辛苦,簡直刻骨銘心

如果佢地講得聽,我都想請工人,幫手做家務接放學都好,可惜佢地好抗拒,覺得自己一定搞得掂⋯ 唉⋯

大宅

bebemiracle 發表於 19-11-9 03:08
如果佢地講得聽,我都想請工人,幫手做家務接放學都好,可惜佢地好抗拒,覺得自己一定搞得掂⋯ 唉⋯
...

老實講,請姊姊,除非你請個識講廣東話嘅,如果唔係同老人家都溝通唔到。而且請姊姊又要敎,又唔知做得好唔好。你係唔係自己敎好個工人比你奶奶用先。

別墅

mommy2015 發表於 19-11-9 09:04
老實講,請姊姊,除非你請個識講廣東話嘅,如果唔係同老人家都溝通唔到。而且請姊姊又要敎,又唔知做得好 ...

留意返,我問題係湊仔日常,而唔係請姐姐

大宅

bebemiracle 發表於 19-11-9 09:21
留意返,我問題係湊仔日常,而唔係請姐姐

留意返,莫非你以家唔係諗住請姊姊比你99湊小朋友?只是比意見,不悦勿插。

別墅

mommy2015 發表於 19-11-9 09:30
留意返,莫非你以家唔係諗住請姊姊比你99湊小朋友?只是比意見,不悦勿插。
...

就是不容許呀,所以問題先會係湊仔日常
如果係許可請,就會係諗埋溝通問題了。
大家做媽媽,各有各難處啦~

大宅

坦白講,我係你,我唔會咁做。你一個人湊兩個咁細嘅小朋友都辛苦啦,何況老人家呢?除非你奶奶好後生, 50幾歲。如果萬一佢有啲咩唔舒服,邊個幫你睇小朋友呢?
我之前個大女就係奶奶幫我湊,冇工人,都勉強可以。不過佢都話辛苦,尤其小朋友頭果幾個月,要抱住飲奶,好容易勞損。
我二寶都啱啱出世,我將會返工,都係奶奶幫手湊,不過我有工人,佢只係幫手睇,所以OK。如果你唔可以請工人,一係你請一個保母日間幫手,唔係奶奶其實會好辛苦。

別墅

Krislee1509 發表於 19-11-9 10:03
坦白講,我係你,我唔會咁做。你一個人湊兩個咁細嘅小朋友都辛苦啦,何況老人家呢?除非你奶奶好後生, 50 ...

想問下日間褓姆可以去邊請?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

boobootiny 發表於 19-11-9 10:28
想問下日間褓姆可以去邊請?

可以上網陪月一站

大宅

係,陪月一站。不過質素好參差,一定要試工,啱先請

子爵府

回覆樓主:

你老公有冇勸過99?如果勸唔掂,不如你辭工湊啦,湊2個真係好辛苦

別墅

pigpiglamlam 發表於 19-11-9 14:06
你老公有冇勸過99?如果勸唔掂,不如你辭工湊啦,湊2個真係好辛苦

家庭環境問題,不可辭工。

別墅

Krislee1509 發表於 19-11-9 10:03
坦白講,我係你,我唔會咁做。你一個人湊兩個咁細嘅小朋友都辛苦啦,何況老人家呢?除非你奶奶好後生, 50 ...

其實我就係知道佢會辛苦先出題問下~ 睇下點搞好。如果佢地肯請工人我就唔使咁煩惱啦煩搵咩工人易過勸一個老人家。老公都勸過不少次,但老人家就係抗拒或者我搵下鐘點姨姨係一個好辦法。

子爵府

bebemiracle 發表於 19-11-9 14:27
家庭環境問題,不可辭工。

咁你放心ge話可以俾佢試下ge,佢頂唔順可能會同意你請工人

別墅

pigpiglamlam 發表於 19-11-9 14:38
咁你放心ge話可以俾佢試下ge,佢頂唔順可能會同意你請工人

奶奶好樂觀,話慢慢來實得既~~咁樣
不過我都擔心佢身體,早兩日比佢試早上湊2個,觀察下情況,但見有啲混亂,唯有再試多啲日子再睇下點啦~

子爵府

bebemiracle 發表於 19-11-9 14:57
奶奶好樂觀,話慢慢來實得既~~咁樣
不過我都擔心佢身體,早兩日比佢試早上湊2個,觀察下情況,但見有啲 ...

你99真係好,記得同佢講唔好死頂

別墅

pigpiglamlam 發表於 19-11-9 15:18
你99真係好,記得同佢講唔好死頂

佢好好嫁,都好有耐心照顧我個女,所以佢就話照顧埋二寶,所以先擔心佢~~

首頁

尾頁

跳至